palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós támogatás az állatkert megújítására Veszprémben

Az elmúlt 20 év legnagyobb fejlesztési projektje valósul meg európai uniós támogatással a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark nemcsak a Királynék Városának, hanem a megyének és a régiónak is az egyik legvonzóbb turisztikai központja. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2007-ben, „Integrált turisztikai település- vagy térségfejlesztés és tematikus fejlesztések” címmel meghirdetett pályázata éppen az ilyen, idegenforgalmi és turisztikai szempontból nagy jelentőséggel bíró vonzerők fejlesztésének támogatására teremtett lehetőséget, és ez a konstrukció igen nagy népszerűségnek is örvendett. 

A kiírásra 31-en küldték be pályázatukat, mintegy 6,5 milliárd Forintos támogatási igénnyel, közülük 5-en nyertek uniós forrást fejlesztéseikhez összesen 1 265 544 501 Ft értékben– emlékeztetett Pál Béla, a  Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kiállítótermében rendezett sajtótájékoztatón.

A veszprémi állatkert „A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk – tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben” című pályázatával összesen 216 millió forintos támogatást nyert, melynek segítségével több, mint 420 millió Forint értékben valósítanak meg fejlesztéseket a vadasparkban.

„A támogatási szerződés aláírásával mostantól,  lehívható előlegként az elnyert támogatási összeg   40 %- a, a fennmaradó összeg pedig a beruházás ütemének megfelelően áll majd az állatkert rendelkezésére”- hívta fel a figyelmet a régiós testület elnöke.

A Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark igazgatója Pál Bélától átvette a támogatási szerződés egy példányát valamint egy emléklapot; ezt követően beszédében kiemelte: az állatkert jövőképét alapvetően megváltoztató mérföldkőnek számít az a fejlesztés, amelyet az elnyert uniós forrással valósítanak meg. Török László elmondta, a projekt egyik része a Csimpánzvilág megépítése, amely létesítmény 20 csimpánz tartására lesz alkalmas. Ez a beruházás önerő felhasználásával még a múlt évben elkezdődött, az új csimpánzház és a hozzátartozó kifutó már felépült, az új létesítmény átadása pedig április végére, május elejére várható. A Gulyadombon található új épületegyüttes egyedülálló Magyarországon, hiszen leendő lakóinak több mint 1700 m2-es mozgásteret alakítottak ki – számolt be a Vadaspark igazgatója. Török László végezetül elmondta azt is, az állatkert látogatói száma az elmúlt 50 évben megközelítette a 14 milliót.
A nyertes projekt részét képezi még a Kölyökdzsungel valamint Böbe majom tanodájának megépítése, az Erdei mesterségek tanösvényének kialakítása, valamint az az Afrika-ház, amely az afrikai állatok téli elhelyezését teszi lehetővé, és várhatóan 4 zsiráfnak is otthont ad. Ezekhez a fejlesztésekhez használja majd fel az állatkert az elnyert 216 millió Forintot – hangsúlyozta Török László.

Veszprém polgármestere szerint a most induló fejlesztésekkel az állatkert világhírűvé válhat, hiszen olyan környezetet tudnak kialakítani az állatkert lakói számára, amelyek az állattartás előírásait magasan túlszárnyalják. Debreczenyi János elmondta azt is, egy másik nyertes Veszprémi pályázat, a „Kolostorok és kertek” munkálatai is várhatóan most kezdődnek, amely keretében a Fejes-völgy, és a Veszprém-völgy is felújításra kerül; e két projekt megvalósításával pedig Veszprém remélhetőleg egyre csábítóbb belföldi úticél lesz.
A megyei közgyűlés elnöke szintén hatalmas lépésnek nevezte a fejlesztéseket nemcsak az állatkert történetéhez viszonyítva, hanem országos tekintetben is. Az állatkertek egyrészt azért fontosak –hangsúlyozta Lasztovica Jenő, mert testközelből ismerhetjük meg az állatokat, a másik nagyon fontos dolog pedig az, hogy megtanítanak bennünket arra, hogyan éljünk helyesen természetes környezetünkben, ezáltal nevelő hatással is rendelkeznek.
(KDRFÜ)