palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Távmunka pályázattal 701 új munkahely jöhet létre

A 2009-es távmunka-pályázaton 122 pályázó több mint 453 millió forint támogatást nyert el, így összesen 701 új távmunkahely jöhet létre – mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön, Budapesten. Simon Gábor elmondta, hogy a győztes pályázók közül a kis- és középvállalkozások száma 107 volt. A legtöbb pályázat a Közép-magyarországi régióból érkezett. Egy munkahelyre vetítve a támogatás összege meghaladta a 646 ezer forintot. Hozzátette: a támogatás formája utólagos finanszírozás. A kormány vissza nem térítendő bértámogatást biztosít a nyerteseknek, az infrastruktúra kialakításához és távoktatásban történő képzéshez is segítséget nyújt.

Az államtitkár úgy vélte, hogy az államnak ezen a területen katalizáló, ösztönző, motiváló szerepet kell betölteni. Jelezte: ezen keresztül azt próbálták elérni, hogy stabil foglalkoztatási jogviszony alakuljon ki, a pályázók vállalták, hogy 18 hónapig foglalkoztatják a munkába állót.

Az államtitkár elmondta, hogy a világon az Egyesült Államokban alkalmaznak távmunkát a legintenzívebben, itt az aktív munkavállalók 24 százaléka dolgozik távmunkában. Az Európai Unióban ez az arány 13 százalék, míg Magyarországon csupán 4-5 százalékot tesz ki, 140-150 ezer embert érint. A kormányzat célja, hogy 2013-ra ezt az arányt megduplázzák – tette hozzá.

A kormányzati támogatással 2003 óta 5.720 új távmunkahely létrehozását segítették, mintegy 3 milliárd forintos támogatással.
(mti)