palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mit tehet a KATA-s vállalkozó a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis idején?!

A koronavírus-járvány hosszútávú gazdasági hatásai még a szakértők számára fejtörést okoznak. Viszont bizonyos szektorok egyik napról a másikra lehetetlenültek el, és rengeteg munkavállaló állása vált bizonytalanná. A válságos helyzetben a többszázezres kisadózói réteg lába alól kicsúszott a talaj, az ő lehetőségeiket vettük számba.

A közelmúltban bejelentett kormányzati intézkedések számos szektorban okoz problémát. A legrosszabb helyzetben a turizmus, a vendéglátás, a rendezvény és konferencia szervezés, szórakoztatásban érintettek vannak. Emellett az egyéb szolgáltatások résztvevői és a személyes kontaktust igénylő szolgáltatások is elszenvedői a jelenlegi időszaknak. A veszélyhelyzet elmúltával valószínű, hogy jó esetben is csökkenő bevétellel lehet számolniuk, ezért érdemes a lehetőségeket mérlegelni.

Milyen lehetőségei vannak válsághelyzetben a kisadózóknak 2020-ban?

A hatályos jogszabályok szerint (egyéni vállalkozókról és az egyéni cégekről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evct.)18.§)az egyéni vállalkozók legalább 1 hónap időtartamra, és legfeljebb 2 évig szüneteltethetik az egyéni vállalkozói tevékenységet.

A szüneteltetés ideje alatt a kisvállalkozó kereső tevékenységet nem végezhet, Kata adó fizetési kötelezettsége nincs, így nem kell fizetnie havonta a 25 ezer/50 ezer/75 ezer forintot sem.

A szüneteltetést elektronikusan be kell jelenteni, az erre a célra szóló nyomtatványon az Adóhatóság (NAV)felé. Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése mellett a KATA-fizetési kötelezettség alóli mentesülést is be kell jelenteni.

A szüneteltetés lépései

  • bejelentés a webes ügysegéden keresztül
  • bejelentés a NAV felé 20 T101E nyomtatványon
  • bejelentés az Önkormányzat felé az iparűzési adó miatt
  • bejelentés a NAV felé az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése ügyében(amennyiben nincs egyéb munkaviszony), havi 7710 Ft.

Amennyiben a kisvállalkozó a KATA szüneteltetése mellett dönt, célszerű ezt a hónap végére időzíteni, mivel a megkezdett hónap esetén a KATA költségeit az adott hónapra is meg kell fizetni.

A bejelentést nemcsak a szüneteltetés kezdetekor, de a szüneteltetés végén is meg kell tenni.

Álláskeresési járadék

 Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését követően az átmeneti időben jogosult álláskeresési járadék igénylésére, a jogosultság feltételei a következőek. A hatályos jogszabályok alapján, a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel kell rendelkezni, és 10 nap jogosító idő 1 nap járadékfolyósító időnek felel meg.

Mire jogosít a  későbbiekben a KATA szüneteltetés?

  • A későbbiekben a szünetelés ideje nem jogosít álláskeresési járadék igénylésére.
  • Nem keletkezik szolgálati idő, nem számít bele a nyugdíjba.
  • Nyugdíj előtt állóknak javasolt (amennyiben módjukban áll)továbbra is fizetni a Katás havi 50 illetve 75 ezer forintot, mert így szolgálati időt szereznek.

Hogyan befolyásolja a szüneteltetés az éves bevételi felső határt?

Azokban a hónapokban, amelyekben a havi Kata adó meg lett fizetve, azokban figyelembe vehető a havi 1 milliós bevételi értékhatár. Amennyiben az adózó ezt átlépi, azután az összeg után 40 százalékos adót kell fizetnie. Hosszabb távon, aki remélhetőleg jelentősebb bevétel növekedésre számít, amely meghaladja a havi 1 millió forintot, annak az éves bevételi értékhatár növelése érdekében célszerű korábban elindítani a szüneteltetetés megszüntetését, és megfizetni a havi Kata adót.

Kiállítható e számla a szüneteltetés idején? Előfordulhat olyan helyzet, hogy az ügyfél utólag fizet, de számlát már a szüneteltetés időszakában nem lehet kiállítani.