palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

X. Színházi Befogadói Pályázat

bakelit pályázat2015 novemberében, tizedik alkalommal hirdeti meg színházi befogadói pályázatát a Bakelit Multi Art Center, a 2016-os színházi évadra, valamint a 2017-es tavaszi időszakra. Független, alternatív hazai és határon túli társulatok számára, előadások bemutatására, valamint bemutatott előadások továbbjátszására lehet pályázni.

Műfaji meghatározás nincs.

A Bakelit M.A.C. az alábbiakat nyújtja a befogadott társulatoknak:

A szakmai zsűri által kiválasztott társulatok számára teret biztosítunk az előadás közvetlen bemutatása előtti próbákhoz, illetve a bemutatáshoz. A helyszínen túl, szakmai, infrastrukturális és technikai segítséggel is állunk a nyertes pályázók rendelkezésére.

 • A színházterem és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységek térítésmentes biztosítása.
 • Az előadást megelőző napon, esetleg napokban próbalehetőség. (maximum 1-2 nap, munkaidő alatti napi 6-8 órában)
 • magas színvonalú színháztechnikai kiszolgálás, előzetes helyszínbejárást követően, mindkét fél részéről aláírt rider és helyszínbejárási jegyzőkönyv alapján. (Határon túli társulatok esetén előzetes írásos egyeztetés alapján)
 • A díszletek, kellékek, jelmezek biztonságos tárolása a próbák és az előadások idejére.
 • Öltözés céljára megfelelő helyiség(ek), kiszolgáló helyiségek (zuhanyzó, mellékhelyiség), illetve zárható öltözőszekrény biztosítása.
 • Előre egyeztetett, megfelelő létszámú technikai személyzet biztosítása (teremépítéshez, bontáshoz, technikai beépítéshez).
 • Próba és előadásnapokon az aktivitás előtt és után is takarítás.
 • Online/offline promóció a Bakelit M.A.C. honlapján, közösségi oldalain, hírlevelében és szóróanyagain magyar és angol nyelven.
 • Sajtó-és média megjelenés biztosítása.
 • Jegyértékesítés az INTERTICKET országos hálózatában és a JEGY.hu rendszerén keresztül, valamint intézményünk hivatalos weboldalán és pénztárában.
 • Az előadásban aktívan részt vevő alkotók és előadók számára előadásonként 1 db tiszteletjegy és 1 db szakmai jegy biztosítása.
 • Promóciós anyagok (flyer, plakát) tervezése, kivitelezése és terjesztése.
 • Promóciós célzattal próba-és előadásfotók készítése, valamint a teljes előadás videós rögzítése, szerkesztése, vágása, rövid videóspot készítése a darabról. (A szerkesztett anyagokat térítésmentesen a társulatok rendelkezésére bocsájtunk, promóciós céllal.)
 • Írásos, videó és rádiós interjú készítése és eljuttatása média partnereink felé.
 • A Bakelit rádióműsoraiba (Kontakt Rádió; OpenAir Rádió) vendégként meghívjuk a társulat képviselőit, az előadást háttérműsorral reklámozzuk.
 • Az előadáshoz szükséges egyéb adminisztrációs szolgáltatásokat színházunk irodájában biztosítjuk (irodahasználat, fénymásolás, laminálás, fax, nyomtatás, wi-fi, internet).
 • Határon túli-és vidéki társulatok részére szállást tudunk biztosítani intézményünk hosteljében (Factory Hostel Budapest: http://factoryhostelbudapest.com/) ittlétük idejére.
 • Innovatív elképzeléseinkkel, bővülő hazai-és nemzetközi kapcsolatrendszerünkkel, igény
  esetén szakmai tanácsokkal segítjük a társulatok munkáját.
 • Hosszú távú partnerség lehetősége intézményünkkel (közös hazai-és nemzetközi projektek, pályázatok)
 • A nyertes produkciókat intézményünk, személyes megegyezés szerint akár több alkalommal is műsorra tűzi színházunk 2016-os és 2017-es színházi évében (2017. június 30-ig bezárólag).
 • A társulat részére tiszteletdíj biztosítása az előadás jegybevételéből az alábbiak alapján:

A Bakelit nagyobb színházterme (Hangár) 200 férőhelyes, míg a kisebb színházi tér (Stúdió) maximum 140 fő.

A társulat által eladott jegyek száma szerint Társulat részesedése az előadás teljes jegybevételből Bakelit részesedése az előadás teljes jegybevételből
20 30% 70%
30 40% 60%
40 50% 50%
60 60% 40%
80 70% 30%
100 80% 20%
A társulati jegyértékesítéshez megfelelő számú előre nyomtatott jegyeket biztosítunk bizományosi jegyértékesítés céljából. A jegyeket átadás/átvételi jegyzőkönyvbe vétellel adjuk át, mely jegyekkel és a jegyek árával legkésőbb az előadás kezdetét megelőző 48 órán belül köteles a társulat elszámolni. A társulat által eladott jegyek elszámolásánál a kerekítés szabályai az érvényesek.
Pályázási mód és feltételek:

Pályázni kizárólag online úton, weboldalunkon történő regisztráció után a pályázatok menüpontban található ÚTMUTATÓ szerint lehetséges.

Pályázni az online felületen található jelentkezési lap hiánytalan (minden pontja kitöltendő!) kitöltésével, és a jelentkezési laphoz csatolandó mellékletek határidőre történő beküldésével lehet.

Kötelezően csatolandó mellékletek:

 • Hiánytalanul kitöltött és aláírt jelentkezési lap
 • A továbbjátszásra szánt előadásról kép és videófelvétel (lehet cd/dvd vagy link) illetve korábbi digitális formában küldhető kreatívok (flyer, plakát, banner, stb..)
 • A bemutatandó előadás pontos ridere (nézőtér kialakítása, játéktér kialakítása, függönyözés, fény-és hangtechnikai igények, lámpapozíciók, speciális technikai elemek, hozott és igényelt díszletek, kellékek tételes felsorolása, személyzeti igények pontos megjelölésével, a stáb pontos összetétele illetve, hogy a társulat saját fény-és hangtechnikussal kívánja-e megvalósítani az előadást.
 • Motivációs levél (miért a Bakelitben szeretné bemutatni a társulat az előadást, min. 8-10 mondat)


A pályázati kiírást, az adatlapot és azok mellékleteit, valamint a színházterem elrendezését a Bakelit weboldalának pályázatok menü alatt található online felületen regisztráció után lehet letölteni:

A kitöltött pályázati adatlapot és azok mellékleteit a Bakelit weboldalának pályázatok menü alatt található online felületen regisztráció után lehet feltölteni vagy az alábbi email címre kérjük megküldeni:
Email: szinhaz@bmac.hu

Beküldési határidő: 2016. február 15. (éjfél)

A szerződéskötés feltételei:

 • A Bakelit Együttműködési Feltételeinek elfogadása.  (letölthető a weboldalról, a pályázatok menü alatt)
 • Az előre meghatározott időhatárok pontos betartása, úgymint:
  • a; helyszínbejárás (beépítési és technikai egyeztetés, helyszínbejárási jegyzőkönyv kétoldalú aláírása (határon túliak társulatok esetén elektronikus úton mindkét részről elfogadott, aláírt verzió) a Bakelit képviselőjével és technikusával a pályázat pozitív döntésének kiértesítését követő 30 napon belül.
  • b; szerződéskötés az előadás előtt minimum 60 nappal.
  • c; sajtóanyag, szinopszis, nagy felbontású képek eljuttatása részünkre 60 nappal az előadás előtt. d; a szerződéskötéskor lefixált próbanapok és időpontok betartása.
 • A társulat aktívan és ellenőrizhető módon részt vesz közönségszervezésben, melyhez támogatást biztosítjuk online és offline csatornáinkon.

A Bakelitben fellépő társulattól, minden esetben ellenőrizhető módon az alábbi közönségszervező és népszerűsítő aktivitásokat várjuk el:

 • saját weboldalán és közösségi oldalain (pl.: facebook; twitter; blog.hu; wordpress; satöbbi…) aktivitás a lekötött előadással kapcsolatban, úgymint saját hírek, információk generálása.
 • a Bakelit által facebookon generált eseményt megosztása, az eseményre a társulati tagok és közreműködők az ismerőseiket meghívják.
 • a Bakelit által gyártott előadás hirdető plakátokat, flyereket ellenőrizhető módon (fényképet készítenek róla és azt elküldik intézményünknek) kiszórják potenciális célközönségük felé, minimum 30 különböző helyszínen.
 • aktív részvétel a Bakelit rádiós kulturális műsoraiban promóciós célzattal.
 • lehetőség szerint minél több jegy direkt eladása (minimum 20 db. jegy!), amihez bizományosi jegyátadással biztosítjuk az előadásra szóló jegyeket.
 • Fellépő hozzájárul ahhoz, hogy a Bakelit M.A.C. 2014-2018 között futó/megvalósuló Be SpectACTive! pályázata keretében, a Bakelit aktív nézői programsorozatában résztvevők betekintést kapjanak a próbákba. Illetve közösségi programjaink keretében műhelymunkára invitálhassák a fellépő művészeket.

Általános rendelkezések:
A pályázatra minden társulat maximum három produkcióval pályázhat.
A pályázat a 2016-os és 2017-es színházi évre szól (2017. június 30-ig bezárólag).
A pályázat beküldési határideje: 2016. február 15.
A jelentkezők közül várhatóan 10-15 produkciót fog a szakmai zsűri kiválasztani.

Az elbírálás szempontjai:

szakmai felkészültség – eddigi referenciák – nyitottság – szellemesség – megvalósíthatóság – közönségszervezési hajlandóság – díszletigény (egyszerűbb díszlet előny) – rugalmasság a játszási idő tekintetében.

A fenti szolgáltatásaink és feltételeink tudatában, azok elfogadásával kérjük tisztelt pályázóinkat, hogy küldjék el minden részletre kiterjedő jelentkezési lapjukat. Az időhatáron túl vagy hiányosan (csatolandó mellékletek hiánya) kitöltött jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni és a zsűri részére eljuttatni.
A döntést 2016. március 31-én tesszük közzé a honlapunkon, illetve minden pályázót emailben is értesítünk.
A nyertes pályázókkal a kiértesítést követő napokban felvesszük a kapcsolatot a helyszínbejárással, technikai egyeztetéssel és a szerződéskötéssel kapcsolatban.

A pályázattal kapcsolatban további információk, a szinhaz@bmac.hu e-mail címen illetve a 06-30-950-3780-as telefonszámon kérhetők.

Pályázati kapcsolattartó: Paróczay Csaba, művészeti vezető (+36 30 950 3780)

Bakelit Multi Art Center

1095 Budapest, Soroksári út 164. 18-as épület

+36 1 347 0803 / +36 1 347 0804 (FAX)

http://www.bakelitstudio.hu/
http://www.facebook.com/bakelitmac