palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A játéktervezés, mint a felhasználószerzés eszköze

A videójátékoknál és más online játékok esetében a játékmenet és funkciók tudatos megtervezése jórészt már azelőtt eldönti a játékok sikerét, mielőtt a felhasználók egyáltalán véleményt mondhatnának róla. A videó játékok esetében a játék ára, az egyéb online játékok, például kaszinók esetében pedig az olyan bónuszok, mint az ICE Casino bonus elérhetősége eleve meghatározza a potenciális érdeklődők számát. Persze az, hogy valaki megvesz egy videójátékot vagy regisztrál egy online kaszinó oldalra még nem jelenti azt, hogy hosszú távú játékos is lesz belőle. A videójátékok játékmenetét, funkcionalitását és látványvilágát egyaránt meghatározzák azon törekvések, amelyeken keresztük a játékfejlesztők minél több új játékost akarnak megszólítani, valamint minél több csatlakozó játékost akarnak megtartani hosszú távon. A játékban szereplő tárgyak, képességek, a látványvilág, a karakterek, de sokszor még maga a történet is ennek van alárendelve. Tovább olvasva megismerhetsz 5 olyan szempontot, amelyet minden játékfejlesztő szemmel tart, hogy minél több elégedett játékost szerezzen a játékának.

Fejlődési Lehetőségek És Új Tartalmak

A videójátékok egyik legfontosabb aspektusa a felfedezés lehetősége. A kalandjátékok és a különféle szerepjátékok már a 80-as 90-es években is rendkívül népszerűek voltak, és a technológiai fejlődés, valamint az új videójáték kategóriák megjelenésének közepette tulajdonképpen ezek az egyedüli játékkategóriák, amelyek meg tudták őrizni a népszerűségüket egészen a mai napig, még az online FPS, MOBA és sport játékok között is. Ahhoz, hogy a játékosok átélhessék a felfedezés élményét, egyszerre van szükség karakterfejlesztési lehetőségre, gyűjthető tárgyakra és egy felfedezhető virtuális világra is. Az egyre jobb fegyverek és öltözetek, a különféle gyűjthető tárgyak, a fokozatosan feloldható tartalmak, valamint a fokozatosan bejárható pálya egyaránt a játékosok felfedezésvágyát hivatottak kielégíteni. Persze a játék során egyre több megszerzett tárgy és képesség egyfajta pozitív visszacsatolásként, jutalomként is funkcionál, de erről később.

Változatosság

Sosem szabad elfelejteni, hogy a hosszú távú sikerhez egy videójátéknak nem csupán az új játékosok számára kell népszerűnek lennie, hanem hosszú távon is állandó játékosbázist kell kiépítenie. Ez csak úgy lehetséges, ha a játékban kellő mértékben jelenik meg a változatosság. A változatosságnak nem csak horizontális, hanem vertikális szinten is meg kell jelennie. A horizontális változatosság egy kalandjáték esetén például azt jelenti, hogy sokféle használható fegyvert és tárgy van a játékban, amely azonos tulajdonságokkal rendelkezik, így a játékos kiválaszthatja a neki legjobban megfelelőt, vagy a neki legjobban tetszőt. A horizontális változatosság nagyon erősen megjelenik például az online játékokban a karakterednek választható számtalan öltözet formájában. A vertikális változatosság ezzel szemben azt jelenti, hogy például nagyon gyenge és nagyon erős fegyverek is vannak a játékban, így ahogy a játékosok fejlődnek, úgy férnek majd hozzá egyre kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező játékon belüli tárgyakhoz.

A Játékosok Jutalmazása

A már említett játékon belüli tárgyak, kiegészítők és képességek egyben a játékosok jutalmazásának egyik legfőbb eszközét is jelentik. Egy videójáték legfontosabb célja, hogy szórakoztató legyen és kikapcsolódást biztosítson egy játékosnak. Ha ennél többet nem nyújt, akkor azonban egy idő után a játékosok meg fogják unni és új játékokra váltanak. Ahhoz, hogy valaki egy játékkal akár több évet és több ezer órát is eltöltsön, nyomós ok és valamilyen cél is kell. Ilyen cél lehet a játékokban való különböző feloldható tárgyakért és fegyverekért való küzdelem, a szintlépéssel járó új képességek és az egyre erősebb karakterrel egyre jobban felfedezhető virtuális világ is. A távlati célokat nem biztosító legtöbb játékot a játékosok maximum 20-30 óra alatt megunják, azonban a karakterfejlődést és felfedezést biztosító MMORPG játékokkal egyesek akár több tízezer órát is hajlandóak lehetnek eltölteni.

Promóciók

A túl kicsi játékosközösségek rontja a játékélményt.  Bármilyen videójátékról is beszélünk, időről-időre nem árt nagyobb mennyiségű újabb játékost szerezni. Ehhez pedig jellemzően hirdetésekre és promóciókra lesz szükség. Fontos, hogy a promóciók ne jutalmazzák aránytalanul az újonnan csatlakozó játékosokat, hiszen akkor sok régi játékos átverve érezheti magát és otthagyhatja a játékot, amivel pont ellenkező hatást lehet elérni. Sok videójáték a játékon belüli virtuális pénzt vagy tárgyakat használja a promóciókhoz, de a legegyszerűbb promóció fizetős játék esetén egészen egyszerűen a játék leárazása. Nem véletlen, hogy rendszeresen találkozhatsz újra és újra kedvezményes áron kínált videójátékokkal a különféle webshopokban. Általában ahogy telik az idő és öregszik a játék, úgy válnak a promóciók egyre kedvezőbbé, így 5-10 év után már akár 70-90 százalékos kedvezménnyel is megveheted az eredeti játékot, ha jókor vásárolsz.

Játékosközönség

Ez az egyik legnehezebben irányítható és legkomplexebb tényező, amelyet a fejlesztőknek figyelembe kell venniük. Hiába nincs a fejlesztőknek közvetlen befolyásuk a játékosbázis felett, sokszor ez dönti el a játék sikerét. Ha online többjátékos játékokról van szó, akkor senki sem szeret olyan játékokkal játszani, amelyben a többi játékos közismerten szemét, rosszul játszik, kilép a játékból vagy mondjuk ordítozik a mikrofonba. A fejlesztőknek folyamatos moderációval és különféle játéktervezési technikákkal kell biztosítaniuk azt, hogy a játékosközönség ne váljon toxikussá. Egy toxikussá alakult játékosbázis azonnal kivégzi a játékot, hiszen egyszerre okozza a régi játékosok távozását és rettenti el az új játékosokat a csatlakozástól. Ez ellen a fejlesztők egyrészt olyan eszközökkel védekezhetnek, amelyek kiszűrik a játékon belüli csalókat, másrészt rendszeres moderációval és szükség esetén akár a problémás játékosok ideiglenes vagy végleges kitiltásával.

(X) – Támogatott tartalom