palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Tervezőgrafikai plakátpályázat

A Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke kritikai plakátpályázatot hirdet Digitális szmog címmel. Az alkotások beküldési határideje: 2021. május 28.

KONTEXTUS
Az elmúlt év hozadékai, történései és változásai a digitális jelenlétet gyakorlatilag kötelezővé tették. A világ minden területére kiható Covid-19 járvány okozataként a valós emberi kapcsolatok is háttérbe szorultak, a személyes emberi találkozások pedig minimalizálódtak a fertőzésveszély miatt. A kultúra és vele együtt a vizuális kommunikáció is túlnyomórészt az online térbe szorult.
Mindeközben a minket érő képi ingerek, képáradat mértéke és intenzitása egyre csak növekszik, a digitális világban folytatott interakcióinkkal karöltve. Megnőtt a digitális zaj. Politikai vezetők, sztárok, szolgáltatások, vallási felekezetek és mozgalmak próbálják elérni a figyelmünket, reklámok zuhataga ömlik ránk. A közösségi hálók segítségével pedig ezek az információk futótűzként képesek terjedni, és társadalmi konfliktusokat válthatnak ki. Ezen a ponton beszélhetünk akár egyfajta digitális szmogról is, amelybe lépve meg annyiszor kénytelenek vagyunk metaforikus értelemben egyéni maszkot használni, mely afféle szűrőként szolgál a friss ingerek megválogatásakor és magunkhoz vételekor.
A kulturális események online térbe való költözése egyben egy újfajta befogadói, előadói és alkotói attitűd kialakulását is eredményezte az elmúlt időszakban, míg a városi környezetben elhelyezett reklámfelületek változatlanul és gyakran kihasználatlanul vannak jelen.

A Publicritic tervezőgrafikai rendezvénysorozat, illetve kiállítás pontosan ezeket az utcai felületeket célozza meg, alternatívát kínálva a már zsúfolttá vált online tér és a még megszorítás alatt álló valós, múzeumi kiállítótér mellé. Lehetőség szerint a kiállítás teljes vagy válogatott anyaga city-light poszterek és billboardok formájában kerül ki a nagyváradi környezetbe – így nem csak a képzőművészetet fogyasztó embereket érve el a városban.

MILYEN HASZNOSULÁSA VAN?
Mivel napjaink egyik legfontosabb problémája a szelekció, jelen rendezvénysorozattal a szervezők küldetésüknek érzik évről évre megteremteni a vizuális reflexiót a különböző társadalmi ferdeségekre, felhívni az emberek figyelmét, valamint elgondolkodtatni őket a jelenlegi és jövőbeli problémákról.
Gondoljunk csak a járványhelyzetre, az identitásra, a világszerte újra meg újra előbukkanó kisebbségi problémákra, a család körüli vitákra vagy épp a globális manipulációra – és legfőképp gondoljunk mindezek visszhangjára a közösségi hálókon és a médiában, illetve a már említett digitális szmogra. A fenntartható jövő építésének alapkövei lehetnek, ha nemcsak tudatosítjuk a felmerülő problémákat, hanem beszélünk is róluk.
Nem utolsó sorban pedig jelen felhívás és kiállítás célja egyben motiválni is a fiatal, illetve a tapasztalt alkotókat, hogy merjenek álláspontot foglalni, valamint a saját véleményüket vizuálisan kifejezni.

A PÁLYÁZÓK KÖRE
A Publicritic pályázatra bárki jelentkezhet állampolgárságtól függetlenül, aki a 18. életévét betöltötte és hajlandóságot érez a kritikai megfogalmazásra.
Pályázni csak egyéni úton lehet, csoportos alkotásokat a szervezők nem fogadnak.

A PÁLYAMUNKÁK KRITÉRIUMAI
A beküldendő alkotások a Digitális szmog hívószóra hallgatnak. 2020-nál régebben készült munkák nem nevezhetők.
Minden pályázó legtöbb 3 pályaművel nevezhet. A plakátsorozatok elemei külön alkotásnak számítanak, azaz egy háromelemes sorozat 3 alkotásnak minősül.

NEVEZÉS
A pályázatra való nevezés díjtalan. A pályázatra jelentkezni kizárólag a www.publicritic.com weboldalon lehet, a JELENTKEZEM gombra kattintva, a nevezési űrlap kitöltésével és a pályázati alkotások csatolásával.
A pályázó kizárólag saját eredeti szerzői alkotásával nevezhet.
Az alkotások beküldési határideje: 2021. május 28., 24:00 (UTC+2)

A BEKÜLDENDŐ ALKOTÁSOK PARAMÉTEREI
Méretarány: 4×3. Beküldeni PDF formátumban, 300 DPI felbontásban, CMYK állományban lehetséges. A digitális fájlok mérete nem haladhatja meg a 100 MB-ot.
Fájlok elnevezése: vezetéknév_keresztnév_munkacím
(A nevezési űrlapon szükséges feltüntetni az alkotások címét a pályázó anyanyelvén és angolul.)
Kérjük, a beküldendő alkotásokat helyezzék bele a weboldalról letölthető sablonba.
Javasoljuk a vektoralapú munkák készítését, tekintettel arra, hogy lehetőség szerint a beválogatott munkák óriásplakátként fognak megjelenni Nagyvárad utcáin.

ZSŰRIZÉS
A Publicritic zsűrijét Vargha Balázs tervezőgrafikus (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Szigeti G. Csongor képzőművész (Eszterházy Károly Egyetem) és Bartha Sándor képzőművész (Partiumi Keresztény Egyetem) alkotják.
A zsűri döntései nem felülbírálhatók.

DÍJAK

Fődíj – 1.000 euró
II. díj – 800 euró
III. díj – 500 euró
Közönségdíj – 300 euró
Különdíjak – lehetőség szerint

Letölthető dokumentumok

Pályázati dokumentáció

Pályázat weboldala

KIÁLLÍTÁS ÉS DÍJÁTADÓ
A háromtagú zsűri által beválogatott alkotások lehetőség szerint city-light poszterek formájában, a díjazott alkotások pedig billboardok formájában lesznek kiállítva Nagyvárad utcáin, a Szent László Napok keretében ( június 21-27.). Díjátadó esemény a járványhelyzet alakulásának függvényében szervezhető. A nyertesek és kiállítók előzetes értesítést kapnak a kiállított alkotások, illetve lehetőség szerint a díjátadó helyszínéről és időpontjáról.

EGYÉB TUDNIVALÓK
A zsűri által beválogatott és a díjazott alkotások bekerülnek a Publicritic katalógusába, megjelennek annak weblapján és közösségi média platformjain.