palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Emberi Jogi Rövidfilmverseny Diákoknak 2014

kormányzati portál pályázatA „this human world” évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál szervezői 2014. december első hetében, idén is neves bécsi mozikban rendezik meg a középiskolás diákoknak szóló emberi jogi rövidfilmversenyt. Az idei fő téma az INTEGRÁCIÓ. A verseny az ENSZ Bécsi Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Ausztriában lévő irodájának, valamint az Osztrák Szövetségi Művészeti, Kulturális és Oktatási Minisztérium (Média-műveltség osztály) támogatásával kerül megrendezésre. A versenyre Ausztriából, Szlovéniából, Magyarországról, Szlovákiából és Svájcból várják diákok jelentkezését, valamint ezekben az országokban népszerűsítik a versenyt.


Küldetés
Az Emberi Jogi Rövidfilmverseny Diákoknak 2014 arra bátorítja a diákokat, hogy jobban megértsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (EJENY) és annak 30 cikkét. Továbbá arra, hogy idén a fő témával: a fogyatékkal élők, a társadalom peremére szorultak, a menekültek és a migráns személyek INTEGRÁCIÓJÁVAL kapcsolatban a diákok – tanáraikkal együttműködve – rövidfilmet készítsenek.

Cél
A verseny célja, hogy a fiatalok emberi jogokkal kapcsolatos ismereteit növelje és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy filmművészeti szempontból különböző témákat dolgozzanak fel, valamint elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt is bemutassák a
„this human world” filmfesztiválon.

Pályázók köre: A versenyre pályázhat minden 10 és 20 éves kor közötti fiatal.

Nevezési feltételek:

 • A következő műfajokban lehet a filmeket nevezni: mindegyik (játékfilm, dokumentumfilm, animációs film, kísérleti film, megfilmesített fénykép-történet)
 • A film maximum hossza: 3 perc
 • A film formátuma: 16:9 képarány
 • A filmek elkészíthetőek bármilyen az iskola által biztosított vagy a diákok rendelkezésére álló eszközzel. Bármilyen digitális eszköz, a videokamera típusok összes kategóriája használható, beleértve a mobil telefonok kameráit is.

Nevezési határidő
Nevezni az iskolában felelős projektvezetőknek a schulfilmprojekt@thishumanworld.com email címen keresztül 2014. június 30-ig lehet. Egy osztály több alkotást is benyújtat, ugyanakkor minden pályázati munka külön regisztrációt igényel.

Pályázatok beérkezésének határideje
A pályázatokat 2014. szeptember 30-ig kell elküldeni DVD-n a „this human world” részére (az 5.2. pontban szereplő címre) vagy (a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre) egy olyan linket kell küldeni, ahonnan letölthető a film. Mindkét opció esetén egy kísérő emailt (a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre) is el kell juttatni a szervezőkhöz, amely tartalmazza a film elkészítésében résztvevő diákok nevét és számát, valamint további információt a filmről.

Jogok: A szervezőnek jogában áll a felhívásra beérkezett műveket közzétenni; a verseny résztvevőinek szintén jogukban áll saját beküldött műveik közzétételéhez.

Zsűri: A fesztivál zsűrijét híres osztrák filmrendezők, színészek és a filmipar képviselői alkotják. A zsűri az összes beérkezett filmet értékeli és kiválasztja a győzteseket.

Díjak
Jelenleg folyamatban van partnereinkkel a díjakkal kapcsolatos egyeztetés. A győztesek a szponzoroktól függően különböző díjazásban részesülnek.

Letölthető dokumentum

pályázati kiírás

this human world

Segítség
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) oktatási segédlete tanárok részére menekültügy és migráció terén:

 • http://www.unhcr.at/service/unterrichtsmaterialien.html
 • http://www.unis.unvienna.org/unis/de/together_strong.html
 • http://www.unis.unvienna.org/pdf/together_strong/uno_kinderrechte_2010.pdf
 • http://www.unis.unvienna.org/pdf/together_strong/uno_kinderrechte_quiz_2010.pdf
 • További ismeretterjesztő anyagok, amiket a BAOBAB bocsát rendelkezésre:
 • http://www.baobab.at/themenfenster
 • http://www.baobab.at/images/doku/medien_zum_thema_menschenrechte.pdf
 • http://www.baobab.at/images/doku/medienzumthemaflucht.pdf
 • http://www.baobab.at/kinder-dieser-welt-erzaehlen

Elérhetőség
Weblap: További információ itt érhető el: http://www.thishumanworld.com (menüpont: this human world-Competition). A 2009, 2010, 2011, 2012 és 2013. év nyertes filmjei szintén megtekinthetőek ezen a honlapon.
Kapcsolattartó személy
További kérdés esetén kérjük, keresse a következő személyt:
Lisa Wegenstein, a this human world iskolai projekt tagja:
this human world
Schleifmühlgasse 8/14 1040 Vienna
E-mail: schulfilmprojekt@thishumanworld.com Tel.: +43/1/5855888