palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nyíregyháza és Beregszász közös uniós projektje gazdaságfejlesztésre

Első ízben nyert közös uniós gazdaságélénkítési projektet Nyíregyháza és Beregszász. A két város a határon átnyúló együttműködés fejlesztése érdekében nyújtott be pályázatot. A cél, hogy a határ menti befektetésekben érdekelt vállalkozók megismerjék egymást és a lehetőségeiket. A projekt segítségével a vállalkozások számára megnyílhat az út Ukrajna belső piacai felé is.

Hogyan működik Nyíregyháza gazdasági élete, milyen fejlesztési perspektívákkal számolnak a megyeszékhelyen és mennyire sikeresek az önkormányzat gazdasági társaságai – többek között ezekről a kérdésekről hallhattak előadásokat a Nyíregyháza- Beregszász gazdaságfejlesztési konferencia résztvevői.

A Norvég Alapból és uniós forrásokból megvalósuló projekt lényege, hogy a résztvevők megismerjék egymás gazdasági lehetőségeit, tapasztalatokat cseréljenek és az ismereteket hasznosítsák a gazdaságélénkítésben. A projekt első részét a Városházán   rendezték meg, ahová számos kárpátaljai vállalkozó és önkormányzati szakember eljött. A beregszásziak azt mondják az elmúlt időszakban jelentősen fejlődtek a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok, amelyek új kihívásokat támasztottak. Kincs Gábor, Beregszász alpolgármester azt mondja, magyarról magyarra is meg kellett tanulniuk fordítani, mert Ukrajnában többek között a jogi környezet teljesen eltér az unióban szokásostól.

A projekt azért is fontos, mert 2008-ban 3,8 milliárd dollárra emelkedett a magyar-ukrán külkereskedelmi forgalom, jelentős magyar aktívummal. A forgalom egyharmada pedig a Kárpátaljai térségben jelentkezett. Csabai Lászlóné szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni egy olyan országot, amely a gazdasági válság előtt jelentős gazdasági fejlődést produkált: Volt olyan év, amikor elérte a 10%-os növekedést is. A projekt ősszel Beregszászon folytatódik. Az együttműködés fejlesztésre két város összesen 14 millió forintot nyert.