palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ösztöndíj műfordításra

Magyar FordítóHáz Alapítvány ösztöndíjA Magyar Fordítóház 1998. januári megnyitása óta folyamatosan fogadja azokat a külföldi fordítókat, akik magyar szépirodalmi, bölcseleti, társadalomtudományi műveket fordítanak saját nyelvükre. A Fordítóházban a fordítók magyar nyelvi közegben dolgozhatnak, találkozhatnak kortárs magyar írókkal, és megismerhetik a magyar irodalom legújabb alkotásait.

A Fordítóház Budapesttől 125 km-re, a Balaton északi partjának egyik legszebb településén, a nagy kulturális hagyományokkal rendelkező Balatonfüreden található. A több mint száz éves, felújított épület, a Lipták Villa egész évben nyitva van, és egyszerre hat vendéget tud fogadni. A munkát hatezer kötetes könyvtár, hét számítógép, internet, nyomtató, fénymásoló, telefon és fax segíti. A házban jól felszerelt konyha található. A vendégek ösztöndíjukból fedezik ellátásuk költségeit. A Fordítóházat a legjelesebb kortárs magyar képzőművészek alkotásai díszítik.

A fordítóknak a Magyar Fordítóház Alapítványhoz kell eljuttatniuk pályázatukat. A fordítandó mű terjedelmétől függően 2-4-6-8 hetes időtartamra szóló ösztöndíjat nyerhetnek el. A pályázatokat a Magyar Fordítóház Alapítvány öttagú kuratóriuma folyamatosan bírálja el. A pályázathoz nem tartozik formanyomtatvány; munkatervet, publikációs jegyzéket, életrajzot és kiadói szerződést vagy szándéknyilatkozatot kell tartalmaznia.

Az ösztöndíj összege
120 000 Ft, amely fedezi a fordító ott-tartózkodásának költségeit, kulturális igényeinek kielégítését és részben útiköltségét.

Scholarship

Translators can apply at The Hungarian Translators House Foundation with project plans of translating Hungarian literature or works in the field of social sciences. Candidates should submit a project plan with the work to be translated, their CV’s, a list of their publications and, if possible, a publisher’s contract. The scholarship is 120.000 HUF per month. The duration of the scholarship is 2-4-6-8 weeks.

Hungarian Translators House Foundation / Magyar Fordítóház Alapítvány,
H-1094 Budapest, Tűzoltó u. 5.
Phone/fax: (361) 215 40 75.
E-mail: mfordhaz@t-online.hu
http://www.c3.hu/forditohaz