palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

TÓTalJOY díj pályázat

Tót Endre és a KözépEurópai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) Artpool Művészetkutató Központ pályázatot hirdet művészetkutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására.

A TÓTalJOYdíj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti. A díj elnevezése Tót Endre 1970es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A koraiörömdarabok, illetve a TÓTálÖRÖMÖK sorozat minimalista akciói ma a keleteurópai konceptuális művészet narratívájának legfontosabb művei közé tartoznak.

„Örömeim”a 70es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúra, a bezártság és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a korideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomás alatt, de a legnagyobb szabadságban is. A TÓTalJOY díjra kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, kutatásalapú művészeti projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek az Artpool archívumához és szellemiségéhez kapcsolódva reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortársdilemmákra.

A díj értéke: A TÓTalJOY összdíjazása bruttó 10.000 EURnak megfelelő forintösszeg, amelyből 6000 EUR a művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 EUR pedig a KEMKI Artpool Művészetkutató Központ kezelésében a projekt és kiállítás kapcsán felmerülő költségekre fordítandó.

Lebonyolítás

A művészeti díj odaítéléséről egy hattagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt, akik a beérkezett digitális portfóliók alapján választják ki a nyertes pályázatot.

A grémium tagjai 2021ben:

  • Fehér Dávid (igazgató, KEMKI)
  • Gróf Ferenc (képzőművész, Párizs)
  • Kürti Emese (kutatási igazgatóhelyettes, osztályvezető, KEMKI Artpool Művészetkutató Központ)
  • Lukács Nóra (kurátor, Berlin)
  • Berenika Partum (kurátor, Berlin)
  • Székely Katalin (kurátor, OFFBiennále, Blinken OSA Archívum)A pályázatok benyújtása.

Letölthető dokumentum

TÓTalJOY díj_sajtóközlemény

A pályázatok leadási határideje: 2021. augusztus 30., 24:00 óra.

A pályázatokat elektronikus úton, atotaljoy@szepmuveszeti.hu email címre várják. A sikeres pályázó részére kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget biztosítanak az Artpoolban, valamint kiállítást szerveznek a megvalósuló projektből.

További részletek és a teljes pályázati kiírás elérhető az Artpool honlapján, az alábbi linken: https://artpool.hu/news/totaljoydijpalyazatifelhivas.