palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

DIMOP

A Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) a közszolgáltatások elektronizálását és automatizálását finanszírozza. A program célja, hogy a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban gazdaság és a társadalom számára elérhető, rugalmas és stabil működési környezetet teremtsen meg. Az öt szakpolitikai célkitűzésből az „Intelligens Európa” (PO1) célkitűzés az innovációt, a digitalizálást, a gazdasági átalakulást, valamint a kis- és középvállalkozásokat támogatja.

A DIMOP a korábbi Közigazgatás- és Közszolgáltatási Fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) program folytatása, és három fő területet foglal magába. Magas szintű elektronizált és automatizált működő közszolgáltatások, amelyek többek között korszerű adatvédelmi megoldásokat, valamint a nyilvántartásokhoz való hozzáférés fejlesztését, és további szolgáltatások bevezetését célozza meg, amely révén szélesedik az állampolgárok elektronikus ügyintézése.

A program lehetőséget biztosít nemcsak a kormányhivatali szolgáltatások fejlesztésére, de a helyfüggetlen ügyintézés fejlesztését is támogatja. A nyilvántartások közötti átjárhatóság megkönnyíti az ügyintézést, és az elektronikus közszolgáltatások összehangolásában kiberbiztonsági tényezők is szerepet kapnak.

Az általános, központi informatikai fejlesztések mellett a DIMOP lehetőséget biztosít a helyi közszolgáltatások digitalizációjára, amely az okostelepülés-fejlesztés és önkormányzati szolgáltatásbővítés lehetőségét teremti meg. Olyan „okos” megoldások, mint a smart city folytatását, gyakorlati megvalósítását foglalja magába.