palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Út a középiskolába és Út az érettségihez – MACIKA ösztöndíjprogram

EMET pályázatAz Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a 2014/2015. tanévben az Útravaló – MACIKA Ösztöndíjprogram Út a középiskolába és Út az érettségihez esélyteremtő alprogramjaiban való részvételre.

 

 

A támogatás utófinanszírozású, 100%-os támogatási intenzitású, azonban a teljes támogatási összeg 100%-ának folyósítása a kedvezményezett kérelmére egy összegben, támogatási előleg formájában is történhet.

A támogatás formája: vissza nem térítendő bruttó támogatás.

A támogatás mértéke:
Az esélyteremtő alprogramok keretében

 • a tanuló ösztöndíjban és mentori támogatásban
 • a mentor 7.000 Ft/tanuló/ hó ösztöndíjban részesül.

 A pályázat benyújtására jogosultak köre: 

1) Az esélyteremtő alprogramok keretében a köznevelési intézmény annak a tanulónak a pályázatát nyújtja be, aki megfelel a következő feltételeknek:
A tanuló Magyarország területén működő köznevelési intézménnyel tanulói jogviszonyban álló magyar vagy külföldi állampolgár, aki a pályázat benyújtásának időpontjában:

 • halmozottan hátrányos helyzetű,
 • vagy nevelésbe vett
 • vagy családba fogadott,
 • vagy védelembe vett,
 • vagy ideiglenes hatállyal elhelyezett,
 • vagy utógondozói ellátásban részesül,
 • vagy utógondozott,
 • vagy hátrányos helyzetű

és a 2014/2015-ös tanévben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében az egyes alprogramonként eltérő, 1-2. számú mellékletekben meghatározott intézményben és évfolyamon/képzésben tanul. Az Út a középiskolába alprogram esetében csak az a tanuló pályázhat új belépőként, akinek a 2013/2014-es tanév végi tanulmányi átlaga eléri a 3,5-öt.

2) Az esélyteremtő ösztöndíjak keretében a köznevelési intézmény annak a mentornak a pályázatát nyújtja be, aki az alprogramra vonatkozó 1-2. sz. mellékletben szereplő feltételeknek megfelel.
Egy személy egyazon tanévben az Útravaló Ösztöndíjprogramban összesen legfeljebb 5 tanuló tekintetében nyújthat be mentori pályázatot. A korlátozás a teljes Útravaló Ösztöndíjprogramra vonatkozik, így azon mentor aki, a korábbi pályázati fordulóban nyertes – továbbfutó – ösztöndíjas vonatkozásában is lát el mentori tevékenységet, a továbbfutó ösztöndíjas tanuló(ka)t beszámítva vállalhatja összesen 5 tanuló tekintetében a mentorálást Útravaló – Macika Ösztöndíjprogram esélyteremtő ösztöndíjak .

Az esélyteremtő ösztöndíjak esetében mentorként pályázó személy abban az esetben vállalhata fenti számot meghaladó, de legfeljebb 8 tanuló tekintetében mentorálást, ha az általa mentorálandó valamennyi pályázó tanuló köznevelési intézménye a településen az egyetlen
köznevelési intézmény, és a köznevelési intézményben a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya eléri a 80%-ot (a két feltételnek együttesen kell fennállnia).

Letölthető dokumentumok

A felhívás kódja: ÚTR-2014/2015

A pályázat benyújtásának határideje az Út a középiskolába alprogramra:
Az ellenőrzött adatrögzítési felületen: 2014. július 3. 24:00 óra.
A pályázat postára adásának határideje (postabélyegző dátuma!): 2014. július 4. 24:00 óra
A pályázat benyújtásának határideje az Út az érettségihez alprogramra:
Az ellenőrzött adatrögzítési felületen: 2014. július 31. 24:00 óra.
A pályázat postára adásának határideje (postabélyegző dátuma!): 2014. augusztus 1. 24:00 óra
Bővebb információ:
Az Útravaló – MACIKA program aktuális felhívásaival kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken keresheti az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt:
telefonon: 06-1-795-2700
Telefonos ügyfélszolgálatunkat az alábbi időpontokban érheti el:
 • – hétfőn és pénteken: 08:00-12:00 óra között;
 • – kedden és csütörtökön: 12:00-16:00 óra között;
 • – szerdán meghosszabbított ügyfélszolgálati időben: 08:00-16:00 óra között.

személyesen: Budapesten, valamint az ország több pontján vidéken, az alábbi linken található ügyfélszolgálati pontokon találkozhat munkatársainkkal.