palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Airbus Fly Your Ideas innovációs pályázat

airbus fly your ideas2009-ben a párizsi le Bourget nemzetközi repüléstechnikai szakvásáron adták át az Airbus által első ízben meghirdetett „Fly Your Ideas” egyetemi innovációs verseny díjait, amivel a világ 82 országából jelentkező 2350 diák legjobbjainak teljesítményét ismerték el. A felhívással azokat a fiatal tehetségeket kívánta-kívánja a cég felkutatni, akik képesek a jövő repülésébe, az ezt kiszolgáló repülőgépekbe olyan új ötleteket, elképzeléseket vinni, amivel csökkenthető a repülés környezetterhelése.

Az Airbus évente 2 milliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre, ez az éves árbevételének több, mint 7%-a. A cég a tavalyi évben is legalább 300 új kutató-fejlesztő mérnököt kívánt világszerte fölvenni, és ez a lehetőség az idén is nyitva áll az érdeklődő fiatal szakemberek előtt – a lehetőségről bővebben:
http://www.airbus.com/en/careers/vacancies/

A már említett verseny 30 ezer eurós fődíját 2009-ben a University of Quensland „COz” névre hallgató csapata nyerte ricinus alapú biokompozitjával. A diákok a világon először készítettek egyetlen növényfajra alapozva olyan nagy szilárdságú kompozitot, amit elsősorban a kabin egyes elemeinek készítéséhez lehet fölhasználni. Érdekesség, hogy a három tagú csapat egyben három nemzetiséget is takar: a csapatot vezető Michael Heitzmann (27 éves) svájci, míg Alex Ng (25 éves Hong Kong-ból érkezett, mindketten a Department of Mechanical Engineering doktoranduszai. A harmadik diák Benjamin Lindenberger (26 éves), német, a stuttgarti egyetem „Aerospace Engineering” hallgatója, aki doktori csekeményének részfeladatait végzi Queensland-ben. A többi díjazott:

  • a „Solaire Voyager” csapat (Szingapúri Állami Egyetem), a napelem-cellák repülőgépbe integrálásával 15 ezer eurót nyert,
  • a „Big Bang Team” (Université Polytechnique, Valencia), ablak nélküli kabin-projektjével,
  • a „Kometa Brno”, Brno-i Egyetem, elektromos motorok használatának tervével a repülőgép földi manőverei alatt,
  • a „Stanford ADG”, Stanford University, USA, a több repülőgép egyidejű, fordított V-alakzatban való repülésére tett javaslatával.

Az Airbus honlapja szerint a pályázatot az idei évben újra meghirdették, a 3-5 fős csapatok regisztrációs határideje: 2010. NOVEMBER 30. déli 12.00 óra GMT szerint

Pályázati feltételek, részletes tudnivalók:
http://www.airbus-fyi.com/competition_open_to_all_students.php

Bővebb információk:
info@airbus-fyi.com – if you have a general enquiry about the Airbus FYI challenge.
uni@airbus-fyi.com – if you are a University Professor or other contact, and would like to ask the organisers a question.