palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Népszerű volt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO/0802) második pályázati felhívása

cbc_ro_huA program keretében meghirdetett második pályázati felhívás első köre 2009. február 16-án zárult. A felhívás főként az erőforrás-igényesebb infrastrukturális fejlesztések és az ún. soft-beruházások támogatására biztosított keretet, a kétlépcsős pályáztatási rendszerben.

Összesen 157 projekt-koncepció érkezett be, a legtöbben az 2.1.1 „Üzleti infrastruktúra fejlesztése”, a 2.4.1 „Közös egészségügyi infrastruktúra fejlesztése, veszélyelhárítás” és 1.1.1 „Útépítés/felújítás” tevékenységi területekre pályáztak.

E pályázati felhívás összesített közösségi forrásokból származó finanszírozási kerete közel 105 millió euró, a beérkezett támogatási kérelmek összege több mint kétszerese a rendelkezésre álló közösségi forrásoknak. Az egyes tevékenységi területek vonatkozásában eltérő, de általánosságban véve minimum 25 000 – maximum 6 millió euró támogatást igényelhettek a pályázók.

Míg az első felhívásban kiemelkedőnek bizonyult a civil szervezetek jelentkezése, a második kiírás esetében a pályázók összetételében az önkormányzatok és egészségügyi intézmények kerültek előtérbe. A felsőoktatási intézmények egyformán bizonyultak aktívnak úgy a szoft-beruházásokban, mint a nagyobb léptékű infrastrukturális fejlesztések tekintetében.

A második, kétfordulós pályázat első fordulójában benyújtott pályázatok értékelése elkezdődött, a pályázók kiértesítése folyamatban van. Kizárólag az előzetes kiválasztási eljáráson sikeres projekt- koncepciókat benyújtók számára nyílik meg a 2. fázisban való pályázás lehetősége: ekkor a teljes kidolgozott pályázati csomagot szükséges benyújtani.

A végleges döntés megszületése június elejére, a pályázók kiértesítése azt követően várható. A második forduló kezdetére az év második felében kerül sor.

A magyar-román határmenti program legközelebbi kiírására szeptemberig sor kerül, addig a program honlapján (www.huro-cbc.eu) lehet információkat szerezni a program megvalósításával kapcsolatban.
(huro-cbc.eu)