palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Green Boulevards – nemzetközi ötletpályázat

Az Istituto Nazionale di Architettura (IN/ARCH) és a NewItalian Blood egyfordulós, nyílt, online nemzetközi ötletpályázatot hirdet „Green Boulevards – Parkways for the Third Millennium” címmel. A téma a Róma és Salerno közötti terület közút-, illetve vasúthálózat műtárgyainak gazdagítása enerigatermelő „zöld” infrastuktúrával.

Jelentkezési határidő: 2012. november 5., 10:00. (olasz idő szerint)

A sebesség, a kommunikáció és a fenntartható fejlődés korában a közlekedési rendszerek egyre növekvő szerepet töltenek be, a területek gyarapodásának gerincét képezve. A várostervezési és -rehabilitációs stratégiák óriási alulhasznosított területek megújítását tűzik ki célul Olaszországban (is), jelentős előnyt kovácsolva a közúti és vasúti hálózatok összekapcsolásából és modernizálásából. A harmadik évezred infrastruktúrája lehet „zöld és okos”, intelligens, ökologikus és termékeny; a megújuló energiaforrásokat széles körben elterjesztő hálózatok lehetőséget kínálhatnak a gazdasági fejlődésre és a foglalkoztatás növelésére óriási területeken és a helyi közösségekben egyaránt.

A tervezők számára nagy kihívást jelenthet a közlekedési létesítmények elemeinek – padkák, árkok, kereszteződések, viaduktok, alagutak, hanyatló és elhagyott területek, valamint a pihenés és karbantartás helyszíneinek – felhasználása, a land art új formáinak megalkotása és ezeknek az energiatermelés szolgálatába történő állítása. Csak a képzelet szabhat határt a lehetséges funkcióknak és a megjelenés formájának az ötletpályázat keretein belül, ám az elsődleges cél a tiszta energia előállítása és a környezet rehabilitálása. A pályázat célja az alacsony környezeti terhelést okozó, innovatív energiatermelő megoldások felkutatása, amely egyben a természeti környezet megőrzését is elősegíti és jellemzően újrahasznosított anyagokat alkalmaz.

Földrajzi környezet

A zöld főútvonalak kínálta fejlesztési lehetőségek számára kiszemelt terület a Róma és Salerno között helyezkedik el, amely Olaszország egyik legsűrűbben lakott, városhalmazzal tarkított térsége, számtalan problémával és kivételes lehetőséggel. Gazdag történelme, kultúrája és természeti szépsége, valamint az I. és VIII. transz-európai közlekedési folyosók kereszteződésénél való elhelyezkedése különleges fontosságúvá avatja ezt a területet.

A pályázók az autópálya-, vagy vasúthálózat egy szabadon választott, irányadó szakaszára készíthetik el fejlesztési javaslataikat vizuális és szöveges formában. A legjobbnak ítélt terveket mindkét típusú közlekedési hálózat esetében beépítik a RO-SA Re-Balancing Axis (a Róma és Salerno közötti tengely újbóli kiegyensúlyozását célzó) fejlesztési terv ajánlásai közé.

Részvételi feltételek

Az egyfordulós, nyílt tervpályázaton részt vehetnek szakemberek és hallgatók a világ minden tájáról: építészek, mérnökök, várostervezők, tájépítészek, közgazdászok, szociológusok, geológusok, kutatók, környezetmérnökök, ökológusok, mérnöki társaságok, stb. A hallgatóknak a nevezés időpontjában jogviszonyban kell állniuk. Egyénileg vagy csapatban is lehet pályázni, amelyek tagjai több szakterületet és nemzetiséget is átfoghatnak. A jelentkezők – szakemberek és hallgatók egyaránt – életkora a nevezés időpontjában nem lépheti túl a 40. évet.

Benyújtandó munkarészek

A jelentkezőknek két db 940×450 pixel méretű képet, valamint 1000-1000 karakteres angol nyelvű leírást tartalmazó tablót kell feltölteni a pályázat weboldalára. Az online regisztráció során a pályázók felhasználónevet és jelszót kapnak, amely a bejelentkezéshez szükséges. A jelentkezéssel egy időben banki átutalással be kell fizetni az 50 eurós részvételi díjat is.

Bírálati szempontok

  • 1. A téma stratégiai fontossága, valamint a helyi közösségek és a terület gazdaságához történő hatékony hozzájárulás lehetősége;
  • 2. A tájba és a környezetbe történő illeszkedés; érzékenység és a kulturális örökség tisztelete, ökológiai rendszerek és lakóhelyek; a tágabb környezet felértékelése;
  • 3. A pályamű megvalósíthatósága és a tervben szereplő pénzügyi megoldások realitása.

Díjak

A zsűri két első díjat oszt ki, egyenként 5.000 euró pénzjutalommal, emellett 10 tervet dicséretben részesít. A két nyertes és a zsűri szerinti rangsorban a további négy, elismerésben részesített pályamű készítői meghívást kapnak egy maximum öt hónapos workshopra, ahol a pályázat intézményi partnereivel együtt kidolgozhatják a RO-SA övezet rendezési tervének részét képező stratégiai témákat.

Ütemezés

Kérdések elküldésének határideje: 2012. október 10.

Kérdések megválaszolásának határideje: 2012. október 15.
Online regisztráció határideje: 2012. november 5.
Pályázati anyagok online publikálása: 2012. november 5. – november 15., 10:00
Díjátadó ünnepség a Velencei Építészeti Biennálé Olasz Pavilonjában: 2012. november 24.

További információ itt.