palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Visszakerült a Nabucco az uniós projektlistára

Visszakerült az Európai Unió által támogatandó beruházások listájára a Nabucco program – közölte Brüsszelben újságírókkal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtök délután kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt, az előkészítő megbeszélések eddigi eredményei alapján. Elmondta, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az unió 200 millió eurós hitelgarancia-támogatásban részesítené a programot, amely a Közép-Ázsiát és Európát összekötő gázvezeték megépítésére irányul. Hozzátette: még egy, magyar szempontból kedvező változtatást hajtottak végre a listán: új elemként rákerült a Bécs és Győr közötti elektromos rendszer összeköttetésének korszerűsítése, 20 millió eurós programként.
A magyar kormányfő elképzelhetőnek mondta, hogy a csúcstalálkozón a projektlistát lezárják, de – tette hozzá – egyelőre nem tisztázott magának az egész 5 milliárdos csomagnak a finanszírozási módja. Eredetileg ezt az EU tavalyi költségvetéséből megmaradt pénzből akarták fizetni, utóbb azonban felvetődött, hogy ez nem egyeztethető össze a költségvetési szabályokkal. Még vita folyik arról, hogy lehet-e biztosítani az összeget az idei közösségi forrásokból, vagy pedig valamilyen mértékben további nemzeti befizetést írnak elő.
Az MTI kérdésére, hogy Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke – akivel Gyurcsány Ferenc szerdán Frankfurtban találkozott – továbbra is elzárkózik-e az euróövezeten kívüli országok kötvényeinek elfogadásától, a kormányfő azt válaszolta: az Európai Központi Banknak van felelőssége az unió pénzügyi-gazdasági stabilitásának megőrzésében, ezért jó néhány olyan eszközt is alkalmaz, amelyeket az eurózónán kívüli tagországoknak ajánl. Az EKB-nak több jegybankkal – így a magyarral is – van megállapodása finanszírozási, devizalikviditási kérdésekben, tette hozzá.
Azzal kapcsolatban, hogy az EU felemeli-e a fizetési nehézségekkel küzdő tagországok 25 milliárd eurós támogatási alapját további 10 milliárddal, a sajtótájékoztatón jelen lévő Veres János pénzügyminiszter elmondta: van ilyen kezdeményezés, szinte bizonyos is, hogy ez még az idén megtörténik, de hogy már ezen a csúcson határoznak-e róla, az erősen kétséges.
(MTI)