palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat roma újságíróknak

Európai uniós és újságírói szakmai program fiatal roma újságíróknak. Roma újságírók jelentkezhetnek 2012. február 13-ig arra a hat hónapos szakmai programra, amelynek során az Európai Unióról és a társadalmi integrációról szereznek alapos ismereteket, emellett pedig országos és regionális szerkesztőségekben dolgozhatnak.

Az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére indított, az Európai Unió által finanszírozott projekt célja, hogy bemutassa a romák társadalmi integrációját, a roma kultúrát és hozzájárulását a nemzeti kultúra egészéhez; elősegítse e témák hangsúlyosabb megjelenését a médiában; valamint támogassa egy európai uniós ügyekben tájékozott, a társadalmi felzárkóztatást ismerő és hitelesen közvetítő roma újságírói közösség megerősödését.

A projekt megvalósítója a Független Médiaközpont, amely ezúton pályázatot hirdet roma újságírók és médiaszakos hallgatók számára a 2012. március 1-től – 2012. augusztus 31-ig tartó programban való részvételre.

A programról
A Független Médiaközpont összesen 100 órás felkészítést tart 10 résztvevőnek a program hat hónapja alatt Budapesten. E foglalkozások tematikája átfogja az Európai Unióval kapcsolatos, és újságírói szempontból fontos ismereteket; az uniós roma stratégiát és az ehhez illeszkedő magyarországi roma stratégiát, a társadalmi integráció kiemelt területeit. Külön előadás-sorozat foglalkozik majd a roma kultúrával, történettel és a releváns kutatásokkal, a média és a roma újságírók szerepével. A résztvevők ezen kívül a közélet és a kultúra neves képviselőivel találkoznak, ellátogatnak intézményekhez, civil szervezetekhez, valamint egy-egy témát áttekintő kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt.

A program kiemelten gyakorlatközpontú. A foglalkozásokkal párhuzamosan a résztvevők heti 16 órás gyakorlaton vesznek részt az országos és a regionális média szerkesztőségeiben, ahol híreket, tudósításokat, interjúkat és riportokat készítenek újságíró és szerkesztő mentorok irányításával. A Független Médiaközpont gondoskodik arról, hogy a résztvevők a szervezett csoportos gyakorlatok és rendszeres szakértői konzultációk formájában újságírói munkájukhoz szakmai segítséget kapjanak.

A program időtartama alatt a résztvevők kisebb összegű hozzájárulásban részesülnek. A vidéki újságírók heti egyszeri hazautazási, valamint budapesti szállásköltségeit a projekt finanszírozza.

Kiket várunk a programba?

A programra 18 és 30 év közötti roma fiatal jelentkezhet, aki

  • részesült újságíróképzésben és/vagy
  • legalább egy hónapig dolgozott újságíróként szerkesztőségben (rádió/televízió/nyomtatott sajtó/online kiadvány);
  • az Európai Unióról vannak alapismeretei;
  • elkötelezett a program céljai iránt.

A jelentkezéskor benyújtandó dokumentumok:

  • érettségi bizonyítvány vagy a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okirat
  • szakmai önéletrajz
  • motivációs levél (max. 1 oldal – kiemelve az újságírással kapcsolatos célokat, hátteret és tanulmányokat, az Európai Unióval összefüggő érdeklődési körét, tapasztalatait)
  • legalább egy publikált újságírói munka bármely témakörben, műfajban és közlési formában (írás/televíziós/rádiós/fotós anyag)

A résztvevők kiválasztása két fordulóban történik. Az első fordulóban a benyújtott anyagok formai és szakmai értékelése történik – a második fordulóra meghívást a kiírási feltételeknek megfelelő jelöltek kapnak. A második fordulóban (2012. február 20.) kerül sor a közéleti, európai uniós és médiaismereteket felmérő teszt megírására, valamint egy rövid beszélgetésre.

Letölthető dokumentumok

A pályázat részletei (PDF)

Jelentkezési lap

Pályázni kizárólag írásban lehet a mellékelt jelentkezési lap és a benyújtandó dokumentumok beküldésével e-mailen – cij@cij.hu – vagy postai úton eljuttatott levélben. Cím: Független Médiaközpont, 1088 Budapest, Vas u. 6. 1/5.

Jelentkezési határidő: 2012. február 13. (hétfő)

A jelentkezéssel kapcsolatban bővebb információ kérhető: Telefon: +36-1-317-5448, E-mail: cij@cij.hu

 Forrás: http://www.cij.hu/