palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

CSR Hungary Díj 2011

CSR Hungary Díj 20112011. június 20-án, a Hotel Pandába sajtóreggelire invitálták a média képviselőit a CSR Hungary Díj szervezői. A Vállalati felelősség Díja egy „alulról” jövő kezdeményezés – nem csupán egy nemzetközi modell parafrázisa-, mely támogatásra lelt a társadalom különböző érdekcsoportjainak és a nemzetközi szakmai világ részéről is.

2011-ben 2011. október 17-ig lehet pályázni.

„Díjazottjaink közül többen nemzetközi szinten is elismerést szereztek a CSR Hungary Díj elnyerése után: az InterContinental Budapest csr tevékenységét nemzetközi csr díjjal jutalmazták, New Yorkban, Washingtonban a Béres Egészség Hungarikum Programja szakmai workshop témája. A Hotel Panda elnyerte az Európai Vállalkozói Díjat.” hangsúlyozta Takács Júlia a CSR Hungary alapítója.

Nagyon fontos, hogy a csr és fenntartható fejlődés nemzetközi szinten kialakított alapelvei csak akkor töltik be igazi funkcióikat, ha helyi szinten a helyi társadalmi problémákra is megoldások születnek. S ehhez éppen megfelelő eszköz lehet a csr!

Új kategóriáinkat ennek a jegyében alakítottuk ki – folytatta Takács János a CSR Hungary Díj Bíráló Bizottságának az elnöke, az Electrolux Csoport Kelet-Közép Európai Régiójának holding vezetője.

A CSR menedzsment kategóriában ösztönző lehet az állami érdekeltségű cégek külön csoportban való értékelése.

Magyarország három nagy társadalmi problémájára példaértékű megoldásokat mutathatnak számunkra a pályázók a Közös felelősség -közös ügyek három alkategóriájában: az Egészség, a Sokszínűség-esélyegyenlőség, valamint a Kultúra-oktatás csoportjában.

Magyarország büszke lehet változatos ökoszisztémáira, természeti környezetére. Saját környezetünk védelmével a globális problémák megoldásához is hozzájárulunk. Így 2011-ben a Környezet-zöld kiválóság kategóriában is pályázhatnak a cégek.

A CSR Kiválóság címet pedig személy nyerheti el. Legyen az újságíró, vezérigazgató, csr vezető…

Még több részlet a pályázatról és a Bíráló tagokról itt: www.csrhungarydij.eu

További információk itt:

Email: media@csrhungary.eu

Telefon: 06-1/352-0957

Honlap: www.csrhungarydij.eu

P.s.:

CSR Hungary Díj – a hétköznapok felelőssége

A Vállalati felelősség Díja egy „alulról” jövő kezdeményezés – nem csupán egy nemzetközi modell parafrázisa-, mely támogatásra lelt a társadalom különböző érdekcsoportjainak és a nemzetközi szakmai világ részéről is.

Jelezve, hogy akár egy magyar kisvállalkozás kezdeményezése is értéket adhat a társadalomnak és a vállalkozás saját eszközeivel hozzáadott értéket nyújthat gazdasági és társadalmi környezetünknek.

CSR Hungary díjazott és az Európai Vállalkozói Díj birtokosa.

A vállalat munkavállalóinak 95 százaléka megváltozott munkaképességű személy. Minden dolgozót a végzettségének és a képességeinek megfelelő munkakörben foglalkoztatnak. Minden esetben a foglalkoztatás terén az egyént, az egész humánumot nézik, és arra törekszenek, hogy megerősödött, illetve visszanyert önérvényesítéssel és stabilan alkalmazható szaktudással rendelkezzenek a munkavállalóik.

Még bővebben: http://www.csrhungarydij.eu/kategoriak-es-nevezes/

Ebben az évben a kategóriákat az aktuális magyar társadalmi, környezeti problémák figyelembe vételével alakítottuk ki, összhangban a nemzetközi csr irányvonalakkal.

Válasszon pályázati kategóriát!

1./ Vezető csr gyakorlatok – C(S)R menedzsment

 • a.) Nagyvállalatok
 • b.) Állami érdekeltségű cégek
 • c.) KKV-ék

Ez a pályázati kategória azoknak a cégeknek szól, akik a felelősségről és a fenntarthatóságról hosszútávon, stratégiai szempontból gondolkodnak. A CSR/CR-ra mint menedzsment rendszerre tekintenek, s ennek megfelelően terveznek, végrehajtanak, mérnek és kommunikálnak az egyes menedzsment területeken is.

Összefoglalva: komplex módon közelítik meg a vállalatok felelősségét.

Vizsgálandó kulcselemek:

1. csr stratégia
2. csr menedzsment
3. Jelentés
4. Stakeholder megoldások (belső/alkalmazottak és külső érintettekkel való kapcsolat)
5. Kommunikáció
6. Monitoring/mérések

A 6 elem rendszerként való működése a cél!

2./ Közös felelősség – Közös ügyek

a.)  Egészség
Dr. Béres József szavaival élve az egészség legyen hungarikum!
Bár ez még csak egy lehetséges jövőképet jelez, de tehetünk érte.
Ma még a magyar egészségtudat prioritás listánk utolsó helyein szerepel.

Az egészségügy strukturális, finanszírozási problémái közismertek. Ezen a területen is a szociálisan vagy éppen földrajzi szempontból veszélyeztett csoportoknak különösen nincs lehetősége az egészéges életmódra, mert a modern ismereteknek is híján vannak.

A pályázó vállalatok olyan megvalósult projektekkel pályázhatnak, melyek a legtöbbet tettek az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében helyi, országos, nemzeti szinten.

Pl. a következő területeken: a gyermekek egészsége, az orvosi kutatások támogatása, falvak, kisvárosok egészségügyi prevenciójának, a társadalom kevésbé szerencsés tagjainak az egészségügyi ellátását segítse elő.

Fontos, hogy ezt partnerségi viszonyban tegye a közvetlen közösséggel, a civil szervezetekkel, akár helyi hatósággal, mindenkori kormányzati szervezetekkel stb.

b.) Sokszínűség- esélyegyenlőség
A díjat olyan vállalkozás kapja, mely jelentősen hozzájárul és lehetőséget biztosít a nőknek, kisebbségi csoportoknak, mozgássérültek és leszakadó társadalmi csoportok számára a stb. lehetőségeik, életminőségük javítására. Továbbfejlesztik képességeiket és tovább bővítik tapasztalataikat. Befogadóbbá teszik adott környezetüket velük szemben.

Az e kategóriában pályázó cégek olyan programokat (megélhetés, munkahelyteremtés) alakítanak ki, melyek képessé teszik a rászorult csoportot arra, hogy bizonyos idő után függetlenné és önálló váljon a fennálló probléma megoldásában. Közös platformot lehet kialakítani a résztvevők számára.

c.) Kultúra – oktatás
Az oktatás és a kultúra  minden nemzet érdekében létfontosságú, hisz minden a szellemmel kezdődik és folytatódik. Múlt, jelen, jövő mindehhez az oktatás és a kultúra a kapocs. Ha tiszteljük gyökereinket és hagyományainkat, ugyanakkor fejlesztjük tudásunkat a világgal összhangban, akkor  egy egészséges önbizalommal és öntudattal biztos jövőképet alakíthatunk ki.

Az oktatás és a kultúra egyben ugródeszka ahhoz is, hogy a polgárok egy jobb életminőséget érjenek el, legyen az akár egy munkavállaló, akár egy másfajta közösség tagja.

Ez a Díj azokat a cégeket ismeri el, akik komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy javítsák az iskolázottsági szintet és készségeket egy közösségen vagy veszélyeztetett társadalmi csoporton belül.

Hogy a kultúra és az oktatás ne legyen luxus kategória!

Mit vizsgál ebben a kategóriában a zsűri?
– Hosszú távú együttműködés, mely modellként is működhet
– Mennyire aktivizálják az érintett csoportot a probléma megoldásában
– Kommunikáció
– Hogyan mérik a folyamatokat?

3./ Környezet/zöld kiválóság
Magyarország büszke lehet a biológiai sokféleségére, a változatos ökoszisztémákra.

A nemzeti identitásnak fontos tényezője a természeti környezetünk.
Ugyanakkor saját környezetünk védelmével a globális problémák megoldásához is hozzájárulunk, legyen az akár a klímaváltozás is.

A környezetvédelmi kategória elismeri azokat a vállalatokat, amelyek vezető szerepet és elkötelezettséget vállalnak a környezet védelme és megőrzése érdekében
Olyan eredményes projektekkel vagy programokkal lehet pályázni mint az energiahatékonyság, éghajlatváltozás, a hulladékok csökkentése, zöld területek támogatása, védelme, újraerdősítés, tavak, folyók védelme stb.

Fő bírálati szempontok:

 1. Termék, szolgáltatás értékelése: a pályázat tárgyának környezetvédelmi szempontú értékelése figyelemmel annak teljes életciklusra (előállítás, a használat és a használatot követő) vetített hatására.
 2. A pályázó környezetvédelmi tudatosságának értékelése: a pályázó tevékenységének 2010-2011-es évekre vonatkozó, környezetvédelmi teljesítés szempontjából történő értékelése.
 3. Zöld beszerzések: a pályázó beszerzési tevékenységének környezetvédelmi szempontból történő vizsgálata.

4./  CSR Kiválóság/személy pályázhat
Vezérigazgató, döntéshozót, csr kommunikátort, újságírót, csr vezetőt lehet benevezni!

Alap:  több évre vissszamenő csr múlt vagy egy kiemelkedő teljesítmény az évben

Figyelem!

 • Pusztán bármely CSR jelentés beadása pályázati anyagként nem elegendő!
 • A beadott pályázati anyagot bizalmas dokumentációként kezeljük!
 • A nyertesekkel egyeztetjük a publikációs lehetőségeket!
 • Anyagot nem tudunk visszaküldeni!


Kritériumok
:

Általános:

Formai követelmények:

 • 3-max. 5 oldalas anyag
  (A/4 oldalak, 12-es betűméret,Times New Roman betűtípus,
  szimpla sorköz)!
 • Minden oldalra kérjük feltüntetni, hogy, melyik kategóriában pályázik (bal felső sarok), a pályázó alapadataival (jobb felső sarok név, cím, elérhetőség, kontakt) együtt
 • Angol nyelvű összefoglaló (max 2 oldal)
 • 12 példányban és elektronikus formában is be kell adni a pályázati anyagot a Bíráló Bizottság részére

Tartalmi irányvonalak:

 • Budget (arányok), partneri lista
 • A team (pozíció nem nem szükséges név szerint) ismertetése
 • Felhasznált módszerek rövid áttekintése, külső indikátorok
 • Dokumentálható számszerűsíthető eredmény (értékelés-mérés) mellékletekben/fotók (300dpi), klippek, CD, kutatási anyagok, médiaértékelések, melyek nem reklám cikkek stb.
 • Ha egy cr probléma megoldására koncentrál, amely később mások számára modellként szolgálhat
  (a tünet kezelése nem ide tartozik!)
 • Nagy cégek esetében 2010 CR jelentés valamelyik „műfaja”
 • Fenntarthatóság, amely nemcsak a környezetvédelemre fókuszál, hanem arra, hogy a cég alapvető funkcióit mindezek mellett el tudja látni
 • A cég stratégiájához hogyan illeszkedik
 • Innováció (módszerben, vezetésben stb.)

 • Vizsgált időszak: a legutóbbi egy év
 • Benevezni saját vagy más céget, szervezetet is lehet
 • Az egyes kategóriákban pontosítva vannak a bírálati szempontok

Bírálat:

 • 0-5 pontig értékelés a megadott szempontok alapján
 • A valóságban is megtapasztalni a beadott pályázat valószerűségét!
 • Hasznos gyakorlati tippek pályázóknak!

 • Érdemes időben elkezdeni a pályázati anyag írását!
 • Ne a beadási határidő előtt egy héttel kezdje el a pályázat írását!
 • Olvassa el figyelmesen az általános formai és tartalmi kritériumrendszert, s az egyes kategóriák speciális kiírásait is vegye figyelembe!
 • Készítsen egy cselekvési tervet a pályázat írásához!
 • Ne feltételezzük, hogy a bírálók mindent tudnak rólunk!

A pályázatok beérkezési határideje: 2011.október 17.
A regisztráció határideje :   2011. október 01.

Első lépésben töltse ki a regisztrációs lapot és küldje el a CSR Hungary faxszámára (061/352-0957) vagy e-mail címére (palyazat@csrhungary.eu).

Regisztrációs lap: csrhd2011-reglap.doc

További információkat lehet kérni a 061/352-0957-es telefonszámon vagy a palyazat@csrhungary.eu e-mail címen!

A megjelölt határidőig (2011.október 17.) beérkezett pályázatok esetében bármilyen hiányzó adatot a pályázó által megadott kontaktnál kéri be a szervező képviselője. (A pótlás határideje: max.3 nap.)

A pályázati anyagot (a Bíráló Bizottság számára 12 példányban) a következő postacímre kérjük küldeni:

CSR Hungary Díj / Atlantis Press
1026 Budapest
Riadó u. 12.