palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Rendkívül gyors eljárásrendben bírálják el a Magyar Falu program pályázatait

A Kormányoldalon közzétett információ szerint, rendkívül gyors eljárásrendben fogják elbírálni a még meg sem hirdetett Magyar Falu Program pályázatait.

A tervek szerint 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek az idén a Magyar falu program keretében, azaz minden érintett településen látszódni fognak a fejlesztések, a program eredményei.

A Magyar falu program keretében februártól az ősz közepéig ütemezetten megjelenő pályázatokat rendkívül gyorsan elbírálják majd, a végső beadási határidő lejárta után körülbelül hatvan napon belül kibocsátják a támogatói okiratot sikeres pályázat esetén.

A pályázati kiírás megjelenésétől a beadási határidő lejártáig körülbelül hatvan nap telik el minden esetben.

A kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy két másik intézkedés – a mellékúthálózat-fejlesztési program és egy úgynevezett „falusi csok” – elindítása mellett rendkívül jelentős összeget, 75 milliárd forintot biztosít az ötezer lélekszám alatti települései számára az idén, kizárólagosan hazai költségvetési forrásból, 18 különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre.

Ezek jellemzően a közszolgáltatások minőségének javítására vonatkoznak, közöttük mindenféle szolgáltatási, valamint magas-, illetve mélyépítési tevékenység is helyet kapott.

A Magyar falu program a Modern városok program fejlesztéseivel összefonódva a kormányzati ciklus egyik stratégiai eleme. Csak idén 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut az 5000 lakos alatti településekre, ennek egyharmadát a mellékútvonalak felújítására fordítják majd.

Eddig már körülbelül egymilliárd forintot költött tervezésre az ezzel foglalkozó intézményhálózat, így idén el fog indulni ezeknek az utaknak a felújítása. Ebben az évben még körülbelül kétmilliárd forint áll rendelkezésre tervezésre, és jövőre is körülbelül 50 milliárd forint jut a 4-5 számjegyű utak felújítására.

2020-tól az autópályadíj-emelésekből befolyó várhatóan több mint 30 milliárd forintot is ezeknek az alsóbbrendű utaknak a felújítására fordítják. Ez fontos elem a turizmus további fejlesztése szempontjából, továbbá amiatt is, mert a kisebb településekről sokan a gazdasági centrumokba, városokba járnak dolgozni.

A falvak népességmegtartó ereje és fejlesztése szorosan kötődik a Modern városok programhoz, hiszen ha megfelelő színvonalúra fejlesztik a megyei jogú városok szolgáltatásait, például egyetemeit, akkor nem biztos, hogy a falvakban élő fiatalok Budapestre vagy külföldre mennek tanulni, illetve oda költöznek.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint 2887 olyan település van Magyarországon, amelyen ötezernél kevesebben élnek: 101 város és 2786 község. Több mint 3 millió ember él ezeken, a lakosság harmada.

Pályázatok önkormányzatoknak!
Pályázatírás

 

75 milliárd forintot oszt szét a Kormány a magyar falvaknak