palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A magyar kézművesség 2012 és a víz világa kézműves szemmel

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve magyar kézművesség – 2012 és a víz világa – kézműves szemmel címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet. A pályázat válogatott anyaga Budapesten, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében 2012. június 30. és július 20. között kerül bemutatásra.

 

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – egyaránt részt vehetnek: maximum 3 olyan alkotással, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül bemutatásra.)

A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül napjaink legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyak lehetnek – pl. az otthon, a konyha, az ebédlő igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, játékok, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai.

A pályázat második részére a vízzel kapcsolatos témákat feldolgozó munkákat várunk – pl. halászat és kellékei; ivó- és tárolóedények (pohár, korsó, palack, hordó, dézsa, üst stb.); hazai vizeinkkel kapcsolatos mesék, mondák feldolgozása; egyházi vonatkozások (keresztelő-medence, szenteltvíztartó stb.) és népszokások (húsvéti locsolás). Megjeleníthető a vizek élővilága (vízinövények, víziállatok) akár önálló alkotás formájában, akár díszítőelemként, motívumként alkalmazva, vagy a vízi közlekedés eszközei (csónak, hajó, vitorlás stb.) és a munkára fogott víz (pl. vízimalom).

Regisztrációs határidő: 2012. május 10.

Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő: 2012. május 20. (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére)

Nevezési lap megküldése: A kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@chello.hu címre kérjük megküldeni. Képformátumban elektronikusan küldött nevezési lapot (.jpg, .bmp, stb.) nem tudunk elfogadni.

Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (Gergely Imre lent olvasható címére), vagy személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.

Nevezési díj befizetése: A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára befizetni, vagy átutaltatni. (Rózsaszín csekk használatakor is az Alapítvány számlaszámát kell feltüntetni !)

Nevezési díj:

  • egyéni jelentkezőknek:   4.500,- Ft
  • az Alapítvány támogatóinak és a BKIK (tagdíjfizető) tagjainak: 3.500,- Ft
  • alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):  6.500,- Ft

Az anyaggyűjtés időpontja: 2012. június 2-3-4.    10-16 óra között.

Az anyaggyűjtés helyszíne: a Városligeti Műjégpálya épülete (a Hősök terénél, a Műcsarnok mellett)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra ! Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.

A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

Az ünnepélyes eredményhirdetés tervezett időpontja: 2012. július 2.

A kiállításra került alkotások visszaadásának  időpontja: 2012. július 21-22-23.

Ezúttal is tervezzük, hogy a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot készítünk, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

Levélcím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA, 1392 Bp. 62., Pf.: 289.  

T.: 354-3146; 30/394-6010;

 e-mail: amka@chello.hu

Forrás: http://www.amka.hu/