palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Képzőművészeti pályázat állami gondozott és belváros-lipótvárosi fiataloknak

Roma Galéria pályázatKépzőművészeti pályázat állami gondozott és belváros-lipótvárosi fiataloknak. Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a 6-20 év közötti, állami gondozásban élő fiatalok számára kiírt országos képzőművészeti pályázat.

Az esemény ötletgazdája Vári Zsolt festőművész, maga is állami gondozásban nőtt fel, több állami intézetet megjárt. Átélte, hogy mekkora motiváló ereje van a család nélkül felnőtt gyermekek életében a SIKERNEK, a kívülről jött elismerésnek.

– Gyermekként részt vettem egy rajzpályázaton, ahol a díjátadón felmehettem a színpadra és átvehettem jutalomként egy 500 forintos vásárlási utalványt – emlékezett. – A mai napig egyetlen díj, kitüntetés nem okozott nekem akkora örömet, mint az a jelképes összeg, amely arra bátorított, menjek tovább ebbe az irányba. Így lett a művészet az életem, az az út, amelyre aligha léptem volna anélkül  a gyermekkori élmény nélkül.

Vári Zsolt az eseményt szervező Magyarországi Roma Galéria Egyesület (1054 Budapest, Honvéd u. 3.) igazgatója is. Elmondta, hogy Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata és Budapest V. kerület Cigány Kisebbségi Önkormányzata támogatásának köszönhetően idén az eredeti koncepció alapgondolata kibővült: ezúttal a belvárosi alkotni szerető gyerekek is pályázhatnak. A támogatók között van a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ), az Evangélikus Egyház, a Közéleti Roma Nők Egyesülete, valamint a FROKK, azaz a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, amely 2010-ben ismét felkarolja a tehetséges fiatalokat.

A pályázat támogatóinak jóvoltából több százezer forint értékű, főként művészeti termékek (olajfestékek, vásznak, ecsetek), és egyéb ajándékok (mountanbike kerékpár, művészeti albumok, műszaki cikkek) várnak a résztvevőkre.  Akiknek a pályázatban rögzített feladata a maguk fantáziájával (és vízfestékkel, olajfestékkel, temperával, zsírkrétával, filctollal) megalkotni az alábbi témák egyikét:

  • AZ ÉN ÁLLATVILÁGOM
  • AZ ÉN NYARAM
  • VERS / Pindroch Csaba: Youtube.hu / romagaleria
  • VERS / Hegedűs D. Géza: Youtube.hu / romagaleria

A pályázatot már meghirdették, a szervezők valamennyi állami intézetbe eljuttatták a kiírást. A festményeket (PÁLYÁZAT feliratú borítékban) 2010. december 10-éig várják a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ Napházába (1081 Budapest, Népszínház utca 31.).

Itt lesz pályázatra beérkezett művekből rendezett kiállítás megnyitója is 2010. december 17-én, pénteken 14 órakor. A megnyitó előtt – akárcsak tavaly – már 11 órára várják közös programra az ifjú alkotókat. A megnyitón közreműködik Pindroch Csaba színművész és Bombera Krisztina televíziós műsorvezető.

Az ünnepélyes díjátadást követően a kiállított művek egy hónapig megtekinthetőek és megvásárolhatók lesznek a FROKK, Napházban.

Vári Zsolt reméli, hogy a tavaly beküldött művek számát jóval meghaladó alkotásból választhatják ki idén a legjobbakat.

A tervek között szerepel, hogy a jövőben a támogató szervezetekkel és civilekkel karöltve állandóvá tegyék az állami gondozott és a belvárosi gyermekek festménypályázatát, és hogy a díjazott művekből aztán évenként naptár készüljön.

Letölthető dokumentumok

pályázati felhívás
adatlap


Bővebb információ

Vári Zsolt  06 /20-34-767-39