palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hamarosan kiírják a klímavédelmi pályázatokat a klímabarát otthon, klímabarát intézmények kialakítására

klimabaratotthonA zöldtárca elkötelezett a klímavédelem mellett és rövidesen meghirdeti az épületek energiahatékonyságát javító Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat, jelenleg ezek előkészítése zajlik. A Zöld Beruházási Rendszer részeként kiírandó pályázatokkal biztosított lesz jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkentés elérése. A szaktárca szén-dioxid kibocsátásokból befolyt teljes bevételt kizárólag klímavédelmi célokra költi majd.
Az új, klímavédelmi célt szolgáló pályázatok javítják az épületek energiahatékonyságát és így csökkentik az éghajlatváltozásért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását. Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát, számítások szerint ezek energiahatékony átalakítása 2025-re mintegy évi 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet.
A Zöld Beruházási Rendszer keretében meghirdetendő Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény beruházások közös és legfontosabb vonása, hogy jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkentést kell felmutatniuk. A pályázatok értékelése során e klímavédelmi cél megvalósulását műszaki számításon alapuló szén-dioxid emisszió-csökkentési monitorozás és auditálás biztosítja. A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentés várható és vállalt mértékét, valamint annak igazolási módját. A támogatások felhasználását a pályázatot lebonyolító szervezet teljes körű eredményességi, hatékonysági és célszerűségi elemzéssel zárja.
A június 3-i kormánydöntéssel teremtődtek meg azok az eljárási, intézményi feltételek, melyek nyomán elindulhatott a klímavédelmi pályázatok lebonyolítása. Az új pályázatok fogadását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál létrejövő szervezeti egység koordinálja majd, a pályázatok kezelésében az épület-energetikai ügyekben gyakorlattal rendelkező Építésügyi Minőségellenőrző Intézetet (ÉMI) és az Energia Központ Kht. is közreműködik.
A megtakarított kibocsátási kvótákból befolyt és az állami költségvetés elkülönített során nyilvántartott teljes bevétel elköltésére átlátható és hatékony módon kerül sor, azt a tárca kizárólag klímavédelmet – a klímaváltozást okozó, légköri üvegházhatású szén-dioxid kibocsátások csökkentését – is szolgáló célokra fordítja a Zöld Beruházási Rendszer keretében.
A Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatok segítik a jelenlegi válságból való kilábalást is, mert ösztönzik az építőipart, munkahelyeket teremtenek mind a tervező, mind a kivitelezői oldalon. A támogatásokkal megvalósuló építőipari beruházások szabályozottsága miatt többlet áfa-bevétel keletkezése várható. Az energiahatékonyságot ösztönző támogatások a lakosságot szociálisan jobb helyzetbe hozzák azzal, hogy csökkentik az energiára kiadott költségeket. A klímavédelmi mintaprojektek ösztönzik az energiatudatos épületfelújítás elterjedését, meghosszabbodik a régi épületállomány élettartama, hosszú távon pedig csökkenhet az ország energiafüggősége.

KLÍMABARÁT OTTHON – a ZBR Panel Alprogramja a tervek szerint olyan, iparosított technológiával létesített lakóépületek energiahatékonysági felújítását támogatja, amelyek eredményeként szén-dioxid egyenértékre tszámított kibocsátás-csökkentés keletkezik. Az új Klímabarát Otthon panel pályázata – korábbi Panel Programhoz képest – speciális feltételt, szigorú klímavédelmi követelményt állító szén-dioxid kibocsátás megtakarítást ír elő. A ZBR keretében a Klímabarát Otthon panel pályázatának célja a lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A pályázaton a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

 • nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje,
 • homlokzatok és födémek hőszigetelése,
 • épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása (fűtés, használati melegvíz, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés),
 • épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk),
 • nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők),
 • indirekt szoláris nyereséget hasznosító rendszerek (lodzsák beüvegezése).

KLÍMABARÁT OTTHON – a ZBR Energiatakarékossági Alprogramja a tervek szerint a meglévő lakóépületek komplex energiahatékonysági felújítását megvalósító beruházásokat támogatja. Az ún. KlímaBÓNUSZ elemnek köszönhetően a részleges energiahatékonysági intézkedések (felújítások) csak akkor támogathatóak, ha az épület elér egy meghatározott energiahatékonysági szintet, azaz magasabb (C, B, A, A+ vagy A++) energetikai besorolást.

A ZBR keretében a Klímabarát Otthon energiatakarékossági pályázatából a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

 • épület utólagos hőszigetelése,
 • fűtés és/vagy használati melegvíz ellátás korszerűsítése,
 • épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk)
 • nyílászárók cseréje és/vagy nyílászárók utólagos hőszigetelése,
 • nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők)
 • indirekt szoláris nyereséget hasznosító rendszerek (napterek, passzív szoláris rendszerek)
 • hővisszanyerős szellőzés (illetve ehhez kapcsolható talajhőcserélős levegő- előmelegítő rendszer).

A végrehajtásról szóló beszámoló kötelező eleme lesz a megvalósult felújításról készített környezet-energetikai számításokat tartalmazó adatlap. Ha a klímavédelmi feltételek nem teljesülnek, a támogatás megvonható.

KLÍMABARÁT INTÉZMÉNY a ZBR Közintézményi Energiatakarékossági és Megújuló Energia Alprogramja
A Klímabarát Intézmény támogatás célja a hazai középületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A tervek szerint olyan középület felújítására lehet majd pályázni, amelynek energiatanúsítványa C kategóriánál rosszabb minősítésű. Olyan önkormányzatok, költségvetési és társadalmi szervezetek, alapítványok és közhasznú társaságok pályázhatnak, amelyek a felújítandó épületekben közszolgáltatási feladatot látnak el. Pályázhatnak továbbá középiskolák, képzőintézetek és felsőoktatási intézmények.

A ZBR keretében majd a Klímabarát Intézmény pályázaton a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

 • Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje
 • Homlokzatok és födémek hőszigetelése
 • Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása (fűtés, használati melegvíz, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés, épületfelügyelet)
 • Épületek beépített világításának korszerűsítése (csere, szabályozás javítása)
 • Épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk)
 • Nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők)

Ezen pályázatokban is érvényesül a KlímaBÓNUSZ: az energiahatékonyabb felújítások nagyobb támogatásra jogosultak. Az egyes rész-felújításokon túl KlímaBÓNUSZ támogatás akkor vehető igénybe, ha komplex felújítás történik és az épület egésze elér egy bizonyos energiahatékonysági szintet. A pályázat benyújtásakor az épületenergetikai szakértő által végzett energetikai számítás és energiahatékonysági kategóriába sorolás mellett tételesen be kell mutatni a klímavédelmi célkitűzés teljesítését is, azaz a szén-dioxid kibocsátás-csökkentésre vonatkozó, műszakilag megalapozott számítással.

Forrás: KvVM

Noivalto-Fesztival_2023