palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat artistaművészek és utazócirkuszok számára

Pályázat artistaművészek és utazócirkuszok számára. Beadási határidő: 2020. május 18. éjfél.

A Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetre, valamint más országok hasonló rendelkezéseire tekintettel nem adottak a cirkuszművészet területén az előadások, fellépések megtartásának feltételei, így számos artistaművész elesik a fellépési díjától. A kialakult helyzetben a pályázat lehetőséget kíván teremteni, hogy a pandémiás időszak elmúltával, a veszélyhelyzet utáni időszakra fellépésekre, előadásokra felkészülve a pályázók kulturális szolgáltatásokat nyújtsanak.

Pályázati kiírás artistaművészek számára

A pályázatra olyan 18. életévüket betöltött, a cirkuszművészetben életvitelszerűen dolgozó artistaművészek jelentkezhetnek, akik a 2020. március 11. utáni időszakra szerződéssel vagy szerződéses ajánlattal rendelkeztek, de a kihirdetett veszélyhelyzet miatt ezek a megbízások nem teljesültek, és nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel.

A pályázati cél megvalósításának időtartama a veszélyhelyzet visszavonását, a korlátozások feloldását követő 3 hónap, mely időszak meghosszabbítható. Az igényelhető támogatás fejenként maximum 50.000 forint fellépésenként, maximum 300.000 forint.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előadóművészeti szolgáltatás/megbízási díj jogcímen adhat támogatást, más jogcímen benyújtott pályázatot nem tudunk befogadni. A számlával nem rendelkező artistaművészek részére a kifizetett megbízási díjból az adók és a járulékok levonásra kerülnek.

A pályázat benyújtásához három melléklet szükségeltetik: pályázati adatlap, szakmai önéltrajz, fotó vagy videó a zsánerről. A pályázati dokumentációt az info@circus.hu e-mailcímre kérjük elküldeni, „Köszönjük, Magyarország! 2020” tárgymegjelöléssel, legkésőbb 2020. május 18. éjfélig.

A benyújtott pályázatokat a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ illetékes kollégái egybegyűjtik és előkészítik a kuratórium részére döntéshozatalra. A kiválasztott, nyertes pályázókkal a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. szerződést köt a művészeti program megvalósítására, ami alapján 80% előleget kifizet. A veszélyhelyzet feloldását követően megvalósított művészeti szolgáltatások teljesítési igazolásának benyújtását követően kerül sor a fennmaradó 20% kifizetésére.

A kialakult helyzetben fontos szempont, hogy Magyarország minden szegletébe eljuthassanak a művészeti programok, és elsősorban vidéki helyszíneken, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ajánlásával, a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósuljanak meg. A támogatási szerződésben a pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy a pandémiás helyzetet követő 3 hónapon belül meghatározott számú fellépést teljesít Magyarország kulturális intézményeiben. A vállalási díj magában foglalja a fellépéssel kapcsolatos valamennyi költséget, így a helyszínekre való eljutás költségét is. Csoportos műsorszám esetén több artistaművész közösen is nyújthat be pályázatot.  A fellépések koordinálásában segítséget nyújt az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet).

Csak olyan művészek pályázhatnak, akik egyéb segélyben, támogatásban nem részesültek a pandémiás helyzet következtében.

Pályázati kiírás utazócirkuszok számára

A pályázatra olyan sátorral rendelkező magyarországi utazó cirkuszok jelentkezhetnek, akik turnét indítottak a 2020. március 11. utáni időszakra, de a turné a veszélyhelyzet miatt nem indult el, vagy megszakadt.

A pályázati cél megvalósításának időtartama a veszélyhelyzet visszavonását, a korlátozások feloldását követő 3 hónap, mely időszak meghosszabbítható. Az igényelhető támogatás maximum 1.500.000 forint (+áfa) előadásonként. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előadóművészeti szolgáltatás/megbízási díj jogcímen adhat támogatást, más jogcímen benyújtott pályázatot nem tudunk befogadni.

A pályázat benyújtásához a pályázati adatlap kitöltése szükséges.

Pályázati dokumentumok

Pályázat utazócirkuszok számára
Pályázat artisták számára

A pályázati dokumentációt az info@circus.hu e-mailcímre kérjük elküldeni, „Köszönjük, Magyarország! 2020”. tárgymegjelöléssel, legkésőbb 2020. május 18. éjfélig.

A benyújtott pályázatokat a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ illetékes kollégái egybegyűjtik és előkészítik a kuratórium részére döntéshozatalra. A kiválasztott, nyertes pályázókkal a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szerződést köt, amely alapján maximum 3 előadást megvásárol, és 80% előleget kifizet. A veszélyhelyzet feloldását követően, a megvalósított előadások után kerül sor a fennmaradó 20% kifizetésére.

A pandémiás helyzet feloldását követően fontos lesz, hogy az előadó-művészetben dolgozók művészetükkel hozzájáruljanak az ország fellélegzéséhez, újjáéledéséhez, kiemelt szempont, hogy Magyarország minden szegmensébe eljuthassanak a programok. Az utazó cirkuszok turnéjuk során számos nagyvárosban, kisebb településen fellépnek, tömegeket tudnak megszólítani. A cirkuszművészeti ágazat azzal tudja háláját kifejezni a veszélyhelyzetben is helyt álló, a vírus megfékezéséért, a betegek gyógyításáért – néha erejükön felül – dolgozó egészségügyi, rendvédelmi, egyes szolgáltató szektorokban dolgozóknak, ha előadásaikon vendégül látják őket. A pályázat keretében a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által megvásárolt maximum 3 előadást az utazócirkusz térítésmentesen felajánlja az adott település számára.  A települések illetékeseivel a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ vállalja az egyeztetést, a lebonyolítás az utazó cirkusz feladata.