palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Eleven Köz Tér 2010 pályázat

eleven-koz-ter-2010Keressük Budapest és a Budapesti Agglomeráció legélőbb közterét, ahol pezseg az élet, ahol jó találkozni, ünnepelni, összegyűlni vagy akár pihenni! Pályázat önkormányzatok, egyesületek, civil szervezetek, intézmények és rendezvényszervező cégek számára.

A Studio Metropolitana NKft. (a továbbiakban SM) 2010. első félévére pályázatot hirdet Budapest és a Budapesti Agglomeráció településeinek területén található köz‐területekre, továbbiakban köztér és/vagy a köz‐területen megrendezett köztéri programra, mellyel az adott tér élhetőségét, használatának intenzitását, funkcióinak illeszkedését, a helyi közösségi életben betöltött szerepét és a tér rendezvényeit, köztéri akcióit értékeli egy általunk felkért szakmai zsűri.

A PÁLYÁZAT HELYSZÍNEI

A pályázat helyszíne lehet Budapest és a Budapesti Agglomeráció településeinek bármely köztere, amelyet 2000. január 1‐je után teljesen vagy részlegesen megújítottak, és/vagy amely a 2010. február 1. és május 31. közötti időszakában egy vagy több ingyenes közösségi rendezvénynek adott helyet .

A Budapesti Agglomeráció települései: Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Csobánka, Csomád, Csömör, Csörög, Délegyháza, Diósd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Ecser, Erdőkertes, Érd, Felsőpakony, Fót, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Herceghalom, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Kisoroszi, Leányfalu, Majosháza, Maglód, Mogyoród, Nagykovácsi, Nagytarcsa, Ócsa, Őrbottyán, Páty, Perbál, Pécel, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Pócsmegyer, Pusztazámor, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Szada, Százhalombatta, Szentendre, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Sződ, Sződliget, Tahitótfalu, Taksony, Tárnok, Telki, Tinnye, Tök, Tököl, Törökbálint, Üllő, Üröm, Vác, Vácrátót, Vecsés, Veresegyház, Visegrád, Zsámbék.

PÁLYÁZAT TARTALMA

A csatolt formanyomtatvány kitöltésével a pályázati helyszín (köztér) bírálati szempontoknak megfelelő bemutatása és a kiválasztott köztér egy vagy több, akár a pályázati időszakot felölelő összes közösségi eseményének (rendezvény, köztéri akció, egyéb program) felsorolása, rövid ismertetése, közösségi rendezvényének vagy rendezvényeinek bemutatása.

Megújított köztérrel pályázó önkormányzatok számára a rendezvény(ek)re vonatokozó adatlapok kitöltése nem kötelező. A pályázó önkormányzatok olyan köz‐térrel is pályázhatnak, ahol rendezvényeket ugyan nem tartanak, ellenben a tér használata intenzív, a helyi igényekhez illeszkedik és a teret használó lakosság kedveli azt, és 2000. január 1‐je és 2010 tavasza között részlegesen vagy teljesen ennek szellemében újították meg.

A PÁLYÁZAT CÉLJA
A cél, hogy a napjainkban gyakorta haldokló, élettelen, alulhasznált települési köztereket újra élettel töltsük meg, és újra arra használjuk őket, amire valók: közösségi érintkezésre. A jól működő közterek esetében arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan lehet elérni ezt az állapotot: melyek azok a funkciók és események, mik a megfelelő környezeti feltételek ahhoz, hogy egy köztér élhető és közkedvelt legyen.

Mely terek alkalmasak arra, hogy hosszú távon, napi rendszerességgel általános (társas érintkezés) és/vagy speciális (pl. sporttevékenység) célokra használhatók legyenek, illetve hol vannak azok a terek, melyek szintén rendszeresen, de ritkábban (évente, félévente, stb.) biztosítanak helyet közösségi események, rendezvények számára.

Célunk, hogy a pályázaton résztvevők versenyezzenek egymással, de egyúttal a tapasztalatcsere és a partnerség építése is fontos részét képezi a pályázatnak a köztereket használó vagy használni vágyó közösségek érdekében.

KI PÁLYÁZHAT?

A pályázaton részt vehet bármely Budapesten vagy a Budapesti Agglomerációban működő önkormányzat, civil szervezet, egyesület, alkalmi közösség, intézmény illetve rendezvényszervező cég, mely a pályázat által meghatározott időtartam alatt (2010. február 1. – 2010. május 31.) az érintett települések valamely közterén ingyenes közösségi rendezvényt (fesztivál, workshop, ünnepség stb.) vagy köztéri közösségi akciót szervez. Ezenkívül az önkormányzatok nevezhetnek a közigazgatási területükön elhelyezkedő olyan közteret, melyet a 2000. január 1. utáni időszakban teljesen vagy részlegesen megújítottak, és ezáltal egy kedvelt, élhető, intenzíven használt közösségi tér jött létre.

Az önkormányzatok egy adott térrel az 1. a. és b. kategóriában is pályázhatnak, a két pályázat nem zárja ki egymást.

FORRÁSOK

A pályázathoz szükséges formanyomtatványok letölthetők a http://koz‐ter.hu/hu/eleven‐ter oldalról.


Letölthető dokumentumok:

Pályázati kiírás

Önkormányzatoknak:

1. sz. adatlap

2. sz. adatlap

Egyéb szervezeteknek:

3. sz. adatlap

A PÁLYÁZAT BEADÁSA
A pályaműveket elektronikus formában vagy postai úton kell leadni a pályázati adatlap kitöltésével, a formai követelmények fejezetben felsorolt mellékletek, valamint a nyilatkozat csatolásával. A pályázatokat elektronikusan az egyud@studmet.hu e‐mail címen, vagy postai úton a Studio Metropolitana NKft címen fogadjuk (1075 Budapest, Károly krt. 11.), az „Eleven Köztér 2010” jelige feltüntetésével.

A pályázaton való részvétel ingyenes. A határidőn túl vagy hiányosan benyújtott pályázatokat nem tudjuk elfogadni. Az „Urbitális2010” és az „Eleven köztér 2010” pályázatra nem nyújtható be ugyanaz a pályázati anyag.

Kérjük, hogy amennyiben kézzel, és nem elektronikus formában töltik ki az adatlapot, úgy azt nyomtatott nagybetűkkel tegyék!

FORMAI KÖVETELMÉNYEK

1. Kategória: önkormányzatok

a.) Kötelező elemek köztéri rendezvénnyel pályázó önkormányzatoknak :

 • A http://koz‐ter.hu/hu/eleven‐ter internetes oldalról az „önkormányzatoknak” link alatt található pályázati adatlapok (1. sz. adatlap vonatkozó fejezeteinek és minimum 1, maximum 3 db 2. sz. adatlap) kitöltése és visszaküldése.
 • Helyszínrajz szintű térkép a köztérről (formátuma lehet pdf, jpg, tiff, dxf, dwg)
 • Képek a térről: a képeknek tükrözniük kell a tér funkcióját, esztétikai kialakítását, alá kell támasztaniuk annak népszerűségét, használhatóságát. (minimálisan 3 db kép)
 • A rendezvényteljes programja (csak akkor szükséges, ha nem készült programfüzet)
 • A rendezvény plakátja, programfüzet, szórólapok (stb.), ha készült ilyen.
 • Ha nem egy, hanem több az adott, kiválasztott köztéren megrendezett rendezvénnyel pályázik az önkormányzat, ez esetben képek a 2. sz. adatlapon megnevezett rendezvény(ek)ről rendezvényenként minimálisan 3 kép. Az egyes rendezvényekhez tartozó képeket az adatlapon megadott esemény nevének megfelelően kell elnevezni úgy, hogy egyértelmű legyen, mely képek, mely rendezvényhez tartoznak.
 • Elektronikus úton küldött képek esetén a képek formátuma lehet pdf, jpg, tiff, minimális felbontásuk 1024×768 képpont. Zip és rar kiterjesztésben a fájlok tömörítése megengedett.

Nem kötelező elemek:

 • A fentieken kívül csatolhatók olyan multimédiás anyagok, melyek alátámaszthatják a tér használhatóságát, népszerűségét, valamint a rendezvényhez készült vagy a tér népszerűsítését megcélzó kisfilmek, reklámfilmek, kiadványok.
 • Amennyiben 2000. január 1‐je óta a teret részlegesen, vagy teljesen felújították, a térmegújítás funkcionális szintű terve is csatolható (jpg, pdf, tiff).

b., Kötelező elemek megújított térrel pályázó önkormányzatoknak:

 • A http://koz‐ter.hu/hu/eleven‐ter internetes oldalról az „önkormányzatoknak” link alatt található 1. sz. pályázati adatlap kitöltése és visszaküldése.
 • Helyszínrajz szintű térkép a köztérről (formátuma lehet pdf, jpg, tiff, dxf, dwg).
 • Képek a korábbi és a megújított térről (minimálisan 5‐5 db kép), a térmegújítás funkcionális szintű terve (jpg, pdf, tiff).

Nem kötelező elemek:

 • A fentieken kívül csatolhatók olyan multimédiás anyagok, melyek alátámaszthatják a tér használhatóságát, élhetőségét, népszerűségét, kedveltségét, (pl. kutyasétáltatók, játszó gyerekek, idősek, gördeszkások) a népszerűsítést megcélzó kisfilmek, reklámfilmek, kiadványok.
 • maximum 3 db 2. sz. adatlap kitöltése (nem szükséges)

2. Kategória: civil szervezetek, egyesületek, intézmények, alkalmi közösségek, rendezvényszervező cégek

Kötelező elemek:

 • A http://koz‐ter.hu/hu/eleven‐ter internetes oldalról az „egyéb szervezeteknek” link alatt található 3. számú pályázati adatlap kitöltése és visszaküldése
 • Képek a térről (min. 3 db kép) és az ingyenes rendezvény(ek)ről (rendezvényenként min. 5 db kép). A képeknek tükrözniük kell a tér funkcióját, esztétikai kialakítását, alá kell támasztaniuk annak népszerűségét, használhatóságát.
 • A rendezvény teljes programja (csak akkor szükséges, ha nem készült programfüzet)
 • A rendezvény plakátja, programfüzet, szórólapok (stb.), ha készült ilyen.
 • Elektronikus úton küldött képek esetén a képek formátuma lehet pdf, jpg, tiff, minimális felbontásuk 1024*768 képpont. Zip és rar kiterjesztésben a fájlok tömörítése megengedett

Nem kötelező elemek:

 • Térkép a köztérről (formátuma lehet pdf, jpg, tiff, dxf, dwg)
 • A fentieken kívül csatolhatók olyan anyagok, melyek alátámaszthatják a tér vagy a rendezvény használhatóságát, népszerűségét, valamint a rendezvényhez készült vagy a tér népszerűsítését megcélzó kisfilmek, reklámfilmek, kiadványok.

HATÁRIDŐK:

A pályázat kiírásának dátuma: 2010. február 1.
A pályázati anyag felvétele: a pályázathoz szükséges formanyomtatványok letölthetők a ww.koz‐ter.hu/eleven‐ter internetes oldalról

A pályaművek beadási határideje: 2010. május 24. 24:00

A pályaművek beadási helye: elektronikus formában az egyud@studmet.hu e‐mail címen, vagy postai úton a Studio Metropolitana NKft címére (1075 Budapest, Károly krt. 11.) küldve az „Eleven Köztér 2010” jelige feltüntetésével.

A PÁLYAMŰVEK DÍJAZÁSA

A pályázat összdíjazása 400 000 Ft, két (1. és 2.) kategóriában (az I‐III. helyezett) osztunk díjakat. Sőt, az I. helyezett a kiírt pénzdíjon felül egy éves ingyenes tagságot nyer a Studio Metropolitana által működtetett Térmanagement társaságba.

Az eredményeket 2010. május 31‐én hirdetjük ki a http://koz‐ter.hu/hu/eleven‐ter  internetes oldalon, valamint a nyerteseket személyesen is értesítjük.

A PÁLYAMŰVEK KIÁLLÍTÁSA
2010 júniusában a díjakat ünnepélyes díjátadón adjuk át az „Urbitális!” programsorozat keretében, melynek helyéről és időpontjáról minden résztvevőt értesítünk. A díjátadó után a pályaműveket kiállítjuk.