palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíj pályázat

okm pályázatokAz Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázatot hirdet fiatal művészettörténészek és műkritikusok részére a Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a kortárs képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet illetve határterületeik kutatását, feldolgozását és publikálását.

Az ösztöndíj kutatói programmal vagy műkritikusi programmal pályázható meg. A kutatói munkatervnek tartalmazni kell a téma és a kutatói koncepció leírását, az intézmény(ek) megnevezését, ahol a pályázó a kutatást elvégezni kívánja, a kutatás tervezett publikációs hozadékát. (PhD-ösztöndíjas témával nem lehet pályázni). Műkritikusi tevékenység esetén szisztematikus publikációs program támogatására van lehetőség.

A pályázatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kinevezett, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. Az ösztöndíj odaítéléséről, meghosszabbításáról vagy visszavonásáról a kuratórium dönt.

Az ösztöndíjat a kuratórium az elnyert ösztöndíjas időszak elteltével benyújtandó beszámoló anyag (kutatói beszámoló illetve publikációk) elbírálása alapján további két alkalommal, összesen három ösztöndíjas intervallumra meghosszabbíthatja. Az ösztöndíj visszavonható. Korábbi ösztöndíjasok is pályázhatnak, amennyiben nem töltötték ki a három intervallumot. A beszámolók rezüméit a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a honlapján közzéteszi.

Pályázhatnak: 1970. január 1. után születettek.
Az ösztöndíj bruttó összege: 80.000 Ft/hó
Az ösztöndíj időtartama: 2010. március 1-től 2011. január 31-ig.
Ösztöndíjban részesülhet: évente maximum 10 fő.

A pályázati kérelemhez 7 példányban csatolni kell:

  • 1) A kiírás mellékleteként megjelent adatlapot,
  • 2) A pályázó szakmai önéletrajzát,
  • 3) Az ösztöndíj idejére tervezett szakmai koncepció leírását (részletes munkatervet), amely megvalósításához a pályázó a támogatást kéri,
  • 4) A pályázó eddigi publikációinak jegyzékét és három jelentősebb publikációjának a másolatát.


Beadási határidő:
2010. február 26. péntek 14 óra (vagy postai úton legkésőbb február  17-i feladással.) A pályázatokat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátushoz kell benyújtani. Cím: 1014 Budapest, I. Úri utca 54-56. Postacím: 1250 Budapest1 Pf.17. Felelős munkatárs: Simonffy Szilvia művészeti főtanácsadó, tel: 3567-444/ 132 mellék.

A pályázati kiírás és az adatlap letölthető az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjáról (www.okm.gov.hu ), és a www.lektoratus.hu honlapról.

Forrás: OKM