palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Bujtor István filmfesztivál – filmes versenykategória

A Latinovits Emlékmű Alapítvány, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum, az Aktor Produkció, az Apolló Kulturális Egyesület és Balatonszemes Önkormányzata 2020-ban tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a BUJTOR ISTVÁN FILMFESZTIVÁL filmes versenykategóriáit filmes alkotók és alkotóközösségek, produceri irodák számára.


A fesztivál célja: emléket állítani Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező szellemi örökségének.

A XI. Bujtor István Filmfesztiválra – Bujtor István életművét szem előtt tartva, aki rendkívül sokoldalú és sok műfajban és stílusban alkotó színész és rendező egyéniség volt – minden témában és stílusban nevezhető alkotás.

A sokszínűség jegyében szívesen vesszük az alábbi alkotásokat:

  • a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készült alkotások, tekintettel a sokoldalú művész munkásságának e meghatározó szegmensére
  • valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt feldolgozó filmek
  • a költészet valamely eleme, egy vers feldolgozása, vagy költői életművek bemutatása filmes formanyelven, illetve eszközökkel
  • az emberi lét sokszínűségét, útkeresést bemutató film
  • drámai cselekményt vagy fordulatot feldolgozó, bemutató alkotás
  • a rendszerváltoztatás bármely személyes történetét feldolgozó film
  • a koronavírus járvány kapcsán bármely személyes vagy társadalmi vonatkozású, szórakoztató vagy drámai alkotás

Az alábbi műfaji kategóriákban lehet nevezni:

  1. fikciós rövid és egész estés játékfilm (1 perc és 100 perc közötti játékidő)
  2. dokumentumfilm, ismeretterjesztő film (legfeljebb 90 perc hossz)
  3. animációs rövidfilm (1 perc és 20 perc között)
  4. versfilm
  5. karanténfilm: a járvány veszélyeire tekintettel otthoni körülmények között mobiltelefonnal forgatott kísérleti film

Örömmel fogadjuk a fiatalos szemléletű, szubjektív alkotói megközelítéseket, valamint az eredeti szemléletű, a filmes formanyelvet tudatosan használó filmalkotásokat.
Nevezni a kiadási, megjelenési, befejezési dátum szerint 2019. január 1. után elkészült vagy még be nem mutatott filmekkel lehet.

Olyan filmmel nem lehet nevezni, amellyel a Bujtor Fesztivál bármely kategóriájában korábban nevezett alkotás volt.

Egy alkotó egy kategóriában legfeljebb 3 filmmel, több különböző alkotóval dolgozó alkotócsoport vagy produceri iroda legfeljebb 5 filmmel nevezhet.

Sorozat esetében egy epizódot lehet nevezni, ha egy egészként értelmezhető az adott rész. Rossz műfaji kategória megjelölés esetén a zsűri az adott produkció kizárását, esetleg átsorolását kezdeményezheti.

A zsűri elnöke: Janisch Attila
Fesztiváligazgató: Lutter Imre

Nevezni a nevezési lap, a filmes hozzájárulási nyilatkozat és a versenymű beküldésével, valamint a regisztrációs díj befizetésével lehet. A filmeket a nevezési lap beküldése után a szervezőktől kapott drive felületre lehet majd feltölteni. A nevezők a filmek jogával rendelkezők lehetnek, akik kifejezetten hozzájárulnak az alkotások térítésmentes, nyilvános vetítéséhez a fesztiválon, valamint a filmek képi és hangi anyagainak promóciós célra történő felhasználásához.
A filmek formátumát tekintve az alábbi az elfogadott: mp4 (H264) – kérjük ellenőrizni a lejátszhatóságot, és megtekintő kópiának 2 GB-nál kisebb verziót kérünk.

Nevezési határidő: 2020. május 31.

Regisztrációs díj: filmenként 5000,- Ft, amit a Magyar Versmondók Egyesülete alábbi számlaszámára kérünk befizetni: 16200106-11646259 Az átutalásnál a közlemény rovatban kérjük feltüntetni a nevezett film címét, valamint a „Bujtor Filmfesztivál” megjelölést. A regisztrációs díj befizetése nélkül a nevezés érvénytelen.

A felhívás letölthető a www.vers.hu oldalon, a Versenyek menüpontban, ahol a nevezési űrlap is megtalálható. A nevezéseket az alábbi linket megnyitva, az ott megjelenő elektronikus űrlap kitöltésével lehet véglegesíteni:
https://forms.gle/6jZpSZcnWBMV64rS7

Minden pályaműhöz külön pályázati adatlapot kell beküldeni. A nevezési lapon feltüntetett e-mail címre küldjük a visszaigazolást arról, hogy a nevezés beérkezett. (Ha a nevező 2 munkanapon belül nem kap visszaigazolást, azt jelezni szükséges az alábbi e-mail címen: magyarversmondok@gmail.com

A fesztivál hivatalos oldala: www.vers.hu/bujtorfilmfesztival

Aktuális információk: facebook.com/bujtoristvanfilmfesztival

Szakmai információ kérés és nevezés: bujtorfesztival@gmail.com

A Bujtor István Filmfesztivál helyszíne és időpontja: Balatonszemes – 2020. augusztus 17-20.
Rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet esetén a szervezők a fesztivált online térben rendezik meg.
A filmeket előzsűri válogatja a versenyprogramba. A beválogatott alkotásokat közönség előtt vetíti a Balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a szabadtéri mozi a Szemesi Nyármarasztó Napok keretében, a Bujtor István Filmfesztiválon. A filmeket a fesztiválon a vetítést követően szakmai zsűri értékeli, az alkotókkal a vetítések között szakmai beszélgetések zajlanak. A műfaji kategóriák nyertesei, alkotói, alkotócsoportjai 1 millió forintos összdíjazásban részesülnek, filmjük pedig bekerül a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál programjába is. A fődíj minden kategóriában a rangos Bujtor István-díj.