palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vidék Kaland – Újratöltve 2016

agrya pályázat2016-ban, immáron hatodik alkalommal újra meghirdeti a Vidék Kaland Programot. A Program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról.


A pályázat célja
Jelen pályázat keretében azoknak a kimondottan városokban élő fiataloknak a jelentkezését várja az AGRYA, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai valamint az élelmiszer-előállítás, a feldolgozás gyakorlata iránt. Számukra kívánjuk bemutatni napjaink mezőgazdaságát. Jelen Program egyik fő célja a korrekt tájékoztatás erősítése napjaink mezőgazdaságáról.

A Program felépítése
A Vidék Kaland – Újratöltve Program 3 Alprogramra tagolódik.

A jelentkezők ezek közül bármelyikbe, akár többe is bekapcsolódhatnak.

 1. Alprogram – „Határtalan kalandok – VK Klasszik” egy hét – Székelyföld, Felvidék
 2. Alprogram – „5X1 nap mezőgazdaság” – magyarországi kalandok
 3. Alprogram – „Vidék Kaland Speciál – Akiknek gázolaj folyik az ereiben”

1. Alprogram – „Határtalan kalandok – VK Klasszik” egy hét – Székelyföld, Felvidék
A Program részeként gyakorló fiatal gazdák fogadják a városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. Ez alatt az időszak alatt, 5 munkanapon, a résztvevő városi fiatalok aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett. A résztvevők a fiatal gazda munkarendjéhez illeszkedő munkarend szerint dolgoznak, amely hosszabb lehet napi 8 óránál. Ez is biztosítja, hogy megismerjék egy-egy családi gazdaság mindennapi működését, a gazdálkodók valós életét, tevékenységét.
A kalandok helyszíne Székelyföldön Maros és Hargita megyék, Felvidéken 2 gazdaság.
A székelyföldi kiutazásnál a gazdaságban töltött idő hosszabb, utazással együtt 8 nap időtartamú. Székelyföld esetén az adott megyében minden kiutazó egy időben kell, hogy részt vegyen a Programon: 2016. július 23-30. között Maros megyében, 2016. július 30. – augusztus 7. között Hargita megyében. A ki- és hazautazás szervezetten, együtt történik. A fogadó fiatal gazda biztosítja a tartózkodás idejére az ellátást (szállás, étkezés) és szükség szerint a munka- és védőruházatot.
Az utazás költségeit részben az AGRYA fedezi, részben a kiutazó. A jelentkezési lapon külön meg kell jelölni, ha a jelentkező a határon túli program iránt érdeklődik. Lehetséges a hazai és székelyföldi program együttes megjelölése is.
A felvidéki kiutazásra 2016. július 18-23. között kerül sor.

2. Alprogram – „5X1 nap mezőgazdaság” – magyarországi kalandok
A Vidék Kaland Program magyarországi részét teljesen átszabta az AGRYA. Így 2016-ban egynapos szakmai látogatásokra kerül sor a projekt keretében. Azok számára, akik tevőlegesen részt kívánnak venni egy mezőgazdasági üzem tevékenységében, a határon túli kalandok adnak erre lehetőséget.
Az öt egynapos szakmai látogatás során fiatal gazdák által irányított gazdaságokat látogatnak meg a résztvevők. Emellett mezőgazdasághoz kapcsolódó üzemet (gépgyár, vetőmagüzem), alapanyag feldolgozásával vagy közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszer előállításával foglalkozó élelmiszeripari üzemet (malom, konzervgyár, tejüzem, stb.) látogatnak meg az érdeklődők.
A látogatások jellemzően hétvégére, szombatra esnek. A résztvevők utaztatása autóbusszal történik, budapesti kora reggeli indulással, Budapestre érkezéssel.
A szakmai látogatásokon a részvétel ingyenes. Elvárás, hogy a résztvevő legalább 4 alkalommal részese legyen a látogatásnak. További elvárás, hogy a látogatásról készítsen blogot, bejegyzést a saját közösségi oldalán vagy más elektronikus felületen.

A látogatások tervezett időpontja és témái:

 • Július 2. – Gyümölcskertészet és konzervgyár
 • Július 16. – Zöldségkertészet és zöldségnemesítő állomás
 • Augusztus 27. – Tejgazdaság és tejüzem
 • Szeptember 25. – Malom, pékség, gabonatároló
 • Október 29. – Kombájngyár és vetőmagüzem

3. Alprogram – „Vidék Kaland Speciál – Akiknek gázolaj folyik az ereiben”
Technika és a gépek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a Vidék Kaland Speciál Programot. Az AGRYA partnerével, az Axiál Kft.-vel, Magyarország egyik vezető gépforgalmazójával közösen a Vidék Kaland Programon belül lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a modern mezőgazdasági gépi technológiákkal. A jelentkezők eltölthetnek 5 munkanapot az Axiál Kft. profi szervizcsapatával és bekapcsolódhatnak a mezőgazdasági gépek helyszíni javításába, szervizelésébe. Ez a Programelem különösen dinamikus, pörgős, hiszen különböző helyszíneken, a mezőgazdasági csúcsszezonban, az aratási időszakbanelőforduló javítási munkákba láthat bele a résztvevő.
Erre a Programelemre nemcsak a városi fiatalok, de minden a gépi technológiák iránt érdeklődő fiatal jelentkezését is várja az AGRYA és partnere, az Axiál Kft.

Letölthető dokumentum

videk_kaland_palyazati_felhivas_2016

Jelentkezés általános feltételei
A Programra 18-35 év közötti, városi, nem mezőgazdász (kivéve 3. Alprogram) fiatalok jelentkezését várjuk. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a Program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről az AGRYA által megjelölt kommunikációs
csatornákon – külön weboldalon blog, Facebook, Twitter, stb. – tájékoztatást adnak, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel.
A résztvevők ezen túl vállalják, hogy a Programról hírt adó sajtótermékeknek (újság, rádió, televízió) nyilatkoznak.
A résztvevők az elvégzett munkájukért bérezésben nem részesülnek.

A jelentkezés és a kiválasztás folyamata
Jelentkezni a mellékelt egységes jelentkezési lap kitöltésével, majd az AGRYA címére történő elküldésével lehet (e-mailben, szkennelve: videk-kaland@agrya.hu, levélben:
Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, 1138 Budapest, Váci út 134/C VI.28.).

A jelentkezési laphoz csatolni kell egy arcképet a jelentkezőről, papír alapon vagy fájlként.
A jelentkezőket az AGRYA és együttműködő partnereinek képviselőiből álló bizottság hallgatja meg. A jelentkezési lap és a személyes meghallgatás után kerülnek kiválasztásra a résztvevők. A kiválasztás során elsősorban a jelentkezők motiváltságát és elszántságát értékeli a bizottság. A részvétellel elsősorban a tapasztalatszerzést kívánja az AGRYA könnyebbé tenni. A Program tehát nem irányul szabadidős vagy turisztikai jellegű célokra, a határon túli és VK Speciál Programnak lényegi eleme a fizikai munkavégzés.

A kiválasztás után a részvételnek további feltételei a következők:

 • Előnyt jelent – de nem feltétel – érvényes „B” kategóriás gépjárművezetői engedély megléte (1., 3. Alprogram).
 • Orvosi igazolás bemutatása arról, hogy a résztvevő egészségi és általános fizikai állapota alapján alkalmas közepesen nehéz fizikai munka végzésére (1., 3. Alprogram).
 • Kötelező részvétel az egynapos felkészítő tréningen. Ennek része a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatás és a mezőgazdaságban általánosan használt munkagép (traktor) kezelésének alapfokú elsajátítása.

Jelentkezési határidő: 2016. április 15. (péntek)
A jelentkezőket időbeni érkezési sorrendben regisztráljuk. Az AGRYA fenntartja annak lehetőségét, hogy nagy számú érdeklődés esetén a jelentkezések egy részét már csak várólistára fogadja.
A kiválasztási folyamat részét képező személyes meghallgatásokra Budapesten kerül sor, több, a jelentkezőkkel egyeztetett időpontokban 2015. április 25. – május 2. között. A határon túli kiutazók meghallgatásával kezdődnek a meghallgatások április 25-én, hétfőn, Budapesten.
Ha nem megfelelő az időpont, akkor lesz hétvégi meghallgatási lehetőség is. A jelentkezők a meghallgatások lezárása után 2 napon belül kapnak értesítést a kiválasztás eredményéről. A Programban, a jelentkezések számától függően, 30-50 városi fiatal vehet részt.
Az egynapos felkészítő képzés 2016. június 3-án, pénteken lesz, minden jelentkező számára azonos időpontban, Úrhidán. A program késő délutánig tart, opcionális esti programmal, szállással.

Összefoglaló időbeni ütemezés

 • Április 15. – Jelentkezési határidő
 • Április 25. – május 2. – Személyes meghallgatások
 • Május 5. – Értesítés a meghallgatások és a kiválasztás eredményéről
 • Június 3. – Kötelező felkészítő nap, Úrhida
 • Július 2. – Gyümölcskertészet és konzervgyár
 • Július 16. – Zöldségkertészet és zöldségnemesítő állomás
 • Július 18-23. – Kalandok Felvidéken
 • Július 23-30. – Székelyföld, Maros megyei kalandok
 • Július 30. – augusztus 7. – Székelyföld, Hargita megyei kalandok
 • Augusztus 27. – Tejgazdaság és tejüzem
 • Szeptember 25. – Malom, pékség, gabonatároló
 • Október 29. – Kombájngyár és vetőmagüzem

További információ
A Programmal kapcsolatosan az AGRYA Országos Iroda munkatársai adnak további tájékoztatást (videk-kaland@agrya.hu, 06 1 2704874, munkanapokon 9-17 óra között)
Hivatalos honlap: Vidék Kaland – Újratöltve 2016