palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Civil Citromdíj

A CIVIL CITROM DÍJ a harmadik szektor egyfajta önszerveződése és kifejezési módja, információs és civil értékítéleti felülete. Fricska, amellyel a civil szervezetek, vezetők, önkéntesek, szakemberek “jelölései” (javaslatai) alapján évente megítélt címet (minősítést) adunk az ezt “kiérdemlő” személyeknek, szervezeteknek, intézményeknek, a civil valóság egyes elemeinek. A díjat a tárgyévben a civil-nonprofit szektor politikai függetlenségére, autonómiájára, közfeladat-ellátásban való egyenlő esélyű részvételére, támogatási rendszerének tisztességére, az egyes szervezetek jogegyenlőségére és érvényesülésük esélyegyenlőségére mért legnagyobb csapások forrásai, szerzői, irányítói, megjelenítői érdemlik ki.

A jelöléseket a www.civilcitrom.hu honlapon lehet megtenni és megtekinteni. A honlapot a kezdeményezők egy olyan nyilvános felületnek szánják, ahol retorziós kockázatok nélkül, akár anonim módon is jelezhetők az egyes területeken (földrajzi -, ágazati és szakmai -, vagy intézményi területeken) tapasztalt és a civil nonprofit szektort romboló intézkedések, eljárások, technikák, tevékenységek. A jelöléseket követően a díjat egy civil szakemberekből álló társadalmi zsűri ítéli oda az erre jelölést kapott személyek, döntések, intézmények közül.

Jelölni január 1-31. között lehet.

  • Ezt követően a jelöltek meghallgatásával (a jelölteknek módjuk van jelölésük kommentálására, nehogy áldozatai legyenek egyszerű kicsinyességnek) a Civilcitrom Bizottság választja ki azokat a jelölteket, akikre szavazni lehet.
  • A szavazás március 1-26 között tart.
  • A megszavazott citromdíjak átadására április során, az Állampolgári Részvétel Hetén kerül sor.

Azt reméljük, hogy ha a civil kontroll ezen fajtája szervesül a társadalmi szövetében, az egyre inkább beépül a döntéshozók gondolkodásába is, s így egyre “cikibbé” válik majd díjazottnak lenni. Ezzel pedig talán a fent kárhoztatott jelenségek is csökkennek!

A jelölés menete