palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató verseny

balogh csibe tehetségkutató versenyA tehetségkutató verseny hagyománya és előzményei: A Pernye András-díjas Maloschik Róbert, a Bartók Rádió nyugdíjas jazz főszerkesztője 1998 és 2008 között tíz különböző jazz-hangszer 30 év alatti szólistái részére rendezett tehetségkutató versenyt.

Letölthető dokumentum

adatlap

Előzmények: Az elsőt 1998 tavaszán szervezte meg zongoristáknak az akkor 10 éve elhunyt Füsti Balogh Gábor emlékére. Annak a versenynek megosztott I. helyezését Oláh „Tzumo” Árpád és Szabó Dániel kapta. II. Balázs József (Balázs Elemér Group), míg III. helyezett Pataj György (Police Big Band) lett. 1999 tavaszán következett a szaxofonosok részére kiírt Ablakos Lakatos Dezső Tehetségkutató Versenyt, ahol ismét két I. helyezettje volt: Bacsó Kristóf (Modern Art Orchestra) és Zana Zoltán (Budapest Jazz Orchestra) személyében. 2000 tavaszán a gitárosoknak szervezett Zoller Attila Tehetségkutató, amit Pusztai Antal nyert. 2001 tavaszán került sor a Garai Attila Jazz Ének Tehetségkutató Versenyre, amely a belgrádi illetőségű Boros Júlia győzelmét hozta. 2002 tavaszán a dobosok következtek a Kovács Gyula Tehetségkutatóval. Itt Pecek Lakatos András (Pecek Trió) végzett az élen. 2003-ban párhuzamosan került sor a Vajda Sándor Jazz Bőgő és a Dandó Péter Jazz Basszusgitár Tehetségkutatóra. A bőgősök versenyét Pecek Lakatos Krisztián (Pecek Trió) nyerte. A basszusgitárosok között Horváth Plútó József végzett az élen. Három évi szünet után 2006 tavaszán került megrendezésre a Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutató, ahol Sárközi Lajos győzött.

2007 tavaszán következett a Zsoldos Ernő Jazz Harsona Verseny, amit Korb Attila (Modern Art Orchestra, Bohém Ragtime Band) nyert meg. 2008 tavaszán bonyolódott le a trombitások részére kiírt Tomsits Rudolf Tehetségkutató, amit Koós-Hutás Áron nyert meg. Ez utóbbi verseny gálaestjét a Budapest Jazz Club rendezte meg 2008. május 24-én, ahol a helyezettekkel és a kísérő trióval (Cseke Gábor-Hárs Viktor-Sramkó János) együtt zenélt a zsűri díszelnöke, a világhírű angol trombitás Gerard Presencer is.

Tervek a 2011-es versenyre:
Mivel a 2011 tavaszára tervezett Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny névadója (1940-2001) mind zenésztársai, mind a jazzrajongók körében nagyon népszerű volt, ráadásul pont 10 éve 2001. május 2-án hunyt el 61 éves korában, így azt gondoljuk, hogy a tehetségkutató verseny méltó megemlékezésre adna alkalmat, és egyúttal a 30 év alatti tehetséges zongoristák újabb nemzedékének nyújtana lehetőséget a bemutatkozásra.

A háromfordulós versenyt 2011 februárban hirdetnénk meg. Az első forduló (demók beküldése: határidő 2011. március 31.) végén a zsűri (Maloschik Róbert, Tzumo Oláh Árpád, Balogh Attila (Balogh „Csibe” ütőhangszereken játszó fia) összeül és a demók értékelése után kihirdeti a 10 zongorista nevét, akik az április 17-i elődöntőben, (mely a második forduló) felléphetnek. A zongoristák három számot (szóló, ballada és „up tempo”) játszanak, maximum 20 perc időtartamban.

Az elődöntőben bemutatott három szabadon választható darabból a pályázóknak két művet magyar szerzőtől kell választaniuk az alább felsoroltak közül:

1.    Binder Károly „In illo tempore”
2.    Csanyi Zoltán „Mario’s Island”
3.    Csík Gusztáv „Enjoying Every Minute with You”
4.    Füsti Balogh Gábor „Ma reggel jól ébredtem”
5.    Gárdonyi László „Reggae for Zbiggy”
6.    Gonda János „Visions of Memory”
7.    Hulin István „Roulette”
8.    Kaltenecker Zsolt „Still Around”
9.    Márkus Tibor „Puppet Theatre”
10.    Nagy János „Waterfront”
11.    Oláh Kálmán „Always”
12.    Pleszkán Frigyes „Crazy Boogie”
13.    Regős István „Sohasem késő”
14.    Révész Richárd „Flamenca Espana”
15.    Sárik Péter „I’ll Catch You”
16.    Szabó Dániel „Camel Gallop”
17.    Szakcsi Lakatos Béla „A Little Gypsy Song for You”
18.    Vukán György „Endless Love”

A zongoristákat Horváth „Plútó” József nagybőgőn (kívánság esetén basszusgitáron) és Pecek Lakatos András dobon kíséri. Ezután a zsűri visszavonul, és pontozással megállapítja, mely öt versenyző jut be a döntőbe (harmadik forduló), amit 2011. május 1-én, az évforduló előtt egy nappal tervezünk megrendezni. A döntőben a zongoristák két számot játszanak, maximum 15 perc időtartamban, amiből az egyik kötelező: az elhunyt zongorista saját szerzeménye (Balogh Jenő „Salute to Oscar), míg a másik egy szabadon választott darab lehet.

A döntő után a zsűri visszavonul, majd kihirdeti az eredményt.

Információ:

BUDAPEST JAZZ CLUB
1088 Budapest, VIII. Múzeum utca 7.
Telefonszám: 267-2610 (koncertnapokon 17-23 óráig)
info@bjc.hu

Tel: +36 70 413 9837

Forrás: http://www.bjc.hu/