palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Videóinterjúk a 21. század oktatásában pályázat

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa pályázatot hirdet előítélet-mentesség oktatása, tolerancia- és holokauszt-oktatás, valamint média- és digitális oktatás iránt érdeklődő és elkötelezett magyarországi és határon túli tanárok számára egyhetes, bentlakásos, nemzetközi szakértőképzési programon való részvételre Videóinterjúk a 21. század oktatásában címmel.

A program ideje: 2017. július 2. – július 7.

A program helyszíne: Budapest, Közép-európai Egyetem

Együttműködő partner: CEU Könyvtár

Jelentkezési határidő meghosszabbítva: 2017. április 30.

A jelentkezőket a pályázat eredményéről 2017. május közepén írásban értesítjük

A programra általános iskola felső tagozatán, illetve középiskolában tanító tanárok mellett pályázhatnak még egyetemi oktatók, tananyagfejlesztők, pedagógiai, módszertani szakemberek, múzeumpedagógusok, kollégiumi nevelők.

A program célja olyan szakmai továbbképzés biztosítása, amelynek eredményeképpen a résztvevők a 21. század pedagógiai kihívásainak eleget téve oktatói munkájukba hatékonyan tudják beilleszteni a videóinterjúk használatát. Ezeknek a forrásoknak a használata az oktatásban a tananyagtartalmak tanítása mellett nagymértékben hozzájárul a különböző, 21. századi készségek – médiaműveltség, digitális és informatikai írástudás –, valamint a kritikai gondolkodás fejlesztéséhez.

A program kötelező részeként a bentlakásos képzést követő évben a résztvevők oktatási anyagot dolgoznak ki az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának videóinterjúinak felhasználásával, valamint vállalják, hogy elkészített tananyagukat iskolájukban kipróbálják, illetve tapasztalataikat valamely szakmai fórumon bemutatják. Célunk, hogy a résztvevők csatlakozzanak a hasonló oktatási anyagot már kidolgozott kollegák hazai és nemzetközi szakmai közösségéhez.

A képzés a pedagógus-továbbképzési jegyzékben szerepel és az Oktatási Hivatal által 120 órában akkreditált (alapítási engedély száma 43/137/2014).

A program ingyenes (a bentlakásos képzés költségeit – utazás, szállás, étkezés – a program fedezi), a résztvevők a tananyag elkészülte után szerény honoráriumban részesülnek.

Jelentkezéseket az ország egész területéről, illetve határon túli szakemberektől is várunk. A képzés nyelve magyar, angol nyelv ismerete a program során előnyös, de a részvételhez nem szükséges, a program külföldi előadóinak előadásaihoz szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Programleírás:
Az egyhetes program során a résztvevők megismerkedhetnek a videóinterjúk oktatásbeli használatának jelentőségével és lehetőségeivel, a személyes történetek erejével, a holokauszt-túlélőknek és szemtanúknak az erőszak, az intolerancia és a gyűlölet következményeiről szóló beszámolóival. A résztvevők ezeknek a személyes történeteknek egyes részleteit integrálják majd oktatási anyagaikba. Az elkészült tananyagok hozzásegítik a diákokat ahhoz, hogy elgondolkodjanak döntési helyzeteken, saját mindennapi választásaikon, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy felelős állampolgárokká váljanak.

A tananyagkészítésen túl a részvétel feltétele, hogy a kollégák bemutassák, illetve kipróbálják tananyagaikat iskolájukban, vagy egyéb szakmai műhelyekben.

A sikeres pályázókkal a program kezdete előtt szerződést kötünk, melyben a részvétel fenti feltételeit rögzítjük.

A program során a résztvevők:

 • megismerkedhetnek a USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának használatával
 • megismerhetik, milyen szerepet játszhatnak a videóinterjúk az előítélet-mentesség oktatásában, a
 • médiaműveltség és digitális műveltség, valamint a kritikai gondolkodás fejlesztésében
 • megismerkedhetnek azzal, milyen összetett elsődleges források az interjúk és hogyan használhatók interdiszciplináris oktatási környezetben
 • megtanulják, hogyan készíthetnek a kerettantervhez illeszkedő interdiszciplináris multimédiás oktatási projektet
 • megismerkedhetnek a videóinterjúk oktatásbeli használatának elméletével, módszertanával és gyakorlatával
 • megismerkedhetnek a vágás és szerkesztés alapjaival
 • megismerkedhetnek a USC Soá Alapítvány IWitness nevű online, digitális oktatási platformjával és
 • elmélyülhetnek annak különböző szintű használatában
 • elmélyíthetik ismereteiket a 20. század nemzetközi, regionális és helyi történelmi kontextusáról, a közös történelmi emlékezet és a társadalmi emlékezet szerepéről
 • csatlakozhatnak a témával foglalkozó oktatók szakmai közösségéhez
 • részt vehetnek a Soá Alapítvány további helyi, országos és nemzetközi oktatási tevékenységében

Jelentkezési feltételek:

 • Legalább 3 éves aktív oktatói gyakorlat
 • Társadalomismeret, magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, média, pszichológia, etika, állampolgári ismeretek, vagy bármely olyan tantárgy/ kurzus tanítása, amelyben a videóinterjúk alapján készült oktatási anyagok alkalmazhatók, és/vagy tananyagszerzői gyakorlat
 • A képzés teljes időtartamában, annak minden elemén való maradéktalan részvétel
 • Multimédiás tananyagok használatának alapvető ismerete

Jelentkezés: Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges csatolmányok (önéletrajz, motivációs levél, előzetes feladat) feltöltésével lehet a

Jelentkezési lap kitöltése

További kérdésekkel keressék Szőnyi Andreát a USC Soá Alapítvány nemzetközi oktatási főtanácsadóját (andrea.szonyi@gmail.com; 06 1 329 3190)

A USC Soá Alapítvány – A Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet:
A USC Soá Alapítvány Steven Spielberg kezdeményezésére alakult 1994-ben, azzal a céllal hogy a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak visszaemlékezéseit összegyűjtsék és megőrizzék. Ma az Intézet a Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California, Dana and David Dornsife College of Letters, Arts and Sciences) része.  Az Alapítvány küldetése, hogy a videóinterjúk oktatásban való használatával küzdjön az előítéletek, a gyűlölet és a fanatizmus, valamint az általuk okozott szenvedések ellen.

Az Intézet Vizuális Történelmi Archívuma több mint 54.000, népirtások túlélőivel, segítőkkel és szemtanúkkal készült videóinterjút tartalmaz, melyeket 63 országban, 39 nyelven vettek fel. A holokauszt túlélőinek interjúi mellett az Archívum tartalmaz interjúkat a ruandai tuszi népirtás és a nanjingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival valamint az örmény népirtás túlélőivel is. A teljes anyag ma a világ 51 intézményében hozzáférhető. Magyarországon 2009 óta a Közép-európai Egyetem könyvtára és 2013 óta az ELTE is helyet ad a Vizuális Történelmi Archívumnak. Az Archívum anyagai között 1355 magyar nyelvű interjú található, ezeken kívül az Archívum több ezer olyan, más nyelven felvett visszaemlékezést is őriz, melyben magyar vonatkozású tartalom található. A USC Soá Alapítvány IWitness nevű online, digitális oktatási platformja (http://iwitness.usc.edu/SFI/) közel száz magyar nyelvű interjút és tíz magyar nyelvű kész feladatot tartalmaz.

Videóinterjúk a 21. század oktatásában pályázat