palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2016. évi pályázatai

szechenyi 2020A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül több mint 22 milliárd forint értékben jelentek meg közlekedésfejlesztési, leromlott városrészek fejlesztését,  a gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését és az oktatást támogató pályázatok.

VEKOP keretében elérhető fenntartható közlekedésfejlesztést támogató felhívások célja, Budapesti, illetve Pest megyei mindennapi közlekedési célú utazások esetében a gyalogos, kerékpáros, illetve közösségi közlekedési módot választók növelésének részaránya. Ez hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez.

A Budapestet célzó felhívás 8,4 milliárd forintos, míg a Pest megyére vonatkozó 1,8 milliárd forintos keretösszeget tartalmaz.

Ugyanebben a programban jelent meg a leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja című felhívás is. Budapest számára 11,4 milliárd forint, Pest megye települései számára pedig (Érdet és Budapestet kivéve) 1,3 milliárd forint kerül szétosztásra. A pályázat célja az érintett városrészek lakófunkciójának erősítése, meglévő funkcióinak bővítése, fejlesztése, szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítása.

A pár nappal ezelőtt megjelent Roma szakkollégiumok támogatása című pályázat a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású hallgatók számára olyan komplex hallgatói szolgáltatások kifejlesztése, továbbfejlesztését biztosítja, amelyek hozzájárulnak felsőfokú tanulmányaik sikeres befejezésének előmozdításához, a lemorzsolódás csökkentéséhez, illetve társadalmi szerepvállalásuk és közösségi aktivitásuk megerősítéséhez.

A gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató VEKOP hétéves keretéből az év végéig várhatólag 232,5 milliárd forint értékű pályázatot írnak ki, a program teljes forráskeretének több mint 80 százalékát.