palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató verseny 2015/2016

25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató verseny 2015/2016.

KIK INDULHATNAK?
Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1995. október 1. és 2002. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait.
Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az EU-döntőre csak azok juthatnak ki, akik magyarországi iskolába járnak, vagy magyarországi intézményben végezték kutató-fejlesztő munkájukat kettős állampolgárként.

MIT LEHET NYERNI?

  • I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
  • II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
  • III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-osösztöndíját kapja meg. Az első és második helyezett fiatalok által megjelölt egy-egy középiskolai tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül. (A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat hajthat végre. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2016. szeptember 16-21. között, Brüsszelben, az Európai Unió által, 40 ország részvételével rendezendő európai döntőn való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat (3500-7000 euró) lehet nyerni.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi versenyen, szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminar-on, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen, az International Sustainable World Project Olympiad-on Houstonban, a London International Youth Science Forum-on, valamint a svájci Élővilág Kutató Héten.

MIVEL LEHET RÉSZT VENNI?
Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, sehol máshol nem alkalmazott, használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, illetve konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

HOGYAN KELL NEVEZNI?
A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2015. november 26-án, 15 óráig beérkezően.

Letölthető dokumentum

A pályázatnak tartalmaznia kell:
1. a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát
2. a megoldásra irányuló javaslatot
3. az elérendő célt,
4. a konkrét megvalósítás módját, továbbá:

  • a résztvevő(k)
  • nevét, születési időpontját;
  • lakcímét, telefonszámát;
  • e-mail címét;
  • nyelvtudását;
  • iskolájának (munkahelyének) nevét és címét;
  • a konzulens vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

HOVÁ KELL KÜLDENI?
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG
e-mail: innovacio@innovacio.hu
tel.: 430-3330, portál: www.innovacio.hu
(1036 Budapest, Lajos u. 103.)

MIT FOGADNAK EL?
A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap2015. december 15-ig.

HOGYAN TOVÁBB?
Az I. fordulóban elfogadott és részletes kidolgozott pályázatokat 2016. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell adott esetben a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket. A pályamunkák leírásait max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz) kell elkészíteni, és e-mailen elküldeni. Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatba illeszteni. Másrészt a pályázóknak 2016. április 11-15. között, az illetékes zsűritagok előtt, kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt kell tartaniuk.
A verseny szervezői közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében max. bruttó 50 E Ft értékben, a myDAQ-os pályázatok esetén, a mérési, adatgyűjtési eljáráshoz költségmentesen biztosítják a myDAQ terméket. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények is támogathatják anyagilag.

MIT ÉRTÉKELNEK?

A Verseny II. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:

  • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
  • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
  • az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága;
  • az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala; az elkészített eszköz működőképessége;
  • a projekt befejezettsége és jövőbeli hasznosíthatósága;
  • az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

… EGYÉB TUDNIVALÓ?
Az ünnepélyes díjátadásra 2016 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor.
A legjobb pályaművek 2016 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.