palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós pályázatból akadálymentesítették a Várpalotai Polgármesteri hivatalt

Megvalósult a Várpalotai Polgármesteri hivatal komplex akadálymentesítése. A 6 948 514 forint támogatást elnyerő beruházás során a hivatal külső-belső tereit egyaránt akadálymentesítették, így a mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók is biztonsággal vehetik igénybe a hivatal szolgáltatásait.

A Várpalotai Hivatalt 1954-ben építették, azóta csak minimális szintű akadálymentesítés zajlott, amikor a hátsó bejárathoz rámpát építettek. Jelen pályázat azonban az épület komplex akadálymentesítését tűzte céljául; sikerrel. A tervezők munkáját, a teljes beruházás alatt rehabilitációs szakmérnök is segítette.

A főbejárathoz közel elkészült egy akadálymentes parkoló, valamint egykarú, térkő-burkolatú rámpa is segíti ezentúl a mozgáskorlátozottakat. A bejárati ajtók üvegfelületeit jelöléssel látták el, a két folyosó-szakaszt elválasztó ajtókat pedig a könnyebb közlekedés eléréséért asszimetrikusra cserélték.

A szélfogóban található információs ablak akadálymentesítésével, és az új bútorokkal a helyiség kerekesszékből és állva egyaránt használhatóvá vált, éppúgy, mint a felújított mellékhelyiségek.

A szélfogóba hirdetőtáblát, az adott helyiségek ajtaja mellett funkciójelző táblát helyeztek ki, az ügyfélszolgálati irodákban pedig indukciós hurok került kialakításra. Az információs pultnál vakok által is olvasható térkép segíti a tájékozódást.

A minimális akadálymentesítésen túlmenően, többletelemként került beszerzésre a mozgássérültek által használható szék, térdszabad asztal, valamint vakok és gyengénlátók részére képernyőolvasó szoftver, ezáltal a projekt akadálymentes munkahelyi környezetet is eredményezett.
(vati)