palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a Tokaj–Zemplén-Abaúj térség turisztikai arculatának megtervezésére

A Tokaj-Hegyalja, Zemplén-Abaúj térségi TDM szervezet kreatív pályázatot hirdet a térség turisztikai arculatának megtervezésére.

Termék: Tokaj-Hegyaljai borvidék, Zemplén-hegység, Abaúj, Bodrogköz, Taktaköz, Hegyköz, Hernád-völgye – területeket/kistájakat magába foglaló turisztikai desztináció (fogadóterület, célterület)
illetve, a fenti területen megtalálható turisztikai termékek: borvidék-borturizmus, kulturális turizmus, aktív+kaland turizmus, öko (+falusi) turizmus.

A megbízás indoka: Több mint 100 településen közel 500 turisztikai szolgáltató piacra jutásának segítése érdekében létrejött a Tokaj-Hegyalja – Zemplén – Abaúj Térségi TDM Nonprofit Kft,(a fent leírt területet lefedve) melynek kiemelt feladata lesz a jövőben a térség márkaépítése és marketing kommunikációja, minél több vendég célterületre történő vonzása. A Kft-t turisztikai egyesületek hozták létre, a Kft tehát elsődlegesen a tulajdonosok tagságának az értékesíthetőségét szolgálja.
Az elmúlt hónapokban közel 20 hasonló szervezet jött létre országosan, melyek mindegyike elkezdi a saját arculatát építeni, majd elindítja a kifelé irányuló kommunikációját. Amennyiben lemaradunk, az jelentős versenyhátrányt fog eredményezni desztinációnkban. Ezért ki kell alakítani egy új arculatot a térségnek, mellyel elkezdhetjük az egységes, kifelé irányuló kommunikációt. Fontos: az arculatnak nem a megbízó kft-ről, hanem a fent leírt közös termékről kell készülnie.

Célok: Egy olyan új arculat kialakítása, mely az élmény alapú bemutatásra fókuszál. Olyan érzést kelt, mintha a vendég egy élménytárból csemegézne. Fiatalos, lendületes, friss, természetes, vidám, divatos, de mindemellett a hagyományokat és értékrendet tisztelő. Jól és könnyen beazonosítható, egyedi, mással össze nem téveszthető, könnyen kommunikálható. Honlapon, álló, fekvő kiadványokon, információs táblákon, névjegyen, levélpapíron jól alkalmazható legyen. Szükséges, hogy a térségi arculaton belül az egyes tájegységek megkülönböztethetőek legyenek, így önállóan is kommunikálni lehessen őket (Tokaji Borvidék, Hegyköz, Bodrogköz, Taktaköz, Hegyköz, Abaúj, Hernád-völgye).
Azt sugallja: fel akarjam fedezni a szőlőt, a borokat, a zöldellő erdőket, az „élő” történelmet és kultúrát, megismerni a sok legendát ami Tokaj-Hegyalján kering,mindezt vidáman, felszabadultan.

USP: termék előnyök, – kiemelt előnyök

 • Tokaj-Hegyalja Világörökség, a Tokaji a borok királya, a királyok bora (nemzetközileg ismert), több mint fél évezredes múlttal rendelkező borászati hagyományok.
 • Vadregényes, érintetlen, jó levegőjű természeti környezet a síkság és a hegyvidék találkozásánál formálódott terület, ahol megtalálhatóak
 • az aktív pihenést előnyben részesítők igényeit kielégítő aktív lehetőségek (kalandpark- téli-nyári síelés, ökotúrák, tanösvény-hálózat, Kék túra útvonal, EuroVelo11, termálfürdő, Hegyalja Fesztivál, bányatúra, ásványgyűjtő túra, Rákóczi és Kossuth túra, Szent Erzsébet út, Mária-út, vízi turisztikai szolgáltatások a Bodrogon és a Tiszán, holtágak, horgász lehetőségek)
 • a kulturális értékeket keresők igényeinek megfelelő helyek, szolgáltatások (Zempléni Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, várak, kastélyok (füzéri, boldogkői, sárospataki, regéci vár, kastélyok stb; Vizsolyi Biblia, Kazinczy Levéltár, Kazinczy emlékhelyek, A Magyar Nyelv Múzeuma, Kossuth emlékhelyek, Magyar Kálvária, Csodarabbi)
 • Helyi termékek: a Tokaj-hegyaljai bor és Hegyközi pálinka, Szerencsi csoki, gönci barack, méz, taktaközi mangalica és tejtermékek kóstolásának lehetőségei és a falusi turizmusban előállított helyi termékek: mézeskalács, kecskesajt stb. Borfesztiválok. Kézművesség, kádármesterség, fafaragók, kosárfonók, kerámia

Az arculattervezés jelen pályázati körben az alábbiakra terjedjen ki:

 • logó
 • turisztikai portál arculata (termék és területi alapú aloldalakkal)
 • térségi turisztikai táblarendszer arculata

Ismert tényezők:

 •   célcsoportok: turisztikai termékekként eltérőek lehetnek
 • Borturizmus: konzervatív igényes, sokrétű igényes; Családosok (30-45); 25-55 év vezető beosztásúak, menedzserek, cégtulajdonosok; 20-30 közötti párok  40-60 közötti tehetősebb párok; 18-25 év közötti fiatal baráti társaságok
 • kulturális turizmus: sokrétű igényes, konzervatív igényes, idősebbek, gyerekcsoportok
 • aktív turizmus: beilleszkedett mértékletes, megkapaszkodó, konzervatív igényes, gyermekes családok (26-35), 18-25 év közötti baráti társaságok, gyermekcsoportok, nyugdíjasok
 • ökoturizmus: beilleszkedett mértékletes, megkapaszkodó, tudatos

 • piackutatási adatok, motivációs adatok,: Zemplénről és Tokaj-Hegyaljáról is készült ilyen felmérés, de lényegében Tokaj-Hegyalján a bor, Zemplénben az érintetlen természet a fő motiváció. Mindkét esetben újrapozícionálásra van szükség, mely a meglévő attitűdöket kibővíti, megfiatalítja, divatosabbá teszi.

 

Segítő információk, kötelező elemek: A megbízó tulajdonosai körét 5 egyesület alkotja, melyek helyi szinten foglalkoznak a turizmus-szervezéssel. Mind az 5 egyesületnek készültek már kiadványai különböző arculattal, logókkal. Lehetőség szerint ezeket is figyelembe kell venni a közös arculat kialakításakor (www.eszakzemplen.hu, www.zemplen-turizmus.hu, www.tokaj-turizmus.hu, www.abatur.hu, www.sarospatak.eu )

Használt szlogenek (a településnevek a helyi szervezetek központját jelölik):

 • Sárospatak: A szabadság ősi földje
 • Füzér: Természetesen Zemplénben
 • Tokaj: A családbarát borvidék
 • Telkibánya: Itt valódi élmények várnak
 • Sátoraljaújhely: Kaland és kultúra természetesen, ZemplÉN kalandos légyitt

A kiválasztás menete: A beérkezett arculatterveket az öt TDM szervezet tagságával (közel 500 turisztikai szolgáltató) megszavaztatjuk. Mind az öt TDM szervezet minden tagjának egy szavazata van, a legtöbb szavazatot kapó arculatterv nyer.

A pályázaton való részvétel feltételei

 • A pályázat egyfordulós.
 • Pályázni csak olyan tervvel lehet, amely más személy szerzői és iparvédelmi jogát nem sérti.
 • A pályázók a pályázat benyújtásával elfogadják a pályázati kiírásban foglalt feltételeket és alávetik magukat a Kiíró döntésének. A Kiíró döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.
 • A pályázók vállalják, hogy a pályamunkák elkészítésénél más, védelem alatt álló alkotásokat nem használnak fel, tisztán grafikai elemekkel dolgoznak.
 • A pályázat beküldésével a pályázó automatikusan beleegyezik a pályamű nyilvánosságra hozatalába.
 • A legtöbb szavazatot kapó arculat tervezőjével szerződést kötünk a teljes arculat (kiadvány, prezentáció, plakát, hírlevél, stb.) kidolgozására és a turisztikai portál összes arculati aloldalának a megtervezésére.
 • A nyertes pályamunkák alkotója a pályamunkának a pályázatra való benyújtásával és a szerződéssel hozzájárul ahhoz, hogy a Tokaj-Hegyalja – Zemplén – Abaúj térség a létrejött szellemi alkotáson az egész világra kiterjedő, valamennyi ismert felhasználási módra kiterjedő, kizárólagos felhasználási joggal rendelkezzen.

A pályázat díjazása: a díjnyertes pályázóval a szervezet nettó 300.000 Ft értékű szerződést köt a teljes arculat megtervezésére.

A pályázat benyújtási határideje: 2012. március 10.

Bírálat határideje: 2012. március 20.
Szerződéskötés a nyertessel: 2012. március 25.
A nyertes pályázó vállalja, hogy 2012. április 10-ig a portál grafikai arculatát véglegesíti a LiveGuide TDM szoftver fejlesztőivel egyeztetve.

A pályázatot digitális formában, e-mailen kell benyújtani, PDF formátumban, az egyes elemek (honlapterv, logó, tábla) jpg formátumban is beküldendőek.

A pályázatokat e-mailen kérjük eljuttatni a julia.nagy@tokaj-turizmus.hu e-mail címre.

Forrás: http://www.tokaj-turizmus.hu/