palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

SozialMarie 2012 pályázat

2012-ben is keressük a változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket. A SozialMarie 2012-ben immár nyolcadik alkalommal díjazza a szociális innovációt. Célja, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósításukat, és elősegítse az innovatív projektek kapcsolatépítését. A kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálhatnak másokat.


A SozialMarie díjaira esélyes legfeljebb 35 jelölt listáját 2012. március elején hozzuk nyilvánosságra a http://www.sozialmarie.org oldalon. A 15 tényleges díjazott nevét szokás szerint csak a május 1-jei díjátadón hirdetjük ki.

NEW!!!: SozialMarie közönségdíj
2012-ben első alkalommal hirdetjük meg a SozialMarie közönségdíjat, mégpedig rögtön kettőt: az egyiket az osztrák, a másikat a magyar indulók számára. A díjat a SozialMarie honlapján a legtöbb közönségszavazatot begyűjtő pályázó viheti haza. Szavazni 2012. február 28-a és március 26-a között lehet, a nyerteseket – és az őket váró meglepetést – a 2012. május 1-jei díjátadón mutatjuk be.

Aktív fővédnök: Susanne Schubert-Lustig és Francis Lustig (Ausztria), Gauder Milán (Magyarország)
A SozialMarie fővédnökei vállalják, hogy a rákövetkező évben figyelemmel kísérik vagy valamilyen formában támogatják az egyik díjazottat.

Susanne Schubert-Lustig klinikai és egészségpszichológus és Francis Lustig közösen veszik át az osztrák fővédnökséget. Francis Lustig több osztrák magánalapítvány elnökségi tagja és a Lustig+Brey Kft ügyvezetője. A házaspár számára a SozialMarie díj a profizmus biztosítéka: Egy szociális projekt sikeres támogatásához a pénz és az empátia önmagában még kevés. A döntő a projekt profi kiválasztása és továbbkísérése. Tudjuk, hogy ez a profizmus a SozialMarie díj sajátja.

Gauder Milán, a MasterCard Europe általános menedzsere kíváncsian várja az új projekteket, amelyeket a SozialMarie-n keresztül ismerhet meg. Szeretném és kötelességemnek is tartom azokat támogatni, akik az idejüket, munkájukat a társadalom megújítására fordítják. Örülök, hogy SozialMarie-n keresztül könnyebben megismerhetem a régióban megjelenő új kezdeményezéseket, izgalmas társadalommegújító projekteket, és nem kell mást tennem, mint segítenem őket a sikerük elérésében.

A pályázaton indulhatnak mindazok a projektgazdák, akik jövőbe mutatóan foglalkoznak aktuális szociális problémákkal, projektjük kiállta már a gyakorlat próbáját, és van jövője is. Olyan projekttel érdemes tehát pályázni, amely a pályázat benyújtásakor már megvalósult és a későbbiekben folytatódik.

Pályázni lehet:

 • a magánszférából,
 • a civil szektorból (civil társadalmi kezdeményezések, NGO-k, nonprofit szervezetek, egyesületek) és
 • a közigazgatásból származó projektekkel.

Jelentkezni Ausztria és Magyarország területén működő projektekkel lehet. A Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból, Szlovéniából és Németországból származó projektek közül gyakorlati okokból csak a Bécstől 300 kilométer sugarú körön belül működőek pályázhatnak.

Letölthető dokumentum:

http://www.sozialmarie.org/index.php?id=32

Jelentkezési feltételek, határidő, formai szempontok
A kiírás 2011. november 15-én kezdődik, a beadási határidő 2012. február 7-e, kedd éjfél. A díj egy-egy projektet tüntet ki, és nem az azt benyújtó intézmény általános tevékenységének szól. Ezért kérjük, a díjra a projekttel pályázzanak.

A nyertes projekteket három fázisban választjuk ki. Először ellenőrizzük a pályázati feltételek teljesülését, és telefonon vagy e-mailen tisztázzuk az esetleges kérdéseket. A magyar pályázatokból két projektszakértő, dr Kelen András és Somlyódy Nóra állít össze egy előzetes válogatást. Az előválogatásban szereplő és a többi pályázat közül válogatva hárman (Anna Thier, Bernhard Litschauer-Hofer és Petra Radeschnig zsűrikoordinátor) készítenek egy 25 projektből álló javaslatot a zsűri számára. A zsűritagok ezen felül további két-két projektet jelölhetnek a pályázatok közül.

Ebből a legfeljebb 35 jelöltből választja ki a zsűri a 15 díjazottat. A fődíjra esélyes hat vagy hét projektet meglátogatjuk a helyszínen.

Ezt követően egy további körben dönt a zsűri a három fődíjasról és a 12, egyenként 1000 eurós díjazottról.
A zsűri döntése egyhangú. A döntés nem támadható meg, jogorvoslati eljárás nem indítható ellene.

A jelentkezési lapot németül vagy angolul töltsék ki, és időben juttassák el az Unruhe Privatstiftung címére, lehetőleg e-mailen. A magyarországi pályázók magyarul nyújtsák be a pályázatot és mellékeljenek hozzá egy német vagy angol nyelvű fordítást. (Figyelem! Használják erre a célra a német vagy angol nyelvű űrlapot, mert nincsen külön magyar nyelvű jelentkezési lap.)

A részvételi feltételekről bővebben itt olvashat: http://www.sozialmarie.org/index.php?id=32

Kritériumok
A pályázatok értékelésénél és rangsorolásánál a zsűri a következő kritériumokat veszi figyelembe:

1. A projektötlet innovatív jellege – újszerűség

 • Foglalkozik a projekt új szociális megoldásokkal?
 • Új megvilágításba helyez egy szociális problémát?
 • Foglalkozik korábban csekély figyelemben részesült célcsoportokkal?

2. Innováció a célcsoporthoz való hozzáférésben – részvétel

 • Miből áll a projekt konkrét és fenntartható haszna a célcsoport számára?
 • Bővíti a projekt a célcsoport lehetőségeit, mozgásterét?
 • Hozzájárul a projekt a célcsoport társadalmi megbecsüléséhez?

3. Innováció a megvalósításban – hatékonyság

 • Ötletes, találékony, kreatív, merész a projekt megvalósítása?
 • Milyen hatást gyakorol a szociális innováció, és melyik célcsoportra?
 • Működik a projekt megváltozott körülmények között is (például: változik a célcsoport, a probléma megközelítése vagy a projektkörnyezet)?
 • Létrejön-e valamilyen együttműködés más diszciplínákkal / szakterületekkel / szakmai csoportokkal?

4. Innováció a külvilág felé – példaszerűség

 • Hogyan integrálódik a projekt lokális és regionális környezet(ek)be?
 • Párbeszédet/együttműködést ápol-e más intézményekkel, szervezetekkel?
 • Felkelti-e más szervezetek, a média, támogatók, politikusok kíváncsiságát?
 • Kísérletezik-e új utakkal a külvilággal való kapcsolatteremtésben?

A zsűri az 1. (projektötlet), 2. (hozzáférés) és 3. (megvalósítás) pontokhoz tartozó kritériumokat kétszer olyan súllyal veszi figyelembe az értékelés során, mint a 4. (külvilág) ponthoz tartozóakat.

A zsűri tagjai
Dr. Josef Hochgerner (Zentrum für Soziale Innovation), Barbara van Melle (szabadúszó újságíró), OMR DSA Sepp Schmidt (Fonds Soziales Wien), Marlies Sutterlüty (Fachhochschule Campus Wien), Helene Honsell-Pumm (az Erste Bank nyugalmazott HR-menedzsere)

Díjátadó
15 díj, 42 000 euró összértékben!
A kreativitásukkal, innovációs erejükkel kiemelkedő szociális projektek minden évben esélyt kapnak az összesen 15 díj egyikének elnyerésére.

Az első díj 15.000 euró, a második 10 000 euró, a harmadik 5000 euró értékű, a további 12 díj egyenként 1000 eurót ér.
A nyilvános díjátadó ünnepség időpontja 2012. május 1. (kedd), 18 óra. Helyszíne az ORF Radio Kulturhaus nagyterme (Argentinierstraße 30a, 1040 Bécs).

Unruhe Privatstiftung
A 2000 márciusában létrehozott Unruhe Privatstiftung (Unruhe Magánalapítvány) fennállása óta a művészetek, a tudomány, a kutatás és az innováció közvetlen támogatásával foglalkozik.
Az alapítvány 2005 óta minden évben meghirdeti a SozialMarie díj elnyerésére szóló pályázatot.
2011-ben az Unruhe összefogott öt másik osztrák magánalapítvánnyal, hogy közös szociális projektek fejlesztésén és megvalósításán keresztül jelezze: korunk egyre súlyosabb társadalmi kihívásai általános szemléletváltást követelnek. A Sinnstifter (“Értelmet adni”) kezdeményezés a közösségi szociális felelősségvállalás érdekében jött létre.

Kapcsolat
Mail: sozialmarie@sozialmarie.org
Cím: SozialMarie, díj a szociális innovációért
Mittersteig 13/6,
A-1040 Bécs, Ausztria
Fax: +43 (1) 587 71 81-19
Web: http://www.sozialmarie.org/

Kérdéseikkel nyugodtan forduljanak hozzánk:
Somlyódy Nóra
Ausztria: +43 (1) 587 71 81-11
Magyarország: +36 (30) 268 1366