palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

FSH 2012 Építész pályázat

Üdv a Formula Student világában! Örülünk, hogy ránk kattantál, és kipróbálod magad egy éles feladatban! Most építészként is résztvevője lehetsz ennek az egyedülálló egyetemi autóversenynek, a Formula Studentnek. A szervezők ugyanis egy V.I.P. versenypavilont akarnak építeni az idei versenyre, s ehhez egy Építészeti ötletpályázatot írtak ki.

Az első díj 300 ezer forint, a zsűri elnöke Finta József, a MMA és az MTA tagja; zsűritagok: Rosta S. Csaba építész, a RAS-DESIGN Kft. ügyvezetője társelnök; Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője; Wéber Gábor, autóversenyző, a Forma 1-es közvetítések szakkommentátora; Csütörtöki Tamás, a FSH versenyek főszervezője, az MJMFE ügyvezetője; Kovács Gyula, a kivitelező, az UNICENTRAL Kft. ügyvezetője.

A nyertes pályázó(k) lehetőséget kap(nak) a pavilon tervezési munkájában való részvételre (kiviteli és gyártmánytervek). Ezen túl a gyártást és a helyszíni szerelést is nyomon követheti(k). A kiírók vendégeként 3 napot eltölthet(nek) a FORMULA STUDENT HUNGARY versenyein, tiszteletjegyet és ingyenes/kedvezményes szálláslehetőséget biztosítanak számá(uk)ra a rendezők.
A szervező minden induló számára ingyenes belépőt biztosít 2012-ben a FORMULA STUDENT HUNGARY rendezvényre. A rendezvény ideje alatt kerül meghirdetésre a 2013-as rendezvény továbbfejlesztésére vonatkozó építészpályázat.

Töltsd ki a regisztrációs lapot, s juttasd el az epiteszpalyazat@xmeditor.hu címre, és mi elküldjük neked a pályázathoz szükséges teljes dokumentációt.

Fogjatok össze akár csapatban is, és éljetek ezzel a lehetőséggel! Semmibe nem kerül, de sokat nyerhettek vele.

Letölthető dokumentumok

Építészeti ötletpályázat kiírás

Regisztrációs adatlap

Építészeti ötletpályázat

Kiíró: X-Meditor Kft. Győr és a Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület (MJMFE)

Tervezési feladat: FORMULA STUDENT HUNGARY 2012  autóversenypálya felett átívelő VERSENY-V.I.P PAVILON TERVEZÉSÉRE (300+300 M2)

Tervezési helyszín: Gönyű Kikötő, Károlyháza út GPS 47 43 57 07 / 17 46 16 83

Időpontok:

  • A pályázat kiírása: 2012.02.08
  • Regisztráció kezdete: 2012.02.08
  • Regisztráció vége: 2012.02.27. 24.00
  • A tervpályázat beadása elektronikus úton: 2012.03.01. 24.00
  • Eredményhirdetés: 2012.03.03. 10.00
  • Sajtótájékoztató: 2012.03.03. 11.00
  • Kiviteli tervezés: 2012.04-05.
  • Megvalósítás, a pavilon felállítása: 2012.08.10-től
  • FORMULA STUDENT HUNGARY konstrukciós verseny 2012.08. 17-20

Az eredményhirdetés és a sajtótájékoztató helyszíne: FAMULUS Hotel Győr

Pályázati feltételek:

Az ötletpályázatban részt vehet minden Magyarországon tanuló építészhallgató.

Az ötletpályázat formája nyílt, 1-3 fős csapatok részére, akik a regisztrációs időszakban sikeresen regisztráltak és a formai követelményeket betartva, a megadott határidőn belül elküldték pályázatukat.

Nevezési díj nincs, minden pályázó csak egy pályázattal vehet részt a versenyben. A zsűri munkájáról jegyzőkönyv készül, munkája titkos.

Formai követelmények:

Max. 5db. A/3 formátumú lap jpg/pdf formátumban ( szükség esetén zip file-ként tömörítve) elküldve a következő címre: epiteszpalyazat[kukac]xmeditor.hu

kötelezően beadandó munkarészek:

  • helyszínrajz 1:1000/500
  • 2 alaprajz 1:250
  • 2 metszet 1:250
  • 4 homlokzat 1:250
  • külső és belső látványterv, makettfotó tetszés szerint
  • max. 1db A/4 formátumú lapra szerkesztett leírás, a koncepció rövid leírása, az anyaghasználatra, gyártásra, építésre vonatkozó műszaki információk ismertetésével, *.doc formátumban.

Ezen kívül beadható a koncepciót alátámasztó egyéb vázlat, ábrázolás, fotó, stb. mely a megértést segíti, ha nem lépi át a megadott max. 5 db A/3 terjedelmet. (a leírást is ezen belül kell elhelyezni.)

A pályázat zsűrije:

  • prof. dr. Finta József építész, a MMA és az MTA tagja elnök
  • Rosta S. Csaba építész, a RAS-DESIGN Kft. ügyvezetője társelnök
  • Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője
  • Wéber Gábor, autóversenyző, a Forma 1-es közvetítések szakkommentátora
  • Csütörtöki Tamás , a FSH versenyek főszervezője, az MJMFE ügyvezetője
  • Kovács Gyula, a kivitelező, az UNICENTRAL Kft. ügyvezetője

8. A pályázat díjazása:

I. díj  300.000 Ft

A nyertes pályázó(k) lehetőséget kap(nak) a pavilon tervezési munkájában való részvételre (kiviteli és gyártmánytervek). Ezentúl a gyártást és a helyszíni szerelést is nyomon követheti(k). A kiírók vendégeként 3 napot eltölthet(nek) a FORMULA STUDENT HUNGARY versenyein, tiszteletjegyet és ingyenes/kedvezményes szálláslehetőséget biztosítanak számá(uk)ra a rendezők.

Minden induló számára a szervező ingyenes belépőt biztosít 2012-ben a FORMULA STUDENT HUNGARY rendezvényre. A rendezvény ideje alatt kerül meghirdetésre a 2013-as rendezvény továbbfejlesztésére vonatkozó építészpályázat.

A bírálat szempontjai:

  • építészeti ötlet, újszerű gondolat, elegáns anyaghasználat
  • megvalósíthatóság
  • moduláris szerkezet
  • könnyű építhetőség, szerelhetőség, tárolás, szállítás, felállítás
  • bővítési lehetőség, javaslat év közbeni használatra más helyszínen
  • a beruházás pénzügyi és időbeli kereteinek racionális betartása, költséghatékonyság

További információk:

Facebook: FSH építész pályázat

Youtube

A tervezendő pavilonnal szemben elvártak részletes ismertetése:

A tervezendő pavilon a FSH versenyen induló hallgatók által használt 5x5m-es boxokból álló, 10 méter szélességű és 100 hosszú, 3,4 méter vállmagasságú, nyeregtetős sátorban kialakított „boxutca” mellett helyezkedik el. A Boxutcára merőleges elhelyezés biztosítja, hogy a boxokban zajló látványos tevékenységre és a versenypályára is rálásson a pavilon vendége.

A pavilont a versenypálya felett úgy kell tervezni, hogy az alátámasztó lábak semmilyen sérülési veszélyt a versenyzőkre nem jelenthetnek. A pavilont úgy kell megtervezni, hogy azt sem alaphoz, sem a felállítás helyén lévő kamionparkoló betonjába fúrással nem rögzíthető.

A pavilon két szintes.

Az alsó szinten a sátor folytatásaként 10 x 15 méteres zárt, lehetőleg minden irányból nyitható, egybefüggő teret kell kialakítani.

A) variáció: A térnek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy abban akár 6 db 5×5 méteres boxot is el lehessen helyezni, ideiglenesen épített Syma rendszerű falakkal elválasztva, biztosítva a boxokra vonatkozó funkcionális követelményeket (ki-bejárhatóság, széles nyílás a közlekedő utak irányába, zárhatóság éjszakára, stb.)

B) variáció: Az alsó szint egybefüggő 150 m2-es terének alkalmasnak kell lennie (amennyiben a hasznosítása nem boxok elhelyezésével történik, hogy a következő funkcióknak alkalmas teret biztosítson:

Press Room (~25 m2), (sajtó számára kialakított NetPoint)

Merchandising Shop & Cassa (~25 m2), (ajándéktárgyakat árusító helyiség és a fizetésre alkalmas kártyás rendszer feltöltő pontja, a szervezők használta térrész)

Event Control  (~100 m2), (a rendezvény szervezői és a résztvevők közötti információáramlás helyszíne, találkozópont, front és backoffice-szal)

A felső szinten (40 x 15 méter) 300 m2-es zárt, légkondicionált teret kell kialakítani kb. 100 fő részére, amelyben két funkciónak kell alkalmas területet biztosítani:

VIP Lounge & Snack Bar  (max. 100 m2) (a helyszínre érkező VIP vendégekkel való tárgyalásra használt térrész, leülőkkel, büfével, kizárólag jogosultsághoz kötött beléptetéssel, WC-vel (az épület közvetlenül nem köthető csatornára, így a szennyvízelvezetés nem megoldható))

Exhibition Area (min. 200 m2) (a szponzorok számára (kb. 10 db) kialakított bemutatkozási lehetőség, mely kulturált lehetőséget biztosít a verseny résztvevőivel való találkozásra, rövid beszélgetésekre, meg kell oldani a szponzorok bemutató anyagainak, paravánjainak elegáns kiállítását is. A megemelt szintű padlózatra való biztonságos feljutás megoldása is szükséges.)

A felső szinten 300 m2-es, mindenki számára elérhető nyitott, árnyékolókkal ellátott teraszt kell kialakítani, mely átveszi (részben vagy egészben) a kb. 150 férőhelyes lelátó funkcióját. A teraszon lehetőleg a sajtó munkatársainak és a csapatokkal érkező médiás munkatársaknak elszeparált területet kell biztosítani, ahonnan fotókat, illetve vágóképeket tudnak készíteni (egyszerre maximum 6 fő).

Az építészeti kialakítás egyik fő műszaki szempontja a könnyű szerkezetes építési mód. A pavilonnak a felállításon túl a tárolás és az újrafelhasználás kritériumait is teljesítenie kell. Ezen túl tükröznie kell a sebességre, innovációra és csapatmunkára hangolt FORMULA STUDENT versenyek filozófiáját.

Az a terv nyerheti el a zsűri és a közönség tetszését, amely műszaki szempontból alapos és részletesen átgondolt, de egyben ikonszerű formájával a FSH következő versenyeinek , szimbóluma lehet.

Ahogy a FORMULA STUDENT versenyek kis léptékben a FORMULA 1 versenyek leképezései, úgy a tervezendő magyar pavilon a nagy nemzetközi versenyhelyszínek (Sepang, Abi Dhabi, stb)impozáns építményeit  leképező, hazai  viszonylatban újszerű építészeti formanyelvet kíván. (Míg a pilóták körében a FORMULA 1 előszobája a különböző gokart versenyek, vagy a Formula 3000, úgy a versenymérnökök számára a FORMULA STUDENT jelenti a királykategória mérnökké válásának első lépcsőjét!)

 Forrás: http://fshungary.hu/