palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Verbális-irodalmi, publicisztikai-pályázat

völgy-irodalomAz írott(völgy)nosztalgia-A pályamunkák négy kategóriában nevezhetők; lehetnek hagyományos szépirodalmi (novella, vers), publicisztikai (esszé, kritika, interjú, riport), hétköznapi (blog, napló, sms), illetve tudományos alapossággal megírt (szakdolgozat, tanulmány) szövegek. A pályázat célja hogy a Résztvevők a Balaton-Felvidék hét völgyfalvának, egy nagy hagyománnyal rendelkező fesztivál helyszíneinek eseményeiről és történéseiről, múltjáról, jelenéről és jövőbeni mindennapjairól küldjenek be pályázatokat (filmeket, videókat, fotókat, írásokat és kultikus völgytárgyakat). A beadott művek témáját tekintve szólhatnak a közéletről, a kultúráról, a környezetvédelemről, lehetnek társadalomábrázolások vagy készülhetnek a leghétköznapibb eseményekről, az ott lakók és a fesztivállátogatók találkozásáról…

Az elsődleges célunk, hogy egy játékos időkorlát alapján a Művészetek Völgye Fesztivál három nagy időszakát (megelőző, múlt és jelen, valamint képzeletbeli jövő), történetét, a falvakra kifejtett befolyását és a magyar fesztiváléletben völgyfesztiválként elnevezett hatásáról képet kapjunk és adjunk. Mindezt úgy, hogy minden Völgybarátot felkérünk: mutassák meg a Völgy általuk sajátnak érzett arcát (ünnep- és hétköznapját).

A pályaműveket zsűri értékeli és díjazza fordulónként, azonban a feltöltött anyagot minden érdeklődő megtekintheti és vélelmezheti. A művek mellett található Tetszik-gombbal bárki szavazhat. A fordulók végén az összesített szavazatok alapján legsikeresebb pályamű készítője kapja meg a Közönségdíjat.

A pályamunkák négy kategóriában nevezhetők és az irodalom, a publicisztika műfajának széles skáláján mozoghatnak; lehetnek hagyományos szépirodalmi (novella, vers), publicisztikai (esszé, kritika, interjú, riport), hétköznapi (blog, napló, sms), illetve tudományos alapossággal megírt (szakdolgozat, tanulmány) szövegek.  Lehetnek egyéni és egyedi alkotások vagy csoportok, műhelyek közös munkái.

Külön szeretnénk felhívni a pályázók figyelmét arra is, hogy érdekelnek bennünket azon szakdolgozatok, tanulmányok, amelyek a Völggyel kapcsolatosan születtek. Mivel ezek terjedelmük okán meghaladják a pályázati művek befogadhatóságának korlátait, ezért ezek a pályázat kiegészítő elemeként szerepelnek, a fordulók során a zsűri nem értékeli őket, de a legérdekesebbek, legjelentősebb művek alkotóit meghívjuk a Fesztivál idején tartandó Völgyszakdolgozat Írók Találkozójára. Az ebben a kategóriában beküldött alkotások pályázati címében és a műfaji meghatározásban szerepeljen a „szakdolgozat”-megnevezés.

A pályázat mindenki előtt nyitott, azon életkortól, lakóhelytől, foglalkozástól függetlenül bárki részt vehet, kivéve a Művészetek Völgye, az Egylet és a Part Art Kft. alkalmazottai és családtagjaik, valamint a zsűri tagjai és családtagjaik. Hivatásos és amatőr írószemélyek egyaránt pályázhatnak. A 18 éven aluli pályázók tudomásul veszik, hogy nem lesz külön kategória számukra, pályázatukat a 18 éven felüliekkel azonos módon bírálja el a zsűri.

A pályázat fordulói, ütemezése, pályázati naptár
Regisztráció kezdete: 2010. április 1., (csütörtök) 10.00 óra.

1. forduló: Az írott(völgy)nosztalgia
(kategóriák: hagyományos szépirodalom, publicisztika, köznapi és versenyen kívül: tudományos)
Feltöltés kezdete és vége: 2010. április 8., (csütörtök) és 2010. május 6., (csütörtök)
Eredményhirdetés: 2010. május 13., (csütörtök)
Díjátadás: ettől a naptól kezdve folyamatosan (legkésőbb: 2010. augusztus 1.)

2. forduló: Az írott(völgy)nosztalgia
(kategóriák: hagyományos szépirodalom, publicisztika, köznapi és versenyen kívül: tudományos)
Feltöltés kezdete és vége: 2010. május 13., (csütörtök) és 2010. június 10., (csütörtök)
Eredményhirdetés 2010. június 17., (csütörtök)
Díjátadás: ettől a naptól kezdve folyamatosan (legkésőbb: 2010. augusztus 1.)

3. forduló: Az írott(völgy)nosztalgia

(kategóriák: hagyományos szépirodalom, publicisztika, köznapi és versenyen kívül: tudományos)
Feltöltés kezdete és vége: 2010. június 17., (csütörtök) és 2010. július 15., (csütörtök)
Eredményhirdetés 2010. július 22., (csütörtök)
Díjátadás: ettől a naptól kezdve folyamatosan (legkésőbb: 2010. augusztus 1.)

A pályázat teljes lezárása: 2010. augusztus 31.

A pályaműveket zsűri értékeli fordulónként

  • Parti Nagy Lajos költő, drámaíró, író, műfordító
  • Lackfi János költő, író, műfordító
  • Márta István zeneszerző, a Művészetek Völgye igazgatója
  • Galkó Balázs színművész, a Völgy (egyik) arca
  • Papp Ervin, a Völgy kiállításainak gazdája, a virtuálisvölgy vezetője

A díjazottak száma fordulóként 3 (a három kategória-győztes) és az 1 közönségdíjas, azaz összesen 12 kiemelt alkotó. Minden nyertes ajándékcsomagot kap, amelyek völgyfellépők cédéit, völgyemlékeket (dedikált póló, csigák etc.), könyveket tartalmaz, illetve az első helyezettek (hétvégi) bérletet, a többiek napijegyet nyernek. Átvételük (a jeligére való hivatkozással) vagy egy megadott helyen történik, vagy (a megfelelő díjtétel ellenében) házhoz szállítjuk futárszolgálat segítségével.

Részletes pályázati kiírás

Forrás: http://www.muveszetekvolgye.hu