palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Németországi szakmai gyakorlathoz ösztöndíj pályázat

A program a fiatal környezetkutatóknak nyújt továbbképzési lehetőséget, egy németországi szakmai gyakorlat keretében. Az ösztöndíj megpályázása és a kapcsolatfelvétel az adott országban, a DBU hazai partnerszervezeteinél történik. Ezek a szervezetek népszerűsítik az ösztöndíjprogramot a hazai egyetemeken, fogadják a pályázatokat és adnak tájékoztatást. Évente egy alkalommal nyílik lehetőség pályázat benyújtására. A 6-12 hónapos németországi szakmai gyakorlat kb. fél évvel az ösztöndíj elnyerése után kezdődik (a magyarok számára szeptemberben).


A DBU a környezetvédelem minden szakterületéről várja a pályázatokat, különösen a gyakorlati szempontból is jelentős témákat támogatják. Vannak olyan ösztöndíjasok, akik németországi tartózkodásuk ideje alatt az otthon megkezdett doktori dolgozatukat folytatják.
A DBU örömmel veszi a német és a magyar egyetemek közti kutatói kapcsolatokat.

A vendéglátó intézmények egyetemek, környezettechnikával, környezeti tanácsadással, környezetmenedzsmenttel foglalkozó vállalatok, cégek, valamint minisztériumok és egyesületek. A DBU a fent említett Közép- és Kelet-európai országokból összesen évente kb. 60 ösztöndíjas németországi tartózkodását biztosítja. Az anyagi támogatás mellett a DBU a beteg-, baleset- és kötelező felelősségbiztosítást is megköti. 2009 óta Albániából, Bosznia- Hercegovinából, Horvátországból, Macedóniából, Montenegróból, Szerbiából és Szlovéniából is fogadnak pályázatokat

MOE-ösztöndíjprogram Magyarországon

A MOE-ösztöndíjprogram keretében a DBU fiatal magyar környezetkutatók számára nyújt támogatást szakmai gyakorlat megszerzésére Németországban.

DBU-Alumni alapítás Magyarországon

Az egykori magyar DBU ösztöndíjasok kezdeményezésére 2008. május 24-25-én Sopronban megalakult a DBU-Magyar-Alumni. A kezdeményezést, az Alumni működését és a nemzetközi Alumni – hálózatba történı integrálását a DBU kiemelten támogatja.

DBU-Magyar-Alumni fő céljai, tevékenysége:

  • A környezettel kapcsolatos témákban jártas szakértıi csoport létrehozása, információáramlás és tapasztalatcsere biztosítása a tagok között.
  • Az ösztöndíj és a tanulmányutak befejezése után is lehetıvé teszi az aktív kapcsolattartást a DBU, valamint a volt és a jelenlegi magyar ösztöndíjasok között (éves találkozók, szakmai szemináriumok, konferenciák, ösztöndíjátadó ünnepség szervezése).
  • Segíti a jelenleg bekapcsolódó ösztöndíjasokat a németországi beilleszkedésben (kiutazás előtti hasznos információk, tanácsok, részvétel a bevezető szemináriumon, integráció a magyar Alumni csapatba),
  • Információkat szolgáltat a DBU által támogatott kutatómunkákról, projektkezdeményezésekről.

Határidők:

  • Pályázat beadási határidő: 2012.03.01.
  • Szóbeli forduló: 2012.04. 03.
  • Gyakorlat kezdete: 2012.09.01.

Pályázás: Az online pályázatokat a Deutsche Bundesstiftung honlapján a következő link útmutatásai alapján várjuk: http://www.dbu.de/1462.html, illetve angol nyelvű pályázat esetén: http://www.dbu.de/1489.html

Letölthető dokumentumok

 

GYIK 2012

 

Kutatasi terv felepitese

Magyarországi DBU koordinátor:

Huba Bence Bajca út 31.
1067 Budapest
Tel.: +36 70 20 20 234

További információ az ösztöndíjjal kapcsolatban az alábbi e-mail címen kérhető: dbuosztondij@gmail.com

Forrás: http://www.dbu.de