palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Klímabarát Otthon 2 pályázat decembertől

klimabaratotthon pályázatA Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca decemberben pályázatot ír ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására. A kibocsátási kvótabevételekből kiírt második pályázattól Szabó Imre környezetvédelmi miniszter jó hatásfokú, mérhető széndioxid-kibocsátás csökkentést vár, amely egyúttal jelentős megtakarítást jelent a rezsiköltségekben. A tárcavezető saját klímabarát leányfalusi otthonában jelentette be az új klímavédelmi programot, ahol bemutatta azokat az átalakításokat, amelyekre most a lakosság széles köre pályázhat.

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) részeként kidolgozott Klímabarát Otthon Program – lakóépületek energiahatékony felújítása – pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz, az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai széndioxid-kibocsátások 30 százalékát. A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága.
„Friss miniszterként egyik célom az volt, hogy mindenki számára elérhetővé tegyem azt, amit én magam már megvalósítottam: a klímabarát otthont. Örülök neki, hogy ma bejelenthettem a sokak számára megnyíló Klímabarát Otthon Program második pályázatának indulását.” – mondta Szabó Imre miniszter.

Az épület felújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Programmal először vezettek be speciális klímavédelmi elemet, szigorú CO2 emisszió számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére – azaz a CO2-kibocsátás csökkentésnek mérésére és későbbi monitorozására – a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant. A pályázathoz energiatanúsítványt is be kell nyújtani: a beruházást követően az épületnek ugyanis legalább egy energiakategóriát kell javulnia az eredetihez képest, a pályázat kötelező része továbbá a CO2 kibocsátás megtakarításának számítása is.

Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére (e kettő az 1994 előtt épült lakóingatlanokra érvényes),  az épületek lodzsáinak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre és használati melegvíz-ellátás korszerűsítésre. Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft. A tárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, ennek mértéke a tervek szerint 10-30% az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően, a támogatás mértéke beruházás fajtától függően maximum 200 ezer – 3,24 millió Ft lehet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

A pályázók az önerő fedezésére kedvezményes hitelre vagy más támogatás – önkormányzati, uniós – igénybevételére is jogosultak. A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál működő szervezet koordinálja, a bírálatot az Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A beruházás megvalósulása után az Energia Központ öt éven át monitorozza a kibocsátási mutatókat.

A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több száz pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. A Klímabarát Otthon panel pályázatának beadási határidejét a pályázók kérésére 2009. október 30-ról december 31-ig meghosszabbította a tárca, hogy minél többen tudjanak eredményesen pályázni. Több önkormányzat és a Panelszövetség is ezzel a kéréssel fordult a tárcához, többek között azért, hogy a pályázók az önkormányzatok által e célból nyújtott (a beruházás 1/3-adát kitevő), előkészületben levő támogatást is igénybe tudják venni.
„Az éghajlatváltozás problémája olyannyira égető, hogy mielőbbi cselekvésre van szükség. Ezért írja ki a tárca a Klímabarát Otthon Program második pályázatát, hiszen ezzel azonnal mérhető kibocsátás csökkentést lehet elérni, otthonok ezrei válhatnak klímabaráttá. A közelgő koppenhágai klímacsúcson ez is a tét. Én személyesen azon leszek, hogy Magyarország zöld érdekeit érvényesítsem, és hogy minél több, a mostanihoz hasonló zöldítésre teremtsek lehetőséget.” – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: KVVM