palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Bükki Nemzeti Park fotópályázat

Bükki Nemzeti park pályázatA Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fotópályázatot hirdet „A Bükki Nemzeti Park” című fotóalbumban történő megjelenésre. Olyan képeket várunk, amelyek az alábbi tematika szerint bemutatják a Bükk hegységben található természeti és kulturális örökséget, a karakteres tájrészleteket, e vidék különös és egyedi értékeit, az itt élő, az itt munkálkodó emberek életét.

A fotóalbum tematikája (25 témakör):

Természeti örökség

  1. Földtani-természetföldrajzi témájú fotók
  2. Karszt témájú fotók (barlangok, felszíni karsztformák)
  3. Vizek (források, patakok, tavak)
  4. A növényvilágot bemutató fotók (fajok, társulások)
  5. Erdőrezervátumok
  6. A Bükk állatvilága (fajok, élőhelyek)
  7. Természetvédelem (aktív természetvédelmi tevékenység, védett fajok, kezelési tevékenységek, fajmegőrzési programok stb.)

Ember a Bükkben

  1. Őskőkori kultúrák nyomai („ősemberbarlangok”)
  2. Régészeti vonatkozású helyszínek, műemlékek (pl. földvárak, erődített őskori telepek, várak, kolostorok)
  3. Utak a Bükkben (középkori utak, kisvasutak, zarándokutak, turistautak stb.)
  4. Erdőgazdálkodás és erdei iparok (ipari műemlékek)
  5. Természetjárás, ökoturizmus, aktív turizmus

Tájak, tájrészletek

  1. Az „Óriások asztala” – a Bükk-fennsík (Nagy-fennsík)
  2. A „Kövek vonulata”
  3. A Bél-kő
  4. A Garadna völgye és a Kis-fennsík
  5. Szurdokvölgyek, mészkőszirtek – Északi-Bükk
  6. Vulkanitok – Délnyugati-Bükk (Szarvaskő környéke)
  7. A „kisgyőri Galyák” – Délkeleti-Bükk
  8. A Hór-völgy
  9. Tufasziklák, „kaptárkövek” – Bükkalja (kőkultúra)

Egyéb

  1. Évszakok a Bükkben
  2. Légifotók
  3. Archív fotók
  4. Hangulatok

Elsősorban a Bükk hegység értékeinek bemutatása, dokumentálása a célunk, ezért a zsűri a művészi kompozíción túl, elsősorban a bemutatott téma informatív (tájékoztató, ismeretközlő, dokumentatív, didaktív) jellegét veszi figyelembe.

A pályázaton az vehet részt, aki a pályázati feltételeket elfogadja.

A beküldés feltételei, lehetőségei, és a pályázatok elbírálása

  • A pályaművek lehetnek digitális fotók, vagy hagyományos technikával készült és utólag digitalizált (beszkennelt) felvételek. Csak manipulálatlan képeket fogadunk el. (Nem számít manipulálásnak a kép 25%-nál kisebb mértékű megvágása, a teljes képet érintő, kismértékű színkorrekció, a színes felvétel fekete-fehérré alakítása és a szkennelési/digitalizálási hibák retusálása.)
  • A beadható képek száma: szerzőként maximum 10 db. Képsorozatokat is elfogadunk. Például a 22. tematika (Évszakok a Bükkben) esetében ugyanazon tájrészletet különböző évszakban bemutató felvételeket sorozatba lehet rendezni. Egy sorozat – amely maximum négy képből állhat – egy képnek számít.)
  • A pályázók a digitális felvételeiket a BNP által létrehozott képfeltöltő webes felületen tölthetik fel 2010. július 15-től szeptember 15-ig. A képfeltöltő a www.bnpi.turul-lab.org (a www. előtag fontos!) URL-en érhető el. Első lépésként a kezdőlap alján található „Jelentkezés” űrlapot töltse ki, majd a jelentkezést követően a jobb oldalt lépjen be a megadott e-mail, jelszó párossal. A képeket a „Kép feltöltése” menüpont alatt lehet feltölteni. Kérjük, hogy a pontos kategóriák kiválasztásához használják a kiírásban szereplő, magyarázattal ellátott kategórialistát! A kategória kiválasztása, a cím és a kép pontos megnevezésének/leírásának megadása kötelező: a kép által ábrázolt növény, állat, társulás, tájrészlet, földtani képződmény, kultúrtörténeti érték pontos megnevezése, szükség szerint leírása.
  • A feltöltendő képeknek a következő feltételeknek kell megfelelnie:
    • A kép kiterjesztése JPEG (.jpg, .jpeg, .JPG, .JPEG)
    • A kép mérete nem több 10 MB-nál
    • Fekvő képnél a szélesség maximum 1400 pixel lehet
    • Álló képnél a szélesség maximum 1000 pixel lehet
  • Feltöltésnél a kép neve nem számít, mivel azt automatikusan átnevezzük. A feltöltött képeket a „Kezdőlapon” (Galéria) lehet ellenőrizni, és a feltöltést követő 3. napig lehet törölni. A feltöltött képeket csak a feltöltő és a zsűri láthatja. A zsűri tagok csak a kép adatait láthatják, a feltöltőkét nem.
  • A képfeltöltő felületen lévő Nyilatkozat elfogadása (kipipálása) a jelentkezés feltétele.
  • Ha a képeket a pályázó CD-n küldi be, pályázati anyagát a következő címre várjuk: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3304 Eger, Sánc u. 6. (A borítékra írják rá: „Fotóalbum”.) Ebben az esetben egy külön file-ben kérjük feltüntetni a képek listáját: a képek sorszámát követően szerepeljen a kép címe, valamint a kép által ábrázolt növény, állat, társulás, tájrészlet, földtani képződmény, kultúrtörténeti érték pontos megnevezése, szükség szerint leírása. A CD-n történő jelentkezés esetén jelentkezési adatlapot és nyilatkozatot kell csatolni (letölthető a www.bnpi.hu honlapról), amely tartalmazza a pályázó nevét, címét, telefonszámát.
  • Az előzsűrizést követően a második fordulóhoz digitális formában, (digitálisan feldolgozva, tif-formátumban, A3-as méretre vonatkoztatott 300 dpi-s méretben nyomdaelőkészített minőségben) vagy dia formában kérjük be a képeket. Dia esetén a BNPI alvállalkozója végzi a képek nyomdai előkészítését. A nyertesek postai úton, CD-n juttassák el az elektronikus képeket, valamint a diákat.
  • A pályaművek elbírálását természetfotósok, természetvédelmi szakemberek, pedagógusok végzik. A legjobbnak ítélt képeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „A Bükki Nemzeti Park” című fotóalbumban jelenteti meg, valamint a természeti és kulturális örökség megismertetését, bemutatását és ezen értékek megőrzését szolgáló kiadványaiban, honlapján külön díjazás nélkül felhasználja, továbbá a fotókból rendezett kiállításon bemutatja. A zsűri által kiválasztott képek felhasználói joga a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot illeti meg.
  • Az albumban történő megjelenésre elfogadott képek készítői képenként/sorozatonként 20.000 Ft-ot, valamint az elkészült fotóalbumot, továbbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványcsomagját kapják meg.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a „Nyilatkozat” elfogadásának/kitöltésének hiánya a pályázat automatikus kizárását vonja maga után.

A pályázatkírás PDF formátumban letölthető innen

További információ kérhető: Baráz Csaba (eger.barazcsaba@gmail.com)

Beérkezési határidő: 2010. szeptember 15.

Forrás: http://bnp.nemzetipark.gov.hu/