palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

HOMO LUDENS XVII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé 2010

temesi1„A tömeg (…) idegeiben sugárzik a nyári nap játékainak emléke, mert játékra múlhatatlanul szüksége van, mert homo ludens.” Márai Sándor
XVII. ESZTERGOMI FOTOGRÁFIAI BIENNÁLÉ PÁLYÁZATA „HOMO LUDENS”
Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával és a Budapesti Kolta Galériával együtt 2010-ben rendezi meg a XVII. Esztergomi Fotográfiai Biennálét, ezúttal „homo ludens” címmel. A rendezvény lebonyolítója immár 33 éve az esztergomi Művelődési Ház (jelenleg Várszínház és Kultúrmozgó).

Mi lenne ha…a HOMO LUDENS, azaz a játszó ember!
A fotográfiának természetéből fakadóan sok köze van a játékhoz, a játékos attitűdhöz. A kíváncsisággal párosulva a technikai tulajdonságai a kompozíciós lehetőségekre és a médiummal való kísérletezésre ösztönöznek, a „mi lenne ha?” kérdésre gyorsan megkapjuk a választ. Vizuális és nem vizuális ötleteinket, próbaanyagokat nem kell fejben absztrakciós sémákon átküldeni, megdolgozni, inkább a végén interpretálni.
A játék mindig valahol felbukkan a képzőművészetben. A reneszánsztól kezdve az álperspektívák, a manierizmus kompozíciói, a németalföldi qoudlibetek, a dada képződményei, a pop art alkotásai példák arra, hogy a játék a művészettel szorosan összekapcsolódik. A fényképezés feltalálása után a hőskorban pár évtized alatt megjátszották a fotó lehetőségeit, – és nemcsak a fényképészek. André Kertész munkássága elképzelhetetlen a játékos meglátó, képalkotó képessége nélkül.

Moholy-Nagy László formabontó alkotásainak a megszületésében is nagy szerepet kapott a játék. Lartigue önfeledten dokumentálta az emberi önfeledséget; homo ludensként, a Homo Ludenst. Meg lehet említeni a Horus Archívum gyűjteményt, ami tulajdonképpen a véletlenül humoros képek mellett a fényképezés szándékos játékos képcsinálásának, vagy a játék – a fényképezőgép segítségét mindenképpen figyelembe vevő – dokumen-tálásának a civil emlékei. Hasonló hozzáállással a hajdani, esztergomi STB csoport játszotta vissza korának ambivalens és aktuális szituációit, nem nélkülözve az iróniát.
A „ludo” latin ige a játszani melletti jelentései a sokat mondó játszva előállít, vagy az időtöltésből vagy tréfából valamivel foglalkozik, – esetleg rászed.
A játék az alkotási folyamat egy fázisa. De általánosságban koordináljuk, kontrolláljuk. A játékban most a képalkotás rutinja ellen cselekedhetünk. (Ne kizárólag az életműnek dolgozzunk, ne kizárólag a „grand art” -nak tetszelegjünk!)

Lehet többek között „a szabadság az a stratégia, mely a véletlent és a szükségszerűséget aláveti az emberi szándéknak.” (V. Flusser) Vagy lehet a kiírással harmonizáló konkrét emberi szándék, terv, koncepció,- és a fotográfia legyen ez esetben az a médium, ami annak előadására a legalkalmasabb. Vagy szószaporítás helyett, vagy inkább után legyen a „mi lenne, ha…” eufóriájával és egy ilyen-olyan (lehetőleg inkább olyan) kamerával egy homo ludens.
Játéknak tekinthető – legalábbis most annak tekintjük – és várjuk, fotográfiai- és képzőművészeti ábrázolási és kifejezési formák határterületeit; intermediális kapcsolatait, valamilyen akció(művészet) minőségi dokumenációját, játékos konceptualitást, valamilyen jelenség (optikai, fizikai, kinetikus…stb.) játékos vizsgálatát és/vagy előadását, a játékot, mint fogalmat játékosan boncolgató alkotásokat, a felsoroltak laza ötvözeteit és azokat a lehetőségeket, amelyek a játék öngerjesztő természete miatt most még eszünkbe sem jutnak. Kritérium az alábbiak előtt, hogy fénykép legyen (valahol).

A képek beadásának a helye, ideje  és módja: Budapest Galéria Kiállítóháza  Budapest III. ker. Lajos u.158.
2010 május 17-én  9 és 16 óra között. (aznap elszállítjuk).

Zsűrizés május 24-én. A zsűri elé csak kiállításra kész akasztóval ellátott, keretezett képek kerülnek, pontos adatokkal kitöltött és  kinyomtatott nevezési lappal együtt. Kérünk továbbá a munkákról elektronikus adathordozón (CD,DVD) mellékelve reprodukciókat (CMYK színtér, 300 dpi felbontás, rövidebbik oldala 20 cm). A nevezési díj ellenében minden résztvevő egy katalógus átvételére jogosult.

A munkák feltölthetők lesznek elektronikusan is a fenti címen leírt módon.

A képek száma maximum 10 darab.(sorozat esetében is minden keretezett kép 1 darabnak számít.) A nevezési díj átutalási igazolását kérjük a kitöltött nevezési lap mellé csatolni.

Nevezési Díj: 3600 Ft, amelyet átutalással ”EFB2010”jeligével a Raiffeisen Bank, Esztergom 12025000-00146202-00100000 számlaszámra kérjük átutalni.

Díjazás:
A díjazás a hagyományainkhoz hűen az alábbi:
A fődíjat az OKTATÁSI és KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM,
a két nagydíjat a MAGYAR NEMZETI MÚZEUM ESZTERGOMI VÁRMÚZEUMA illetve A MAGYAR ALKOTÓMŰVÉSZEK ORSZÁGOS EGYESÜLETE adja. További díjakat megyénk, városunk, művészeti szervezetek és alapítványok ajánlanak fel.

Tájékoztatás:
Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom, Imaház utca 2/a
Kollár Hilda művészeti előadó
Telefon: 06 33 313888, e.mail: egommuvhaz@invitel.hu

Kiállítások helyszíne és várható időpontja:

Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma
2010. szeptember 17-október 10.
Kolta Galéria Budapest 2010. november (koltagaléria@gmail.com)

A képek elszállítása:
A képek elszállítása az utolsó kiállítási helyszínről (időpontjáról tájékoztatjuk) Az el nem szállított képek a Széchenyi Könyvtár tulajdonába kerülnek.

Letölthető dokumentumok:

Bővebb információ: http://www.egomkultur.hu

Forrás: Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom