palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat szociális lakhatási fejlesztésekre

habitat pályázatA Habitat for Humanity pályázata civil szervezetek, non-profit szervezetek, egyházak és önkormányzatok számára önkéntesek közreműködésével végezhető
szociális lakhatási fejlesztésekre.

A pályázat keretében keresett partner: A Habitat for Humanity olyan partnereket keres, akik 2011-ben szociális lakhatási fejlesztést terveznek, és ahol a munka egy részét vagy egészét önkéntesek is el tudják végezni.

Feladatmegosztás: A partner szervezet biztosítja a tervezést, a projekt előkészítését, a speciális szakembereket és az építőanyagot. A Habitat biztosítja az önkénteseket és az önkéntesek munkáját irányító építésvezetőt, valamint egyeztetés alapján egyéb, a projekthez kapcsolódó feladatot is tud vállalni.

Támogatandó projektek: szociális lakhatási célokat szolgáló új épület építése vagy meglévő épület/otthon/lakás átalakítása vagy kisebb felújítása pl. hajléktalanszálló, gyermekotthon, idősek otthona, önkormányzati szociális bérlakás stb.

Pénzügyi segítség: Az önkéntesek biztosításán kívül szükség esetén a Habitat a projekt részleges előfinanszírozását is tudja vállalni, ebben az esetben kedvezményes részletfizetési lehetőséget tudunk adni akár a partner szervezetnek, akár a segített családoknak.

A támogatandó projekt akkor eredményes, ha:

 • a Habitat által biztosított önkéntesek munkája révén olcsóbb lesz a beruházás;
 • helyi szinten a partner szervezettel együtt példát adunk az önkéntességre és a társadalmi összefogásra a rászorulók érdekében;
 • az önkéntesek úgy érzik, hogy fontos és hasznos volt az ő hozzájárulásuk a projekt sikeréhez.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek azok a projektek, ahol a beruházás kedvezményezettjei (jövőbeni lakók) is részt vesznek a munkálatokban, az önkéntes csoportok megismerhetik azokat, akiknek segítenek.

A projekt várható kezdete: 2011. március

A Habitat partnerséggel járó előnyök a partnerek számára:

 1. A Habitat hozzájárul a partner szociális lakhatási feladatainak megoldásához
 2. A partner gazdagodik egy nagyhírű nemzetközi szervezet szaktudásával, kapcsolatrendszerével
 3. A Habitat segíti helyi szinten az önkéntesség és szolidaritás előmozdítását
 4. A Habitat külföldi önkéntesei fellendítik a helyi turizmust
 5. Vállalati önkéntesnapjaink szélesebb körben ismertté teszik a települést és a partner szervezet küldetését
 6. Sajtónyilvánosság
 7. Példát adhatunk non-profit szervezetek együttműködésére
 8. A projekt katalizátorként hathat a helyi szociális lakhatási fejlesztésekre

Kik pályázhatnak: civil szervezetek, non-profit szervezetek, egyházak és önkormányzatok – bármely olyan szervezet, amely non profit módon szociális lakhatási projektet tervez 2011-ben.

A pályázat lebonyolításának módja:

 1. A mellékelt pályázati dokumentáció benyújtása határidőre
 2. A beérkezett pályázatok előminősítése
 3. A legesélyesebb pályázókkal személyes konzultáció a helyszínen
 4. Döntés a nyertes pályázókról

Hány szervezet nyerhet?
Ideális esetben 3 szervezet nyerhet, de ez a pályázók által tervezett projektek önkéntes munkaóra igényétől illetve a Habitat önkéntes-toborzó kapacitásától függ. 2010-ben a Habitat több mint 300 önkéntessel kb. 10.000 órányi munkát tud elvégezni, a 2011-es évben is hasonlóra számítunk, de ez részben attól is függ, hogy mennyire vonzó projektekkel pályáznak a leendő partnerek. 2010-ben 1 nagy projektre (Miskolci Autista Alapítvány autista otthon építése), és 2 kisebb projektre (Budapest VIII. kerület és Nagykanizsa szociális bérlakások felújítása) szerződtünk.
Megjegyzés: a Habitat jelen pályázat keretében 2011-ben megvalósuló projektekhez keres önkénteseket fogadó partnereket. Mivel azonban az önkéntesség meghatározó és állandó eleme a Habitat programjának, elképzelhetőnek tarjuk hosszabb távú, több évre szóló partnerségek kialakítását is hasonló projektekre.

Kik a Habitat önkéntesei?
A Habitat építkezéseken az önkénteseknek két nagy csoportja van:

 • A Habitat for Humanity International az ún. Global Village program keretében évente több száz amerikai, kanadai, nyugat-európai önkéntest toboroz a magyar Habitat számára. A külföldi önkéntesek 10-15 fős csoportokban érkeznek, átlagosan 10 napot töltenek Magyarországon, legalább 1 hetet dolgoznak napi 8 órában, az utazásuk és itt-tartózkodásuk minden költségét maguk fedezik. A Habitat Magyarországon az elmúlt 13 évben több mint 200 ilyen csoport munkáját, utazását, szabadidős programját szervezte meg, főként az ő segítségükkel épült fel 150 új, könnyűszerkezetes lakás rászoruló családok számára.
 • A Habitat jelentős CSR programot működtet, melynek keretében évente 5-10 nagyvállalat munkatársai vesznek részt a Habitat építkezésein. Ez kiváló alkalom a társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás kifejezésére illetve céges csapatépítésre. Ennek a programnak a keretében a 14 év alatt több mint száz vállalati önkéntes napot szerveztünk, melyen összesen több mint 2500 önkéntes vett részt.

A pályázat beadásának határideje: 2010. május 20.

Letölthető pályázati dokumentáció:

Pályázati kiírás 2011-es önkéntesbarát építkezésekre
Pályázati dokumentáció

További információ: www.habitat.hu, www.habitat.org

A pályázatokat postán és elektronikusan is kérjük a következő címekre:

HFHI Hungary Nonprofit Kft.
1062 Budapest Podmaniczky u. 91.
Elektronikus formában: habitat@habitat.hu

Kapcsolat: A pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel Rihay Zsuzsa programfelelőshöz fordulhatnak.
T: 06-1-354-10-84, +36-20-985-0896; email: habitat@habitat.hu

Forrás: http://www.habitat.hu