palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Megkezdődött a kárfelmérés a vállalkozások körében – Online kérdőív kitöltésére buzdítják a bajba jutott vállalkozókat!

A koronavírus-járvány gazdasági hatásaival kapcsolatban bizonytalanok a szakértői előrejelzések. A  kormány által meghirdetett akcióterv mellett további, a vállalatokat érintő károk felmérésére, közzétettek egy kérdőívet, amely alapján kezelni szeretnék az elkövetkező gazdasági válsághelyzetet. A károk felmérésében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is tevékenyen részt vesz, egy online kérdőív kitöltésére buzdítják a bajbajutott vállalkozókat.

A napokban megkezdődött az aktuális vállalati nehézségek beazonosítása. A kormány közzé tett egy kérdőívet, amelyben a kormány a cégvezetők és a vállalkozások gondjait szeretné alaposan megismerni, hogy az összegyűjtött tapasztalatok alapján meghatározza az elkövetkező időszak prioritásait. A feladat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszter irányítása alá került. A kormány a támogató intézkedések meghozatalakor több szempont alapján kíván cselekedni. A kérdőívben összesen 7 pont alapján várják a vezetők elemzését a járvány várhatói hatásaival kapcsolatban.

  • A rövidtávon fennálló kockázatok elemzésében sérülékenység-vizsgálattal becsültetnék fel a cég működésében jelentkező negatív hatások megjelenésének várható időpontját.
  • A hosszútávon fennálló kockázatok elemzésében arra kíváncsiak, hogy mely területeken jelentkezhet probléma a társaságnál.
  • A likviditás, fizetőképesség vizsgálatban választ várnak a beavatkozás szükségességére, és az intézkedési javaslatokra.
  • A gazdasági értékláncok-partnerekre gyakorolt hatás pontjában az üzleti partnerek esetében jelentkező problémákra, és likviditási nehézségekre, a társaságra gyakorolt hatás elemzésekor a társaságot érintő kedvezőtlen hatásokra, és az esetleges dominó-hatások irányában várnak választ.
  • A már bekövetkezett károk, hatások, intézkedések kérdéskör átfogja a társaság egészét:

A HR az elbocsátott létszámot, a szabadságolást, távmunka, és bérintézkedések széles körét érinti.

A szolgáltatási szint termékek, szolgáltatások megszüntetésére, mennyiségi mérséklésre irányul.

Az intézkedések pont a vállalat által megtett eddigi intézkedések mellett a kormányzati intézkedések javaslataira kíváncsi.

A reakciók pontban a vállalt partnerei és a lakosság reakcióinak tapasztalatait kérik felvázolni.

Letölthető dokumentum

20200319_Kérdőív_Vállalati kockázatok és hatások bemutatása

A kérdőív online nem tölthető, a következő címen érhető el:

A kitöltött kérdőíveket és az akciócsoportnak számára a javaslatokat a gfa@nvtnm.gov.hu címre várják.

A kárfelmérésben aktív szerepet vállalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is. A MKIK oldalán a következő felmérést tettek közzé, és kérik a vállalkozóktól a kitöltését, hogy minél szélesebb körű információ álljon a rendelkezésre. A kérdőív online tölthető ki, 8-10 percet vesz igénybe. A kamara a kapott válaszok bizalmas kezelés mellett, összesített, statisztikai módszereken alapulva dolgozza fel. Ágazati szintű javaslatcsomaggal, és cselekvési terv kidolgozással segítik a kormány munkáját.

Az online kérdőív elérhetősége:

https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres

http://kutatas.gvi.hu/index.php/612439?lang=hu