palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Videó-interjúk a 21. század oktatásában pályázat pedagógusoknak

Felhívás szakmai továbbképző programon való részvételre pedagógusok számára. Videó-interjúk a 21. század oktatásában. A USC Soá Intézet pályázatot hirdet előítélet-mentesség oktatása, tolerancia- és holokauszt-oktatás, valamint médiaoktatás iránt érdeklődő és elkötelezett magyarországi és határon túli tanárok számára egyhetes, bentlakásos, nemzetközi szakértőképzési programon való részvételre.


A program ideje: 2012. július 1-6.
A program helyszíne: Budapest, Közép-európai Egyetem

Jelentkezési határidő: 2012. április 20.
A jelentkezőket a pályázat eredményéről 2012. május 15-ig írásban értesítjük.

A programra középiskolai tanárok mellett pályázhatnak még egyetemi oktatók, tananyagfejlesztők, pedagógiai, módszertani szakemberek.

A program célja olyan szakmai továbbképzés biztosítása, amelynek eredményeképpen a résztvevők a 21. század pedagógiai kihívásainak eleget téve oktatói munkájukba hatékonyan tudják beilleszteni a videó-interjúk használatát. Ezeknek a forrásoknak a használata az oktatásban, a tananyagtartalmak tanítása mellett, nagymértékben hozzájárul a különböző, 21. századi készségek – médiaműveltség, digitális és informatikai írástudás – fejlesztéséhez.

A program során a résztvevők a bentlakásos képzést követő évben oktatási anyagot dolgoznak ki az USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívumának videó-interjúi alapján, valamint vállalják, hogy tapasztalataikat és elkészített tananyagukat iskolájukban, vagy valamely szakmai fórumon bemutatják. Célunk, hogy a résztvevők a jövőben csatlakozzanak a hasonló oktatási anyagot már kidolgozott kollégák hazai és nemzetközi szakmai közösségéhez.

A program ingyenes (a bentlakásos képzés költségeit – utazás, szállás, étkezés – a program fedezi), a résztvevők a képzés idejére napidíjat, illetve a tananyag elkészülte után szerény honoráriumot kapnak.

Jelentkezéseket az ország egész területéről, illetve határon túli szakemberektől is várunk. A képzés nyelve magyar, az angol nyelv ismerete a program során előnyös, de a részvételhez nem szükséges, a program külföldi előadóinak előadásaihoz szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Programleírás: Az egyhetes program során a résztvevők megismerkedhetnek a videó-interjúk oktatásbeli használatának jelentőségével és lehetőségeivel, a holokauszt-túlélők és szemtanúk személyes történeteinek erejével, az erőszak, az intolerancia és a gyűlölet következményeiről szóló beszámolóikkal. A résztvevők ezeknek a személyes történeteknek egyes részleteit integrálják majd oktatási anyagaikba. Az elkészült tananyagok hozzásegítik a diákokat ahhoz, hogy elgondolkodjanak döntési helyzeteken, saját mindennapi választásaikon, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy felelős állampolgárokká váljanak.

A tananyagkészítésen túl a részvétel feltétele, hogy a kollégák bemutassák, illetve kipróbálják tananyagaikat iskolájukban, vagy egyéb szakmai műhelyekben.

A sikeres pályázókkal a program kezdete előtt szerződést kötünk, melyben a program által a résztvevőknek biztosított jogokat és elvárásokat, a részvétel fenti feltételeit rögzítjük.

A program során a résztvevők:

 • megismerkedhetnek a USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívumának használatával
 • megismerhetik, milyen szerepet játszhatnak a videó-interjúk az előítélet-mentesség oktatásában, a médiaműveltség és digitális írástudás készségének, valamint a kritikai gondolkodás fejlesztésében
 • megismerkedhetnek azzal, milyen összetett elsődleges források az interjúk és hogyan használhatók interdiszciplináris oktatási környezetben
 • megtanulják, hogyan készíthetnek a nemzeti tantervhez illeszkedő interdiszciplináris multimédiás oktatási projektet
 • megismerkedhetnek a videó-interjúk oktatásbeli használatának elméletével, módszertanával és gyakorlatával
 • megismerkedhetnek a vágás és szerkesztés alapjaival
 • elmélyíthetik ismereteiket a 20. század nemzetközi, regionális és helyi történelmi kontextusáról, a közös történelmi emlékezet és a társadalmi emlékezet szerepéről
 • csatlakozhatnak a témával foglalkozó oktatók szakmai közösségéhez
 • részt vehetnek a Soá Intézet további helyi, országos és nemzetközi oktatási tevékenységében

Jelentkezési feltételek:

 • Legalább 3 éves aktív oktatói gyakorlat
 • Társadalomismeret, magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, média, pszichológia, etika, állampolgári ismeretek, vagy bármely olyan tantárgy/ kurzus tanítása, amelyben a videó-interjúk alapján készült oktatási anyagok alkalmazhatók, és/vagy tananyagszerzői gyakorlat
 • A képzés teljes időtartamában, annak minden elemén való maradéktalan részvétel
 • Multimédiás tananyagok használatának alapvető ismerete

Jelentkezés: Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges csatolmányok (önéletrajz, motivációs levél, előzetes feladat) feltöltésével lehet a dornsife.usc.edu/vhi/education/internationa/mtw2012/hungarian/apply címen.

További kérdésekkel keressék Szőnyi Andreát a USC Soá Intézet magyarországi képviselőjét (andrea.szonyi@gmail.com; 06 1 329 3190 vagy 06 20 383 4040)

A USC Soá Intézetről:
A USC Soá Intézet Steven Spielberg kezdeményezésére alakult 1994-ben, azzal a céllal hogy a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak visszaemlékezéseit összegyűjtsék és megőrizzék. Ma az Intézet a Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California, Dana and David Dornsife College of Letters, Arts and Sciences) része. Az Intézet küldetése, hogy a videó-interjúk oktatásban való használatával küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus, valamint az általuk okozott szenvedések ellen.

Az Intézet Vizuális Történelmi Archívuma 52.000, túlélőkkel, segítőkkel és szemtanúkkal készült videó-interjút tartalmaz, melyeket 56 országban, 32 nyelven vettek fel. A teljes anyag ma a világ 36 intézményében hozzáférhető. Magyarországon 2009 óta a Közép-európai Egyetem könyvtára ad helyet a Vizuális Történelmi Archívumnak. Az Archívum anyagai között 1355 magyar nyelvű interjú található, ezeken kívül az Archívum több ezer olyan, más nyelven felvett visszaemlékezést is őriz, melyben magyar vonatkozású tartalom található. Oktatási programunk részeként helyi partnerekkel együttműködve tanárképzéseket szervezünk, illetve tananyagokat készítünk, melyek elérhetőek és ingyenesen letölthetőek Intézetünk magyar nyelvű portálján: dornsife.usc.edu/vhi/hungarian

Forrás: http://dornsife.usc.edu/