palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Változnak a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatási szabályai

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtöktől módosítja a vállalkozások kutatás-fejlesztési (k+f) és innovációs támogatásainak szabályait, egyebek mellett csökken több támogatás intenzitása – a rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg. A miniszter egy 2007-ben hozott rendeletet módosít több ponton, ezek egyike a k+f és az innovációs támogatások átszabása. Az alapkutatásra marad a 100 százalékos támogatás, de az ipari kutatás intenzitása 60-ról 50 százalékra, míg a kísérleti fejlesztésé 35-ről 25 százalékra csökken. Amennyiben egy projekt a felsoroltak közül többféle tevékenységet foglal magában, akkor jelenleg az egyes támogatások súlyozott átlagával kell meghatározni a támogatás intenzitását. A jövőben szét kell választani a fejlesztési folyamatot alap-, és ipari kutatásra, illetve kísérleti fejlesztésre, és ezekhez kell rendelni a támogatást.

Az ipari kutatásra és a kísérleti fejlesztésre a támogatás növelhető 10 százalékkal a közép-, és 20 százalékkal a kisvállalatok esetében. Az elszámolható költségek 80 százalékának megfelelő támogatási intenzitás további 15 százalékponttal növelhető, ha két – egymástól független – vállalkozás együttműködésével jön létre, vagy két különböző uniós tagállamban valósul meg.

A műszaki megvalósíthatósági tanulmányok esetén a támogatás az elszámolható költségek 75 százaléka a kis- és közepes vállalkozásoknál, míg a nagyvállalkozásoknál az ipari kutatást előkészítő tanulmány esetén 65 százalék.

A kis- és közepes vállalkozások az igénybe vett tanácsadói szolgáltatás díjának felét kaphatják meg támogatásként.
(MTI)