palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Távoli világok–A sci-fi mestermunkái tervezési pályázat-Nemzetközi Pályázat

A pályázat The MSW Design Contest 2009: Far Worlds – Best of science-fiction. A MiniSpaceWorld elnevezésű űrhajózási és csillagászati modell- és terepasztal-kiállítás science-fiction részlegének megtervezése.

A pályázók feladatai:

1) Térbeosztás, vázlatos tervrajz készítése
Ez egy A3 formátumú képi dokumentum, amely

 • felsorolja az SF világ tervezett fő elemeit (benne minimum 3 interaktív gombnyomásos helyszínnel)
 • tartalmazza egy minimum 150 m2 összterületű terepasztal (ami pl. jól elképzelhető egy 16×16 méteres teremben) alaprajzát 1:87 (H0) vagy 1:100 méretarányban, ezen a felsorolt fő elemek elrendezését; a terepasztal felülete lehetőleg ne haladja meg a 250 m2.-t.
 • tartalmaz egy, a tervrajzon használt főbb elemeket leíró jelmagyarázatot.

2) A design részletes leírása
A pályázó csapatnak meg kell indokolnia – kb. 1000 és 2000 karakter közti terjedelemben -, hogy

 • Miért éppen ezt a designt választották
 • Milyen „üzenetet” közvetít az elképzelés valamint le kell írnia a felvázolt fő blokkok részleteit és az interaktív, nyomógombos helyszínek működését.

3) Három (vagy több) kiemelt részlet kidolgozása
Itt a feladat a csapat által tervezett design kiválasztott részeinek illusztrálása és leírása.

4) Választható:
A csapatok készíthetnek 3D designt, animációkat, vagy videókat is, annak figyelembevételével, hogy ezek nem követelmények, és nem befolyásolják a zsűri döntését, de benyújtásuk befolyásolhatja a közösségi szavazást eredményét.

A pályázat minden tartalmát angol nyelven kell benyújtani; az alaprajz és az illusztrációk készülhetnek kézzel rajzolva vagy elektronikus úton.

A pályázat beadási határidejét meghosszabbították!
A regisztráció ill. a pályamunkák beküldési határideje 2009. november 1.

Pályázók köre / regisztráció
A pályázaton korra, nemre és állampolgárságra való tekintet nélkül bárki részt vehet. A pályázatra csapatok jelentkezését várjuk, de egy csapat akár egy főből is állhat, illetve egy ember több csapat munkájában is részt vehet. A pályázaton való részvételhez regisztráció szükséges a www.minispaceworld.com oldalon. A csapat regisztrációjakor meg kell adni a csapat

 • nevét (ez egyúttal az MSW felhasználói név)
 • a csapatvezető teljes nevét
 • a csapat email címét

valamint a csapat országát és városát.

A pályázat beadásának mikéntje
A pályamunkákat digitális formában várjuk a contest@minispaceworld.com címre a csapat regisztrációkor megadott email-címéről, az alábbiak szerint:

 • Kép fájl (jpg, png vagy gif) az alaprajzról, lehetőleg nagy felbontással.
 • .pdf, .odt vagy .doc fájl a részletes leírásról
 • .pdf, .odt vagy .doc fájl minden részletről külön
 • A részleteket illusztráló képeket jpg, png vagy gif formátumban.

A pályázat beküldésével a csapat hozzájárul az anyag MiniSpaceWorld ill. partnerei által, elektronikus és nyomtatott médiában való megjelentetéséhez.

A zsűri tagjai

 • Dr. Herbert W. Franke professzor, tudós, író, Németország
 • Patrick Gyger, igazgató és kurátor, A Máshol Háza (Maison d’Ailleurs) – Science-fiction, utópia és különleges utazások múzeuma, Svájc
 • Mat Irvine, vizuális effektus designer, Smallspace Model Services, Egyesült Királyság
 • Marc Millis, alapító és elnök, Tau Zero Alapítvány; rakétafejlesztő mérnök, fizikus, NASA Glenn Kutató Intézet, Amerikai Egyesült Államok

Díjak
1. díj: 3x euro + oklevél
2. díj: 2x euro + oklevél
3. díj: 1x euro + oklevél
Itt az x értke a szponzoroktól függ, de minimum 500.

A legjobb magyar csapat számára Budapest Főváros Önkormányzata különdíjat ajánlott fel! Ezt a elismerést internetes szavazással a nagyközönség ítéli oda.

A Budapest MSW Különdíjjal jutalmazott alkotás készítői lehetőséget kapnak saját projektjük bemutatására, ahol elmondhatják, hogy milyen koncepció alapján készítették el képzeletbeli városukat-világukat. A Városházán 2010 elején megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetés során Budapest közép- és hosszútávú városfejlesztési célkitűzéseiről, stratégiákról és projektekről lesz szó, amelyen a főváros vezető képviselői – többek között Ikvai-Szabó Imre városfejlesztési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Beleznay Éva megbízott főépítész – mellett neves budapesti urbanisztikai szakemberek és természetesen számos érdeklődő is részt fog venni.

Emellett lesz egy különdíj, az MSW Community’s Prize, amelyet az MSW oldalán regisztrált tagok fognak megszavazni.
A díjkiosztó ünnepség helye, ideje

A díjakat 2009. december 5-én, 19:00-kor a a Magyar Tudományos Akadémia vári épületegyüttesében, a Kongresszusi Teremben.

További információk
A pályázatról további információ a contest@minispaceworld.com címen kérhető, illetve az MSW weboldalon – www.minispaceworld.com – található.

A MiniSpaceWorld felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szól: vasúti terepasztal-rendszerhez hasonlítható módon felépített „modellvilágokban“ kívánja bemutatni az űrhajózás és a csillagászat érdekes és izgalmas részleteit. Kiállítótermei – amelyeket MSW világoknak nevezünk – tematikai csoportosításban járják majd be a csillagászat és az űrhajózás sokszínű világát, a múltból indulva az elképzelt jövőig. Tervezett terepasztalaink látványosan, mindig mozgásban levő modellekkel (induló és leszálló űreszközök, pályán keringő műholdak, autó- és vonatközlekedés, stb.) nyújtanak egyidejüleg szórakozást, ismeretterjesztést és turisztikai vonzerőt. Külön hangsúlyt kap az űrhajózásból eredő rengeteg hasznos, a mindennapi életet kényelmesebbé és biztonságosabbá tevő eszköz bemutatása.