palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

100 milliárd forint európai uniós támogatás turizmus fejlesztésére 2009–10-ben

umft pályázatAz idén és jövőre is nagy érdeklődésre számítanak a megjelenő turisztikai pályázati kiírásoknál a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szakemberei. Hazai társfinanszírozással több mint 102 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre turizmusfejlesztésre 2009–10-ben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében. Ebből 71,7 milliárd lesz pályázható: legalább 45,1 milliárd attrakciófejlesztésre, 20,5 milliárd a fogadóképesség növelésére és 6,1 milliárd szervezetfejlesztésre. Emellett további 30,4 milliárd forintot szánnak turisztikai kiemelt projektekre.

Napjainkban a turisztikai szektor egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a gazdaságban betöltött szerepe és az életminőségre gyakorolt kedvező hatása révén. Ez a felismerés hajtotta/hajtja a régiókat, a tervezőket és a pályázókat is. Tavaly és tavalyelőtt összesen 81,5 milliárd forint támogatásra lehetett pályázni a hét régióban. A beérkezett 869 közül a 247 nyertes projekt együttesen 67,1 milliárdnyi EU-forrást kapott. A támogatott fejlesztések együttes beruházási értéke megközelíti a 175 milliárd forintot. A legnagyobb arányban Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon maradtak felhasználatlan források, ugyanakkor Dél- és Nyugat-Dunántúlon osztották szét az előirányzott keretet a legnagyobb mértékben.

Míg Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon a támogatások közel fele szolgálja a szálláshelyfejlesztést, Közép-Dunántúlon a turisztikai pályázati keret 15 százalékát ítélték oda a bírálók a fogadóképesség javítására, viszont mintegy 85 százaléknyi részét szavazták meg attrakciófejlesztésre. Ez utóbbi célra összesen 43,3 milliárd forint támogatást kaptak a nyertes projektek. Ennél a kiírásnál valamennyi régióban a komplex turisztikai termékcsomag kialakítását ösztönözték. Ennek köszönhetően uniós támogatással valósulhat meg több termál- és gyógyfürdő fejlesztése, várak, kastélyok turisztikai célú hasznosítása, múzeumok, régészeti lelőhelyek látogatóbarát szolgáltatásainak a kialakítása, téma- és kalandparkok létesítése.

Gyógy- és termálfürdő-fejlesztésben Dél- és Észak-Alföld, továbbá Nyugat-Dunántúl a legaktívabb. Ebbe a három régióba összpontosul az egészségturisztikai fejlesztések 80 százaléka. A kulturális turizmus fejlesztése terén Közép-Dunántúl viszi el a pálmát: az erre a célra szánt EU-pénz több mint egyharmada ezt a térséget gazdagítja. Az ökoturizmus támogatására 6,3 milliárd forintot nyertek el a pályázók. Itt a legtöbb fejlesztés az Észak-Alföldön valósul meg, összesen 3,1 milliárd forint értékben.

A fogadóképesség javítására Dél-Dunántúl ítélte oda a legtöbb támogatást, összesen 9,5 milliárd forintot. Együttesen a hét régióban szálláshelyek és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére 26,5 milliárd volt az előirányzott keret, ebből 23,8 milliárdot osztottak szét 84 projekt támogatására 2007–08-ban.

Külön is érdemes megemlíteni, hogy imponáló a régiók teljesítménye a kormány által jóváhagyott turisztikai kiemelt projektek terén. Az európai uniós támogatásban részesülő ilyen fejlesztések száma közelít a két tucathoz. (VG)

linkek: Törökország nyaralás Karlovy Vary utazás Debrecen látnivalók