palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vidék Kaland pályázat városi fiataloknak

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2012-ben újra meghirdeti a „Vidék Kaland” Programot. A Program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról.

 

A pályázat célja: Jelen pályázat keretében azoknak a kimondottan városokban élő fiataloknak a jelentkezését várja az AGRYA, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai iránt és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába.

A program részeként gyakorló fiatal gazdák (35 év alatti fiatalok) fogadják a 35 év alatti, de 18 évnél idősebb városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. Ez alatt az időszak alatt 5 munkanapon a résztvevő városi fiatalok aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett. A résztvevők a fiatal gazda munkarendjéhez illeszkedő munkarend szerint dolgoznak, amely hosszabb lehet napi 8 óránál. Ez is biztosítja, hogy megismerjék egy-egy családi gazdaság mindennapi működését, a gazdálkodók valós életét, tevékenyégét.

A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra -2012. június végétől –augusztus közepéig esik. Így a résztvevő fiataloknak az ebben az időszakban természetes, hosszított munkarendben kell közepesen nehéz fizikai munkát kell végezniük.

A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről az AGRYA által megjelölt kommunikációs csatornákon – külön weboldalon blog, Facebook, Twitter – tájékoztatást adnak, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel.

A résztvevők ezen túl vállalják, hogy a programról hírt adó sajtó termékeknek (újság, rádió, televízió) nyilatkoznak.

A résztvevők az elvégzett munkájukért bérezésben nem részesülnek. A foglalkoztatás munkajogi kereteit az un. alkalmi munkavállalás adja. Az ehhez kapcsolódó napi adó fizetési kötelezettséget a fogadó fiatal gazda teljesíti.

A fogadó fiatal gazda biztosítja a tartózkodás idejére az ellátást (szállás, étkezés) és szükség szerint munka- és védőruházatot.

A programban résztvevő fiatalokkal történő egyeztetés után kerül meghatározásra a látogatás ideje és a fogadó fiatal gazda személye. Egy fiatal gazda egy időben legfeljebb két fiatalt fogad.

A jelentkezés és a kiválasztás folyamata: Jelentkezni a mellékletben csatolt jelentkezési lap kitöltésével és az AGRYA címére történő megküldésével lehet (e-mailban, szkennelve: videk-kaland@agrya.hu, levélben: Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, 1138 Budapest, Váci út 134/C VI.28.). A jelentkezési laphoz csatolni kell egy arcképet, papír alapon vagy fájlként, a jelentkezőről. A jelentkezőket az AGRYA és együttműködő partnerei képviselőiből álló bizottság meghallgatja. A jelentkezési lap és a személyes meghallgatás után kerülnek kiválasztásra a résztvevők. A kiválasztás során elsősorban a jelentkezők motiváltságát és elszántságát értékeli a bizottság. A részvétellel elsősorban a tapasztalat szerzést kívánja az AGRYA könnyebbé tenni. A Program tehát nem irányul szabadidős, vagy turisztikai jellegű célokra, a Programnak lényegi eleme a fizikai munkavégzés.

A kiválasztás után a részvételnek további feltételei a következők:

  • Előnyt jelent érvényes „B” kategóriás gépjármű vezetői engedély megléte.
  • Orvosi igazolás bemutatása arról, hogy a fiatal egészségi és általános fizikai állapota alapján alkalmas közepesen nehéz fizikai munka végzésére.
  • Részvétel az egynapos felkészítő tréningen. Ennek része a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatás és a mezőgazdaságban általánosan használt munkagép (traktor) kezelésének alapfokú elsajátítása.

Jelentkezési határidő: A programra jelentkezni 2012. április 20-ig lehet. A jelentkezőket időbeni érkezési sorrendben regisztrálják. Az AGRYA fenntartja annak lehetőségét, hogy nagy számú érdeklődés esetén a jelentkezések egy részért már csak várólistára fogadja.

A kiválasztási folyamat részét képező személyes meghallgatásokra Budapesten kerül sor, több, a jelentkezőkkel egyeztetett időpontban április 27 – május 8. között. A jelentkezők a meghallgatás után 2 napon belül kapnak értesítés a kiválasztás eredményéről.  A Programban a jelentkezések számtól függően 30-50 városi fiatal vehet részt.

A kiválasztott fiatalokkal a további egyeztetést az AGRYA munkatársai folytatják le, külön-külön.

Az egy napos felkészítő képzés 2012. június 15-én pénteken lesz, minden jelentkező számára azonos időpontban.

További információ: A programmal kapcsolatosan az AGRYA Országos Iroda munkatársai adnak további tájékoztatást (videk-kaland@agrya.hu, 06 1 2704874, munkanapokon 9-17 óra között)

Forrás: Kormányzati portál