palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A lebegő világ képe – Az ukijo-e hatás képzőművészeti pályázat

A japán–magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából, a Duna Múzeum nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára, amelynek témája: A lebegő világ képe – Az ukijo-e hatás.

Az ukijo-e XVII. és XIX. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: „a lebegő világ képe”.

Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget, a kabuki színészeket és a szumó birkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájakat és más helyszíneket, az állat- és növényvilágot, erotikát. A világ múlandóságát akarták megragadni abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetekben pompáztak az alkotások.

Az ukijo-e stílus az európai művészetekre is hatást gyakorolt. A XIX. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez az impresszionista Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, a posztimpresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint a szecesszió művészei, így Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az ukijo-e „lebegő világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukijo-e

Szakirodalom:

  • Fajcsák Györgyi – Umemura Yuko (szerk.): Ukijo-e. Az elillanó világ képei. Válogatás gróf Vay Péter japán fametszet gyűjtéséből. Budapest, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum, 2010.
  • Ferenczy László: Hó, hold, cseresznyevirág. A japán fametszetek világa. Budapest, Képzőművészeti Kiadó, 1989.

Amit várunk: Olyan kortárs műalkotásokat, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán ukijo-e stílust.

Technika: A pályázatokat festészet (olaj, tempera, gouache és akril technikákkal készített alkotások), valamint egy összevont, a grafikák (sokszorosított és egyedi grafika – akvarell, pasztell, szabadkézi rajz és fotóalapú képzőművészeti technikák; digitális grafika, videó), installáció, kisplasztika és bármilyen képzőművészeti alkotás számára fenntartott kategóriában várjuk.

Méretbeli megkötés: Az alkotások mérete maximum 150 cm × 150 cm lehet. Egy sorozat egy alkotásnak minősül, és legfeljebb 3 műből állhat. (A zsűri fenntartja a sorozatok megbontásának jogát.)

A pályázat célja: A japán kultúra népszerűsítése, a japán–magyar kapcsolatok ápolása.

Pályázati feltételek: A pályázaton minden 18. életévét betöltött alkotó indulhat, aki a megadott témában, a feltételeknek megfelelően készíti el pályaművét.

A pályázat beadásának módja: Pályázni 2018. december 14-től lehet a www.ukiyo-e.hu oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével.

A pályázatokat először digitális formában várjuk az ukiyoe2019@gmail.com e-mail-címre 2019. május 1-jéig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat.

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

A pályaművekből katalógus készül, és a Duna Múzeum az alkotásokból időszaki kiállítást rendez.

Díjazás:

  • I. díj: 1 000 000 Ft
  • II. díj: 600 000 Ft
  • III. díj: 400 000 Ft

Nevezési díj: az első kép esetében pályázónként 3000 Ft. A további képek nevezése egyenként 1500 Ft.

A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg várjuk a következő számlaszámra: Duna Múzeum Baráti Egyesület, 10403648-50526683-71891003 (K&H Bank). A nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni abban az esetben sem, ha a zsűri a pályázó egyetlen munkáját sem válogatja be. Kérjük, számlaigényét jelezze a regisztrációs lapon a számlázási név és cím, valamint az adószám pontos megadásával. A számlát a tárgyhónap végén postázzuk.

A zsűri tagjai:

  • Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, az ACAX – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője
  • Brassai Gabriella festőművész, Duna Múzeum – Európai Közép Galéria
  • Dénes Mirjam művészettörténész, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: Etter Viktória kommunikációs referens – Duna Múzeum

Mobiltelefon: +36 20 9144 644
E-mail: etter.viktoria@dunamuzeum.hu
Cím: Duna Múzeum – Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.