palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

HOP

A Humánfejlesztési Operatív Program (HOP) célja a hazai szociális felzárkózás mellett az egyes régióban tapasztalható szociális és jólétbeni különbségek csökkentése, felszámolása. Az öt szakpolitikai célkitűzésből nemcsak a PO4 – „Szociálisabb Európa” szakpolitikához, de a PO5 – „Polgáraihoz közelebb álló Európa” szakpolitikai célkitűzéshez is kapcsolódik.

A 2021-2027-es fejlesztési időszakban a HOP lehetőséget biztosít szociális, oktatási és kulturális programok finanszírozására. A HOP öt humán szakterület átfogó fejlesztését tartalmazza, és hat prioritási tengelyből tevődik össze:
• Egészségügy
• Társadalmi felzárkózás
• Szociális
• Köznevelés
• Család- és ifjúságpolitika

Ugyanakkor a prioritási tengelyek mentén a lakosság egészségi állapotának javítását, valamint a gyógyulási esélyek növekedését kívánja elérni. Az alapellátás fejlesztése mellett hangsúlyt kap megelőzés és az egészség megőrzés is, valamint az egyenlő esély a minőségi egészségügyi ellátásokhoz. Az egészségügy fejlesztése mellett a 21. századi köznevelés is számos fejleszteni valót kíván.

A pedagógusok és a diákok digitális kompetenciái mellett, tovább szükséges erősíteni az idegennyelvi készségeket, és a nem-formális és informális tanulás feltételeit. A program fontos eleme az egészségtudatosság, viszont olyan nehéz társadalmi problémákkal is foglalkozik, mint a szegénység elleni küzdelem, valamint a hátrányos helyzetű rétegek életkörülményének és esélyeinek javítása.

A különböző programok a demográfia problémák kiküszöbölésére és a szemléletváltásra (akár az önkéntesség, vagy a rászoruló személyek támogatása, célzott megsegítésére) is ösztönöz.